Παρασκευή, 27 Δεκ, 2024
Ιατρός φροντίζει έναν ασθενή του COVID-19 κορωνοϊού σε νοσοκομείο στην Γουχάν στην κεντρική επαρχία Χουμπέι της Κίνας, στις 24 Φεβρουαρίου 2020. (STR/AFP via Getty Images)

Κίνα: Η πρώτη μεταμόσχευση πνεύμονα λόγω κορωνοϊού, προκαλεί ανησυχίες για την πηγή των οργάνων

Έχοντας υποστήριξη από τις κυβερνητικές αρχές, ένας Κινέζος χειρουργός, πρόσφατα πραγματοποίησε μεταμόσχευση πνεύμονα σε έναν ασθενή που είχε μολυνθεί με τον νέο κορωνοϊό.

Οι αναφορές των κινεζικών μέσων, δηλώνουν πως οι πνεύμονες ήταν εθελοντική δωρεά από ένα άτομο που πέθανε.

Ειδικοί ιατρικής δεοντολογίας και ιολογίας αμφισβήτησαν το αν η θεραπευτική αγωγή θα είναι αποτελεσματική και παράλληλα ανησυχούν για το αν στην εγχείρηση εμπλέκεται η βίαιη αφαίρεση οργάνων, δηλαδή η δολοφονία.

Σε δικαστική απόφαση τον Ιούνιο του 2019, ένα ανεξάρτητο οργανωμένο από εθελοντές δικαστήριο του Λονδίνου συμπέρανε ομόφωνα, «πέρα από κάθε λογική αμφιβολία» πως κρατούμενοι συνείδησης στην Κίνα, συνεχίζουν να δολοφονούνται για τα όργανά τους σε «μεγάλη κλίμακα».

Μεταμοσχεύσεις πνευμόνων

Η κρατική εφημερίδα του Πεκίνου Beijing Daily ανέφερε την 1η Μαρτίου πως ο κορυφαίος ειδικός στις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων, Τσεν Τζινγκ-γιου, χρειάστηκε πέντε ώρες για να ολοκληρώσει την πρώτη εγχείρηση μεταμόσχευσης πνευμόνων σε έναν ασθενή με τον ιό στην πόλη Γουσί, η οποία βρίσκεται στην επαρχία Τζιανγκσού της ανατολικής Κίνας.

Ο ασθενής ήταν ένας άντρας 59 ετών ο οποίος άρχισε να παρουσιάζει συμπτώματα στις 23 Ιανουαρίου. Διεγνώσθη με τον ιό COVID-19 στις 27 Ιανουαρίου. Μερικές ημέρες μετά, στις 7 Φεβρουαρίου, διασωληνώθηκε.

Η κατάσταση του ασθενούς συνέχισε να επιδεινώνεται. Στις 22 Φεβρουαρίου, άρχισε να λαμβάνει θεραπεία εξωσωματικής οξυγόνωσης με μεμβράνη (ECMO). Η θεραπεία αυτή περιλαμβάνει την χρήση εξοπλισμού έξω από το ανθρώπινο σώμα για να αντικαταστήσει την λειτουργία των πνευμόνων. Χρησιμοποιεί μια αντλία για να κυκλοφορεί το αίμα στο σώμα του ασθενούς μέσω ενός τεχνητού πνεύμονα.

Στις 24 Φεβρουαρίου, ο ασθενής μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Λοιμωδών Νοσημάτων του Γουσί.

«Μετά την θεραπεία (ECMO), τα αποτελέσματα των διαγνωστικών μέσων κορωνοϊού έδειχναν συνεχώς αρνητικά. Αλλά οι πνεύμονες του ασθενούς ήταν σοβαρά τραυματισμένοι και δεν μπορούσαν να επιδιορθωθούν», ανέφερε η εφημερίδα.

Όσον αφορά την πηγή του οργάνου προς μεταμόσχευση, ανέφερε πως: «Οι πνεύμονες ήταν δωρεά από έναν ασθενή εγκεφαλικά νεκρό. … Οι πνεύμονες στάλθηκαν στο Γουσί από μια άλλη επαρχία, εντός επταώρου, με μια ταχεία αμαξοστοιχία».

Ο Τσεν είναι αναπληρωτής διευθυντής στο Νοσοκομείο Λοιμωδών Νοσημάτων του Γουσί. Είπε στον δημοσιογράφο της εφημερίδας Beijing Daily: «Η εγχείρηση ενέχει μεγάλο κίνδυνο. Το ιατρικό προσωπικό πρέπει να φοράει προστατευτικές στολές και να εκτελεί την εγχείρηση σε θάλαμο αρνητικής πίεσης».

Ο ίδιος ο Τσεν δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει αν ο ασθενής είχε θεραπευτεί από τον νέο κορωνοϊό.

Την 1η Μαρτίου, ο Τσεν μίλησε σε άλλο ένα κρατικό μέσο ενημέρωσης, την The Paper: «Το αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ νουκλεϊκού οξέος δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ο κορωνοϊός στους πνεύμονές του.  Επομένως λάβαμε αυστηρά μέτρα προστασίας όταν πραγματοποιήσαμε την εγχείρηση».

Ο Τσεν είπε πως θα πρότεινε στην κεντρική κυβέρνηση να συγκροτήσει μια ομάδα η οποία θα εκτελεί εγχειρήσεις μεταμόσχευσης πνευμόνων σε «σχετικά νέους ασθενείς του ιού COVID-19 που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, όπως ασθενείς που είναι 20, 30, 40 και 50 ετών».

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν στις 2 Μαρτίου πως δεύτερη εγχείρηση μεταμόσχευσης πνευμόνων διεξήχθη σε ασθενή COVID-19, την 1η Μαρτίου, στο Πρώτο Θυγατρικό Νοσοκομείο του Κολλεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου Τζετζιάνγκ.

Η ασθενής ήταν μια γυναίκα 66 ετών η οποία διεγνώσθη με COVID-19 στις 31 Ιανουαρίου και λάμβανε θεραπευτική αγωγή από τις 2 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με αναφορές από τα μέσα ενημέρωσης. Η συγκεκριμένη ασθενής έλαβε επίσης την αγωγή ECMO, αλλά την 1η Μαρτίου και οι δύο πνεύμονές της σταμάτησαν να λειτουργούν.

Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως τα μοσχεύματα προήλθαν από την επαρχία Χουνάν και μεταφέρθηκαν αεροπορικώς. Η δωρεά λέγεται πως έγινε από έναν ασθενή ο οποίος ήταν εγκεφαλικά νεκρός.

Ο Χαν Γουεϊ-λι, διευθυντής του τμήματος μεταμόσχευσης πνευμόνων του νοσοκομείου, διεξήγαγε την εγχείρηση.

Αναφορές από τα μέσα δεν δίνουν λεπτομέρειες για την παρούσα κατάσταση των δύο ασθενών.

Ερωτήματα

Ο Τσεν είπε πως η μεταμόσχευση θα μπορούσε να είναι μια λύση για άλλους ασθενείς με COVID-19 των οποίων οι πνεύμονες έχουν υποστεί σημαντική ζημιά και των οποίων τα διαγνωστικά τεστ είναι αρνητικά.

Αλλά ο Σων Λιν, πρώην ερευνητής ιολογίας για τον στρατό των Η.Π.Α., δήλωσε πως η μεταμόσχευση δεν πρόκειται να θεραπεύσει τους συγκεκριμένους ασθενείς, καθώς η σοβαρά βεβαρημένη κατάστασή τους, υποδεικνύει πως έχουν ακόμη τον ιό.

«Αυτή [η μεταμόσχευση] είναι εντελώς βλάσφημη», είπε ο Λιν σε τηλεφωνική συνέντευξη με την εφημερίδα The Epoch Times.

«Από την πρόοδο της θεραπείας που έλαβε αυτός ο [πρώτος] ασθενής, είναι ξεκάθαρο πως οι πνεύμονες, η αναπνευστική οδός και το σώμα του είναι γεμάτα με τον νέο κορωνοϊό», είπε ο Λιν, σημειώνοντας πως ο ασθενής μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο λοιμωδών νοσημάτων αφότου επιδεινώθηκε η κατάστασή του, υποδηλώνοντας πως η μόλυνση ήταν πολύ σοβαρή.

Ο ιατρός Τόρστεν Τρέι, εκτελεστικός διευθυντής της ομάδας υπεράσπισης «Ιατροί Ενάντια στη Βίαιη Συγκομιδή Οργάνων», με έδρα την Ουάσινγκτον, δήλωσε πως η μεταμόσχευση πνευμόνων είναι μια «πρωτοφανής» προσέγγιση στην θεραπεία του COVID-19.

«Η μεταμόσχευση μπορεί να θεωρηθεί ως επιλογή μόνον αν η μόλυνση από τον ιό έχει τραυματίσει και έχει προκαλέσει μόνιμη ζημιά στον ιστό του πνεύμονα», είπε σε μια συνέντευξη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σημειώνοντας πως η παρούσα έρευνα δείχνει ότι η ζημία δεν είναι τόσο σοβαρή στους ασθενείς με COVID-19 .

Και όπως είπε και ο Τσεν, δεν μπορεί να αποκλεισθεί το γεγονός πως ο ιός βρίσκεται ακόμη στο σώμα του ασθενούς. Επομένως, «η μεταμόσχευση πνεύμονα ενώ ο ιός βρίσκεται ακόμα μέσα στο σώμα δεν θα λύσει το πρόβλημα, καθώς ο ιός θα μολύνει τον νέο πνεύμονα σε σύντομο χρονικό διάστημα», είπε ο Τρέι.

Μετά την μεταμόσχευση, το σώμα παλεύει να μην απορρίψει το νέο όργανο. Οι ιατροί συνήθως χορηγούν ανοσοκατασταλτική θεραπεία για να εμποδίσουν την απόρριψη.

Εκείνο το χρονικό διάστημα «υπάρχει υψηλός κίνδυνος επιδείνωσης της μόλυνσης», είπε ο Τρέι.

Εν τω μεταξύ, ο Λιν σημείωσε πως η διαδικασία εγκυμονεί υψηλό κίνδυνο μόλυνσης στο ιατρικό προσωπικό που εκτελεί την εγχείρηση –όπως υποδεικνύει η εξήγηση του Τσεν στην χρήση των προληπτικών μέτρων που ελήφθησαν.

Η αποτελεσματικότητα των διαγνωστικών κιτ έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση από υψηλόβαθμους Κινέζους ειδικούς, οι οποίοι είπαν πως μερικοί από τους ασθενείς, οι οποίοι έχουν τον ιό, λάμβαναν αρνητικά αποτελέσματα.

Η πηγή των οργάνων

Παρόλο που τα άρθρα στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται πως οι πνεύμονες και για τις δύο μεταμοσχεύσεις προήλθαν από δωρητές οργάνων, ειδικοί που έχουν ερευνήσει τις πρακτικές συγκομιδής οργάνων του κινεζικού καθεστώτος σήμαναν συναγερμό για την προέλευση των οργάνων.

«Σίγουρα υπάρχει η πιθανότητα πως τα όργανα που χρησιμοποιήθηκαν στις μεταμοσχεύσεις προήλθαν από βίαιη συγκομιδή από φυλακισμένους. Η πιθανότητα αυξάνεται όταν τα όργανα πρέπει να παραδοθούν τάχιστα», είπε ο Τρέι.

Για πάνω από μια δεκαετία, ερευνητές έχουν συλλέξει τεράστιο πλήθος αποδεικτικών στοιχείων πως το καθεστώς δολοφονεί κρατούμενους συνείδησης, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ασκούμενοι της διωκόμενης πνευματικής ομάδας Φάλουν Γκονγκ, για τα όργανά τους, τα οποία πουλάει στην αγορά μεταμοσχεύσεων.

Το Φάλουν Γκονγκ, γνωστό και ως Φάλουν Ντάφα, είναι μια πνευματική άσκηση που αποτελείται από ασκήσεις διαλογισμού και διδασκαλία που βασίζονται στις αρχές της αλήθειας, καλοσύνης και ανεκτικότητας. Το κινεζικό καθεστώς διώκει βαρύτατα την πρακτική από το 1999. Οι ασκούμενοι υπόκεινται σε αυθαίρετη κράτηση, καταναγκαστική εργασία και βασανιστήρια. Χιλιάδες έχουν πεθάνει υπό κράτηση σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης του Φάλουν Ντάφα.

Ο Τσεν δήλωσε επίσης στην συνέντευξή του στην εφημερίδα The Paper, ότι αυτός και η ομάδα του στο νοσοκομείο, συνήθως εκτελούν μεταμόσχευση πνευμόνων κάθε δύο με τρεις ημέρες.

Αυτή η συχνότητα είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη στην Δύση, είπε ο Τρέι. «Αυτοί είναι αριθμοί τους οποίους φτάνουν ορισμένοι πολύ δραστήριοι ειδικοί στην διάρκεια μιας ολόκληρης ζωής».

Ο Ντέιβιντ Κίλγκουρ, πρώην υπουργός Εξωτερικού (για την Ασία-Ειρηνικό) του Καναδά και μακροχρόνιος ερευνητής πάνω στο θέμα της βίαιης συγκομιδής οργάνων, είπε στην Epoch Times πως θα ήταν «πραγματικά έκπληκτος» αν οι δωρητές οργάνων για αυτές τις δύο μεταμοσχεύσεις ήταν γνήσιοι δωρητές που είχαν συναινέσει.

Πρόσθεσε πως ανεξάρτητοι παρατηρητές θα πρέπει να μεταβούν στην Κίνα για να εξετάσουν συγκεκριμένα το τι έγινε κατά την διάρκεια αυτών των διαδικασιών.

Ο Ήθαν Γκάτμαν, ειδικός στα θέματα της Κίνας, ο οποίος έχει συγγράψει αναφορές μαζί με τον Κίλγκουρ πάνω στο θέμα, δήλωσε πως η δημοσιοποίηση, από τα κρατικά μέσα, αυτών των μεταμοσχεύσεων πνευμόνων ήταν παρόμοια με πρακτική δημοσίων σχέσεων.

«Αυτές οι μεταμοσχεύσεις που έγιναν σε χρόνο ρεκόρ υποδηλώνουν πως είναι ανοιχτοί για δουλειές», είπε ο Γκάτμαν, σημειώνοντας πως η επικερδής βιομηχανία μεταμοσχεύσεων της Κίνας έχει λάβει σφοδρό πλήγμα από τότε που ξεκίνησε η επιδημία.

«Διαβάζω τις ανακοινώσεις τους ως διαφημίσεις».

Διαβάστε επίσης: 4 Καρδιές σε 10 μέρες: Η «κατά παραγγελία» τράπεζα οργάνων της Κίνας εγείρει ανησυχίες βίαιης αφαίρεσης

Σε τι διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

Αν εκτιμάτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία μας, βοηθήστε μας να συνεχίσουμε. Στηρίξτε την αλήθεια και την παράδοση.

[give_form id=”3924″]
 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε