Σάββατο, 20 Απρ, 2024

Σουηδοί πολιτικοί: Μια ελεύθερη κοινωνία δεν μπορεί να ανεχθεί τα «Ινστιτούτα Κομφούκιος»

Στα μέσα Απριλίου, η Σουηδία τερμάτισε κάθε συνεργασία με τα Ινστιτούτα Κομφούκιος (ΙΚ) του Κινέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ), γινόμενη η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που έκοψε όλους τους δεσμούς με το πολιτικώς-σχετιζόμενο πρόγραμμα. Σουηδοί πολιτικοί είπαν ότι αυτό δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα της αξιακής σύγκρουσης με τα ΙΚ, αλλά και αντίδραση στην διπλωματία του «πολεμιστή λύκου» που εφαρμόζει το ΚΚΚ τα τελευταία χρόνια.

Στα μέσα Απριλίου, μια έρευνα του Sveriges Radio αποκάλυψε ότι αρκετές πόλεις της Σουηδίας είχαν τερματίσει τη συνεργασία τους με τις αδελφές πόλεις στην Κίνα και ακύρωσαν όλα τα προγράμματα των Ινστιτούτων Κομφούκιος και Τάξεων Κομφούκιος. Ο βουλευτής του Σουηδικού Κοινοβουλίου, Χανς Ρόθενμπεργκ είπε: «Είναι πολύ ωραίο που η Σουηδία, είναι η πρώτη χώρα (στην Ευρώπη) που πήρε μια τέτοια απόφαση. Το Ινστιτούτο Κομφούκιος πέρασε απαρατήρητο όταν μπήκε για πρώτη φορά στη Σουηδία, αλλά στη συνέχεια το καταλάβαμε, επειδή αποκαλύφθηκε ότι δεν μπορεί να συνυπάρχει με τις ελεύθερες και ανεξάρτητες αξίες μας στην εκπαίδευση και την έρευνα. Επιβάλλουν τις δικές τους αξίες σε άλλους, και αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να ανεχθούμε σε αυτήν την ελεύθερη και ανοιχτή χώρα. Πραγματικά δεν μπορούμε να το ανεχθούμε σε ένα ελεύθερο και ανοιχτό εκπαιδευτικό σύστημα».

Ο πρώην αντιπρόεδρος του PACE του Συμβουλίου της Ευρώπης, Γκέραν Λίντμπλαντ, δήλωσε: «Το Ινστιτούτο Κομφούκιος μοιάζει με μια παλιά παράδοση, μια κακή παράδοση από το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι στην Ιταλία, που δημιουργούσε ιδρύματα γλώσσας παντού. Και ήταν κέντρα κατασκοπείας και επιρροής. Έτσι, τα Ινστιτούτα Κομφούκιος είναι στην πραγματικότητα ινστιτούτα που ασκούν επιρροή, προσπαθούν να επηρεάσουν τους μαθητές στα πανεπιστήμια και στα σχολεία, προκειμένου να διδάξουν Κινέζικα, να διαδώσουν τους κινέζικους τρόπους, έτσι διδάσκουν επίσης πολιτική και λένε ότι είναι ένα σύστημα πλύσης εγκεφάλου, και αυτό είναι κακό. Και [τα ΙΚ] το χρησιμοποιούν επίσης για να μάθουν πράγματα για το σύστημα στη χώρα όπου βρίσκονται».

Τα τελευταία χρόνια, η διπλωματία «πολεμιστή λύκου» που άσκεισε ο Κινέζος πρέσβης στη Σουηδία προκάλεσε ευρεία δυσαρέσκεια στους Σουηδούς και το αδιέξοδο μεταξύ των δύο χωρών έχει ενταθεί. (Σημείωση: Τρία σουηδικά κόμματα ζήτησαν να κηρυχθεί ο πρέσβης του ΚΚΚ στη Σουηδία, Γκουί Τζονγκγιού ως «ανεπιθύμητο άτομο» και να απελαθεί από τη χώρα). Ο καθηγητής του τμήματος Οικονομίας και Κοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, Λαρς Νόρντστρεμ, είπε: «Ο πρέσβης του ΚΚΚ έχει πολύ μικρή αξιοπιστία στη Σουηδία επειδή είναι πολύ σκληρός σε ορισμένα θέματα, για παράδειγμα, σε θέματα που αφορούν τις δημοσιεύσεις συγγραφέων και τις συλλήψεις αντιφρονούντων, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι είναι Σουηδός πολίτης. Επίσης, δεν εξήγησε γιατί αυτή η επιδημία εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα από την Κίνα».

Ο βουλευτής του Σουηδικού Κοινοβουλίου, Χανς Ρόθενμπεργκ είπε: «Ο Κινέζος πρέσβης δεν βοήθησε καθόλου να δημιουργήσει μια καλή ατμόσφαιρα στη σχέση μεταξύ των δύο χωρών, καθώς επικοινωνούσε [με εμάς] μέσω απειλών και κατηγοριών. Αυτό το έκανε πολύ δύσκολο για τα δύο μέρη να ταιριάξουν. Τα τελευταία χρόνια, όλοι έχουμε δει ότι τα λόγια του πρέσβη του ΚΚΚ γίνονται όλο και πιο κακόβουλα. Αυτό δυστυχώς οδήγησε στην επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Σουηδίας και Κίνας».

Σχολιάστε