Πέμπτη, 25 Απρ, 2024
Ένα μέλος του προσωπικού του αεροδρομίου ελέγχει τις αποσκευές επιβατών που διέρχονται από μια μηχανή ακτίνων Χ στον τερματικό σταθμό 3 του αεροδρομίου Όρλυ, στο Όρλυ, στα περίχωρα του Παρισιού, στις 22 Ιουνίου 2020. (BERTRAND GUAY / AFP μέσω Getty Images)

Οι ΗΠΑ πιέζουν την Ευρώπη να απαγορεύσει τον κινεζικό προμηθευτή ελέγχου ασφαλείας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιέζει την Ευρώπη να απαγορεύσει τον μεγαλύτερο κατασκευαστή μηχανημάτων ακτίνων Χ και σαρωτών της Κίνας, λέγοντας ότι η εταιρεία αποτελεί απειλή για την ασφάλεια.

Η κινεζική κρατική εταιρεία Nuctech, η οποία παρέχει συστήματα ελέγχου φορτίου, αποσκευών και επιβατών σε αεροδρόμια και άλλα λιμάνια εισόδου, έχει εισβάλει στην ευρωπαϊκή αγορά τα τελευταία χρόνια.

Τα συστήματα που ελέγχουν φορτία και αποσκευές θα μπορούσαν να προσφέρουν σε εταιρείες όπως η Nuctech εύκολη πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και εμπορικές πληροφορίες, κάνοντας τους αξιωματούχους των ΗΠΑ να ανησυχούν ότι η Nuctech μπορεί να παραδώσει τέτοιου είδους δεδομένα στο κινεζικό καθεστώς.

Σύμφωνα με ένα άρθρο της Wall Street Journal, ένα εσωτερικό υπόμνημα του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ με ημερομηνία 26 Μαΐου αναφέρει τα βασικά σημεία της αμερικανικής προσπάθειας πίεσης στην Ευρώπη και προειδοποιεί για την επέκταση της Nuctech στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια και λιμάνια.

Το υπουργείο Εξωτερικών σε ξεχωριστό σημείωμα στις 8 Μαΐου δήλωσε ότι ο Κινέζος προμηθευτής έκανε προσφορές για συμβάσεις σε περισσότερες από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα, η Φινλανδία, μέλος του Οργανισμού Συνθήκης του Βόρειου Ατλαντικού, έκλεισε συμβόλαιο με τη Nuctech, απορρίπτοντας τις προσπάθειες των αμερικανικών ομάδων συμφερόντων, σύμφωνα με το σημείωμα που είδε το περιοδικό.

Η Nuctech ιδρύθηκε το 1997 από τον Χου Χαϊφένγκ, γιο του πρώην ηγέτη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος Χου Τζιντάο. Πέρυσι, η πλειοψηφία της μητρικής εταιρείας της Nuctech μεταφέρθηκε στην China National Nuclear Corp., η οποία διαχειρίζεται τα πυρηνικά όπλα και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, η εταιρεία «έχει γίνει ένα διεθνώς διάσημο brand στον κλάδο ασφάλειας και επιθεώρησης», με παρουσία σε 160 χώρες και περιοχές.

Τα μηχανήματα της Nuctech χρησιμοποιούνται ευρέως σε ευρωπαϊκά λιμάνια εισόδου, προκαλώντας ανησυχία ότι μια κινεζική κρατική εταιρεία έχει γνώσεις για όλα τα αεροδρόμια και τα λιμάνια σε ολόκληρη την Ευρώπη, σύμφωνα με άρθρο της Politico που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο. Τα τελευταία έξι χρόνια, η κινεζική εταιρεία έχει κερδίσει 58 συμβάσεις με τις συνοριοφυλακές και τις τελωνειακές αρχές και άλλους κυβερνητικούς οργανισμούς σε 22 από τις 28 χώρες μέλη της ΕΕ.

Η εταιρεία κατάφερε επίσης να οικοδομήσει τη φήμη της μέσω προσοδοφόρων συμβάσεων, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016 στη Βραζιλία, το 2015 Expo του Μιλάνου και το τουρνουά τένις Wimbledon Open 2015.

Η παγκόσμια αγορά ελέγχου ασφαλείας εκτιμήθηκε σε περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτιμά ότι η Nuctech είναι κυρίαρχος παίκτης στην αγορά εξοπλισμού διαλογής θαλάσσιων φορτίων στην Ευρώπη, με μερίδιο 90% και κατέχει έως και 50% μερίδιο αγοράς για έλεγχο αποσκευών επιβατών και φορτίου αεροδρομίου στην Ευρώπη.

Οι επιχειρηματικές πρακτικές της εταιρείας, ωστόσο, υπόκεινται σε αυξημένο έλεγχο.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών (TSA) απαγόρευσε την κινεζική εταιρεία από το μεγαλύτερο μέρος της αμερικανικής αγοράς αεροδρομίων το 2014. Η εταιρεία κατηγορήθηκε αργότερα ότι διατηρεί λομπίστες στην Ουάσινγκτον για να επηρεάσει την TSA και συνδέθηκε επίσης με κατηγορίες διαφθοράς σε πολλές χώρες.

Η Nuctech έχει αναπτυχθεί σημαντικά λόγω της ικανότητάς της να υποτιμά τους ανταγωνιστές της σε πολλές χώρες.

Ο Άξελ Βος, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τη Γερμανία, εξέφρασε ανησυχίες για την εταιρεία τον Δεκέμβριο, κατηγορώντας ότι «χρησιμοποίησε μια τεράστια στρατηγική τιμολόγησης χαμηλού επιπέδου» για να κερδίσει συμβόλαια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε αυτό το μήνα ότι θα υιοθετήσει προστατευτικές πολιτικές για να υπερασπιστεί τις εταιρείες της έναντι επιδοτούμενων ξένων ανταγωνιστών, μια προσπάθεια να περιοριστούν οι δραστηριότητες κινεζικών εταιρειών όπως η Nuctech.

Μετά από μια περίοδο δημόσιας διαβούλευσης, η ΕΕ θα εισαγάγει ένα νέο νομικό μέσο για τις ξένες επιδοτήσεις το επόμενο έτος, σύμφωνα με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάργκρεθ Βεστάγκερ, υπεύθυνη για τον ανταγωνισμό και την ψηφιακή πολιτική.

Η νέα πολιτική θα μπλοκάρει τις επενδύσεις και την υποβολή προσφορών δημόσιου διαγωνισμού από μεγάλες επιδοτούμενες ξένες εταιρείες.

Κατά την τελευταία δεκαετία, μέσω μεγάλων κρατικών επιδοτήσεων, η Κίνα κατάφερε να δημιουργήσει τους δικούς της εθνικούς ομίλους ετερογενών δραστηριοτήτων. Και πρόσφατα, αυτές οι επιδοτήσεις χρησιμοποιήθηκαν ευρέως για την επίτευξη κυριαρχίας σε τομείς υψηλής τεχνολογίας, όπως περιγράφεται στο σχέδιο «Made in China 2025».

Ένας εκπρόσωπος της Nuctech είπε στην Wall Street Journal ότι η εταιρεία δεν γνώριζε την προσπάθεια των ΗΠΑ για πιέσεις. Η εταιρεία αρνήθηκε επίσης κατηγορίες ότι έλαβε κρατική επιδότηση ή κυβερνητικές οδηγίες.

Ακολουθήστε την Emel στο Twitter: @mlakan

Γνωρίζατε ότι είμαστε ανεξάρτητοι;

Η Epoch Times είναι ανεξάρτητη από οποιαδήποτε επιρροή από εταιρείες, κυβερνήσεις ή πολιτικά κόμματα. Ο μόνος μας στόχος είναι να δίνουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι προς το κοινό.

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε