Τετάρτη, 24 Απρ, 2024
Μια γενική άποψη του προσωρινού καταυλισμού για τους λαθρομετανάστες κοντά στην πόλη της Μυτιλήνης, Λέσβος, 13 Σεπτεμβρίου 2020. (Πέτρος Γιαννακούρης/φωτογραφία ΑΡ)

Ο Μητσοτάκης απαιτεί περισσότερη βοήθεια από την ΕΕ για την υποστήριξη των αστέγων λαθρομεταναστών

ΛΕΣΒΟΣ — Ο πρωθυπουργός ζήτησε την Κυριακή από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την διαχείριση της μετανάστευσης στο μπλοκ, καθώς οι ελληνικές αρχές υποσχέθηκαν ότι οι 12.000 λαθρομετανάστες και αιτούντες άσυλο που έμειναν άστεγοι μετά την καταστροφή από πυρκαγιά της δομής φιλοξενίας στην Μόρια, θα μετακινηθούν σύντομα σε έναν νέο καταυλισμό σκηνών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε μερικούς κατοίκους στην δομή της Μόριας στην Λέσβο ότι προσπάθησαν να εκβιάσουν την κυβέρνησή του θέτοντας σκόπιμα τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν την δομή την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, είπε ότι θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία να βελτιωθεί ο τρόπος με τον οποίο η ΕΕ αντιμετωπίζει μια κρίσιμη πρόκληση.

Λαθρομετανάστες περιμένουν στην ουρά για διανομή τροφίμων κοντά στην πόλη της Μυτιλήνης, Λέσβος, 12 Σεπτεμβρίου 2020. (Πέτρος Γιαννακούρης/φωτογραφία ΑΡ)

 

«[Η καταστροφή της Μόριας] ήταν μια τραγωδία. Αυτές οι εικόνες ήταν κακές. Ήταν ένα προειδοποιητικό καμπανάκι προς όλους, ώστε να δώσουν προσοχή. Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει μια δεύτερη αποτυχία στο ζήτημα της μετανάστευσης», δήλωσε ο Μητσοτάκης την Κυριακή σε συνέντευξη Τύπου στην Θεσσαλονίκη.

Η δομή φιλοξενίας της Μόριας κατασκευάστηκε για να φιλοξενήσει 2.750 άτομα, αλλά έφτασε να έχει περίπου 12.500 άτομα που ήρθαν από την θάλασσα μέσω Τουρκίας.

Ένα παιδί παίζει σε κούνια κοντά στην καμένη δομή φιλοξενίας της Μόριας στην Λέσβο, 13 Σεπτεμβρίου 2020. (Πέτρος Γιαννακούρης/φωτογραφία ΑΡ)

 

Από την καταστροφή της δομής φιλοξενίας, η οποία έγινε αφότου η δομή έκλεισε λόγω κορωνοϊού, χιλιάδες άνθρωποι έχουν κατασκηνώσει στο ύπαιθρο σε αυτοκινητόδρομο κοντά στην Μόρια υπό αστυνομική φρούρηση.

Ο Μητσοτάκης είπε ότι έχει επικοινωνήσει με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για την ανακατανομή τουλάχιστον μερικών μεταναστών από την Μόρια, αλλά είπε ότι θα υπάρξει ένας νέος, μόνιμος καταυλισμός λαθρομεταναστών και μεταναστών στην Λέσβο.

Μια γυναίκα πλένει ένα κορίτσι καθώς οι λαθρομετανάστες συγκεντρώνονται κοντά στην πόλη της Μυτιλήνης, Λέσβος, 12 Σεπτεμβρίου 2020. (Πέτρος Γιαννακούρης/φωτογραφία ΑΡ)

 

Ο ελληνικός στρατός έχει τοποθετήσει σκηνές σε ένα πρώην πεδίο βολής, περίπου 4 χιλιόμετρα από την παλιά δομή φιλοξενίας.

Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης δήλωσε ότι περίπου 1.000 διαμένοντες της Μόριας θα μεταφερθούν στον καταυλισμό σκηνών που δημιουργήθηκε από τον στρατό αργά την Κυριακή και ότι για να στεγαστούν όλοι στην νέα τοποθεσία θα χρειαστούν αρκετές ημέρες.

«Προς το παρόν, συμβαίνει σε εθελοντική βάση», δήλωσε ο Μηταράκης στον τηλεοπτικό σταθμό Open TV.

Ο Μηταράκης είπε ότι όσοι εισέρχονται στον νέο καταυλισμό θα υποβληθούν γρήγορα σε ελέγχους για κορωνοϊό.

Νέος καταυλισμός χωρητικότητας άνω των 5000 ατόμων ετοιμάζεται επίσης από το υπουργείο Μετανάστευσης, αν και η προσέλευση δεν είναι ικανοποιητική, δήλωσε ο γενικός γραμματέας μεταναστευτικής πολιτικής, Μάνος Λογοθέτης.

Λαθραμετανάστες στην περιοχή του καρά-Τεπέ έχουν στήσει παραπήγματα δημιουργώντας σταδιακά έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό. Στο μέρος αυτό έχει παρατηρηθεί δραστηριότητα μαύρης αγοράς τροφίμων μεταξύ τους.

Από την Iliana Mier και τον Δημήτριο Νέλλα.
Προσωπικό της Epoch Times συνέβαλε στο άρθρο. 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε