Πέμπτη, 25 Απρ, 2024
Μάχες μεταξύ των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και των Αρμενίων στο θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας μέσω AFP / Getty Images)

Εκατοντάδες θύματα στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Αρμενικές δυνάμεις επιτίθενται σε μια μεγάλη πόλη του Αζερμπαϊτζάν

Αναζωπυρώνεται η σύγκρουση μεταξύ Αζερμπαϊτζάνων και Αρμενίων.

Το Αζερμπαϊτζάν δήλωσε την Κυριακή, ότι αρμενικές δυνάμεις βομβάρδισαν τη δεύτερη πόλη, τη Ganja , στην κλιμάκωση του πολέμου στο Νότιο Καύκασο.

Η Αρμενία αρνήθηκε την κατηγορία, αλλά ο αρχηγός του θύλακα Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αυτονομιστικής δημοκρατίας που ελέγχεται από εθνικούς Αζέρους του Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε ότι οι δυνάμεις της Αρμενίας κατέστρεψαν μια στρατιωτική αεροπορική βάση στη Ganja .

«Οι μόνιμες στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις του Αζερμπαϊτζάν γίνονται πλέον στόχοι των αμυντικών δυνάμεων», δήλωσε ο αρχηγός της πόλης Καραμπάχ Αραΐκ Χαρουτιουνιάν.

Οι μάχες, που ξέσπασαν πριν από μια εβδομάδα μεταξύ των Αζερμπαϊτζάνων και των εθνικών αρμενικών δυνάμεων, έχουν ενταθεί τις τελευταίες δύο ημέρες και εξαπλώθηκαν πέρα ​​από την αυτονομιστική περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η σύγκρουση κινδυνεύει να κλιμακωθεί και όχι μόνο να μετατραπεί σε έναν μεγάλο πόλεμο μεταξύ των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, αλλά και να οδηγήσει να συγκρουστούν μεταξύ τους περιφερειακές, εμπλεκόμενες δυνάμεις, θύματα όπως η Τουρκία και η Ρωσία.

Το Αζερμπαϊτζάν υποστηρίζεται από την Τουρκία, ενώ η Αρμενία έχει υπογράψει αμυντικό σύμφωνο με τη Ρωσία.

Τοπικοί δημοσιογράφοι στη Ganja δήλωσαν ότι το αεροδρόμιο δέχθηκε επίθεση.

Η Ganja, με πληθυσμό 335.000, βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια της αυτοανακηρυγμένης πρωτεύουσας Στεπανακέρτ και 80 χλμ. από την αρμενική πόλη Βαρδένι.

Το Αζερμπαϊτζάν στο παρελθόν κατηγόρησε την Αρμενία ότι άνοιξε πυρ στην επικράτειά της στο Βαρδένι, αλλά το Ερεβάν το αρνήθηκε.

Τα θύματα της μάχης της περασμένης εβδομάδας ανέρχονται σε εκατοντάδες, αν και είναι αδύνατο να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός.

Η Αρμενία είπε ότι οι πόλεις Καραμπάχ, Στεπανακέρτ και Μαρτακέρτ δέχτηκαν επίθεση από αεροπορικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν με πυραύλους μεγάλης εμβέλειας.

Τα δύο μέρη που εμπλέκονται στη σύγκρουση κατηγορούν το ένα το άλλο για βομβαρδισμό πολιτών.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε