Πέμπτη, 25 Απρ, 2024
(Ziyou Huang/The Epoch Times)

Η μέσο-φθινοπωρινή γιορτή του Φεγγαριού και η Κυρία του Φεγγαριού

Ενημέρωση: 9 Σεπτεμβρίου

Γράφει η Lily Choo

Το μέσο-φθινοπωρινό φεστιβάλ (Moon Festival ή Ζhong qiu jie) ή αλλιώς η Γιορτή του Φεγγαριού είναι ένα από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ στην Κίνα.

Γιορτάζεται την 15η ημέρα του όγδοου μήνα του κινεζικού σεληνιακού ημερολογίου όταν το φεγγάρι είναι συνήθως γεμάτο. Αυτή η ημέρα θεωρείται επίσης και φεστιβάλ συγκομιδής επειδή είναι η περίοδος όπου μαζεύονται τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά. Υπάρχουν πολλοί όμορφοι θρύλοι σχετικά με το φεγγάρι στην Κίνα. Η ιστορία της Τσανγκ’ε, της κυρίας του Φεγγαριού, είναι η πιο δημοφιλής.

Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρχε ένα ευτυχισμένο νεαρό ζευγάρι που ζούσε κοντά στο Όρος Κουνλούν. Ο άντρας ονομαζόταν Χόου Γι και η όμορφη γυναίκα του ήταν η Τσανγκ’ε. Και οι δύο ήταν πολύ καλοί και οι αγαπημένοι των χωρικών.

Μια μέρα, μια Μποντισάτβα (θεότητα) πέρασε και έδωσε στον Χόου Γι και την Τσανγκ’ε το ελιξίριο της αθανασίας ως ανταμοιβή για την ενάρετη ζωής τους. Τους είπε ότι το ελιξίριο θα τους έδινε αιώνια ζωή. Το ζευγάρι ήταν πολύ χαρούμενο με το δώρο και αποφάσισαν να πιουν το ελιξίριο μαζί την 15η ημέρα του όγδοου σεληνιακού μήνα, όταν το φεγγάρι ήταν γεμάτο και φωτεινό.

Καθώς ήταν μέσα στη χαρά, εκείνη την ημέρα, εννέα  γύπες ανυψώθηκαν στον ουρανό και μεταμορφώθηκαν σε καυτούς ήλιους. Τα δέντρα και το γρασίδι κάηκαν. Η γη ξεράθηκε, και τα ποτάμια στέρεψαν. Πολλοί άνθρωποι πέθαναν από πείνα και δίψα.

Η Τσανγκ’ε φοβήθηκε και ήθελε να φύγει αμέσως από τη γη μαζί με τον άντρα της. Ήπιε το μισό ελιξίριο. Καθώς πήγε να δώσει το υπόλοιπο μισό στον Χόου Γι, το ελιξίριο έπεσε στο έδαφος και χύθηκε.

Ο Χόου Γι, αν και βαθιά θλιμμένος, κατάφερε να αναζωπυρώσει την αποφασιστικότητά του βλέποντας τους ανθρώπους να υποφέρουν. Έβγαλε το κόκκινο τόξο του και τα άσπρα βέλη του, εκτοξεύοντάς τα πάνω στους εννέα ήλιους, τον έναν μετά τον άλλον. Ο καιρός δρόσισε αμέσως. Οι έντονες βροχές γέμισαν τα ποτάμια με γλυκό νερό και το γρασίδι και τα δέντρα πρασίνισαν. Η ζωή είχε αποκατασταθεί και η ανθρωπότητα είχε σωθεί.

Σύντομα το ελιξίριο άρχισε να επιδρά και η Τσανγκ’ε ένιωσε τον εαυτό της να ανεβαίνει προς τους Ουρανούς. Αποφάσισε να ζήσει στο φεγγάρι επειδή ήταν το πιο κοντινό μέρος στη γη.

Ο Χόου Γι ένιωθε λύπη καθώς παρακολουθούσε την Τσανγκ’ε να ανέρχεται στο φεγγάρι. Φώναξε το όνομά της στο φεγγάρι καθώς μεγάλωνε και γινόταν στρογγυλό και φωτεινό. Έτρεξε στην αυλή του και έβαλε λίγο από το αγαπημένο φαγητό της Τσανγκ’ε και λίγο θυμίαμα πάνω σε ένα τραπέζι για να δείξει την αγάπη του στην Τσανγκ’ε.

Αν και η Τσανγκ’ε ζει στο φεγγάρι, η καρδιά της παραμένει στον κόσμο των θνητών. Ποτέ δεν ξέχασε τη βαθιά αγάπη που έχει για τον Χόου Γι. Χρόνια αργότερα, πολλοί άνθρωποι άρχισαν να ακολουθούν τον Χόου Γι και να στέλνουν κάθε χρόνο ευλογίες στην Τσανγκ’ε την 15η ημέρα του όγδοου μήνα.

Διαβάστε επίσης: Παραδοσιακή συνταγή για Mooncakes με πάστα από κόκκινα φασόλια για την Γιορτή του Φεγγαριού

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε