Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Από τη νέα εικονογράφηση της Κατερίνα Μπάμποκ για το παραμύθι «Το ταξίδι του μικρού λωτού»

Ένας μικρός λωτός ταξιδεύει στον κόσμο

Της Βαλεντίνας Λίσακ

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

«Το ταξίδι του μικρού Λωτού» είναι ένα μοναδικό, υπέροχο παραμύθι που χάρισε στα παιδιά η Λιουντμίλα Αριόλ. Σύμφωνα με τη συγγραφέα, αφετηρία της στάθηκε η ιστορία ενός μικρού κοριτσιού, της Φαντού, από την Αυστραλία, που έχασε τον πατέρα της κατά τη διάρκεια της δίωξης των ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα. Η Φαντού έφτιαξε χάρτινους λωτούς και τους παρουσίαζε στον κόσμο, στη μνήμη του πατέρα της και των άλλων θυμάτων της διεφθαρμένης κυβέρνησης. Αυτό άγγιξε βαθιά την καρδιά της Λιουντμίλα, που εμπνεύστηκε από τους μικρούς λωτούς που έφτιαχναν τα παιδιά. Η Λιουντμίλα θέλησε να γράψει ένα παραμύθι για αυτό το όμορφο λουλούδι, που συμβολίζει την αγνότητα της ψυχής και φέρνει χαρά στους ανθρώπους, για να βοηθήσει τα παιδιά να επιλέξουν τις σωστές κατευθύνσεις και να προστατευτούν από τα λάθη στην πορεία της ζωής τους. Μίλησε για τόσο πολύτιμες αρχές, όπως η ειλικρίνεια, η καλοσύνη, η υπομονή και για το πόσο σημαντικό είναι να τηρούνται αυτά σε όλη τη ζωή – αυτή ήταν η κύρια ιδέα του παραμυθιού. Η συγγραφέας της ιστορίας είναι και η ίδια ασκούμενη του Φάλουν Γκονγκ, το οποίο είναι ένα αρχαίο κινέζικο σύστημα ηθικής και φυσικής τελειότητας, που βασίζεται στα θεμελιώδη χαρακτηριστικά του Σύμπαντος– την Αλήθεια, την Καλοσύνη, και την Ανεκτικότητα.

Το παραμύθι του μικρού Λωτού έχει μεταφραστεί σε 32 γλώσσες και έχει κερδίσει τις καρδιές μικρών και μεγάλων – παιδιά όλων των ηλικιών μπορούν να το διαβάσουν. Η ιστορία αφηγείται το επικίνδυνο ταξίδι ενός μικρού σπόρου λωτού κάτω από τα νερά μιας μαγικής λίμνης. Περνώντας από δυσκολίες και δοκιμασίες, αλλά επιλέγοντας πάντα σωστά τις ηθικές αξίες, ο σπόρος ακολουθά το δρόμο του με αξιοπρέπεια και καταφέρνει τελικά να φτάσει στην επιφάνεια του νερού, όπου και ανθίζει.

Από τη νέα εικονογράφηση της Κατερίνα Μπάμποκ για το παραμύθι «Το ταξίδι του μικρού λωτού»

 

«Το ταξίδι του μικρού Λωτού» είναι μια διδακτική ιστορία, που μιλά για ηθικές αξίες, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στο να τεθούν τα θεμέλια για μια σωστή αντίληψη του κόσμου στο μυαλό του παιδιού, και για τη λύση σύνθετων προβλημάτων σε δύσκολες καταστάσεις της ζωής. Το καλό κατακτά το κακό και δίνει ώθηση στην πνευματική ανάπτυξη. Φτάνοντας στην επιφάνεια της λίμνης, ο σπόρος πετυχαίνει τον στόχο του, δηλαδή επιστρέφει στην καταγωγή του και μεταμορφώνεται σε έναν εκθαμβωτικά όμορφο λωτό!

Η ανάγνωση του παραμυθιού είναι ελεύθερη στο www.lotusstory.org. Εκεί μπορείτε να δείτε όλες τις θαυμάσιες εικόνες της Κατερίνα Μπάμποκ, να διαβάσετε για όλα τα άγρια θηρία που συνάντησε το μικρό σποράκι και να καταλάβετε πώς μπόρεσε να τα νικήσει και να σωθεί από αυτά! Μπορείτε επίσης να ακούσετε και την ηχογραφημένη ανάγνωση (υπάρχει ήδη σε κάποιες γλώσσες και ετοιμάζονται και άλλες, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών), αλλά και να δείτε την ιστορία σε animation.

Το σποράκι στα θρανία

Καθώς τα παιδιά προσχολικής ηλικίας απολαμβάνουν να παρακολουθούν θεατρικές παραστάσεις, η ιστορία του μικρού λωτού διασκευάστηκε και παρουσιάζεται με επιτυχία σε προσχολικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Η παράσταση δημιουργήθηκε και δίνεται μέσω παιχνιδιού, το οποίο αυξάνει την ευχάριστη διάθεση και την προσοχή των παιδιών και τα βοηθά να απορροφήσουν όσα παρακολουθούν.

Στην Ελλάδα, η παρουσίαση του παραμυθιού σε σχολικές και προσχολικές τάξεις γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Πέταλα της ειρήνης». Τα παιδιά ακούν αρχικά την ανάγνωση του παραμυθιού, που συνοδεύεται από μουσικούς ήχους και απλές μελωδίες, ύστερα συζητούν πάνω σε αυτό και μοιράζονται τις κατανοήσεις τους παίζοντας ένα παιχνίδι λέξεων και τέλος έχουν την ευκαιρία να φτιάξουν το δικό τους χάρτινο λουλούδι λωτού, όπως και η Φαντού, με την τεχνική οριγκάμι. Η ειλικρίνεια, η καλοσύνη όόκαι η υπομονή, σαν πολύχρωμα φωτεινά λουλούδια, θα παραμείνουν για πάντα στις καρδιές τους ως οι πιο πολύτιμες αρχές.

 

Τα «Πέταλα της ειρήνης» στο Χριστοδούλειο Ίδρυμα, Αθήνα. (από το αρχείο της ομάδας) Περισσότερες πληροφορίες για τα «Πέταλα της ειρήνης» μπορείτε να βρείτε στο ελληνικό Τα-Πέταλα-της-Ειρήνης (facebook) και στο αγγλόφωνο www.petalsofpeace.org

 

Μελλοντικά ταξίδια

Τι επιφυλάσσει το μέλλον στον μικρό Λωτό; Τι άλλα ταξίδια τον περιμένουν;

Εκτός από την πολύ όμορφη παρουσίαση στον ιστότοπο που προαναφέραμε, τα σχέδια του Λωτού περιλαμβάνουν περιπλανήσεις και στο χαρτί. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα τον έχουμε και στα χέρια μας, μέσα σε ένα ωραίο βιβλίο!

Ίσως επίσης μπορέσουμε να τον ακούσουμε και στο ραδιόφωνο.

Και επιπλέον, θα τον δούμε με την χαριτωμένη μορφή που του χάρισε η Κατερίνα σε ένα νέο animation.

Έχουμε πολλά να περιμένουμε λοιπόν, όσοι αγαπήσαμε αυτό το παραμύθι.

Ας αφήσουμε όμως τον τελευταίο λόγο στους αναγνώστες:

«Ένα υπέροχο παραμύθι! Όταν ένα παιδί ακούει μια τόσο αρμονική ιστορία, πιθανότατα θα θέλει να ακολουθεί την αλήθεια, την καλοσύνη και την υπομονή σε όλη του τη ζωή», Έλενα

«Η αγαπημένη ιστορία της εγγονής μου, τριών ετών. Σας ευχαριστώ για ένα τέτοιο δώρο! Καλή δουλειά!», Ροσίνα Μ

Η Βαλεντίνα Λίσακ και η Αλία Ζάε είναι δυο από τα μέλη της ομάδας που παρουσιάζει εθελοντικά στην Ελλάδα το παγκόσμιο πρόγραμμα «Πέταλα της ειρήνης» (The Petals of Peace Project).

Γνωρίζατε ότι είμαστε ανεξάρτητοι;

Η Epoch Times είναι ανεξάρτητη από οποιαδήποτε επιρροή από εταιρείες, κυβερνήσεις ή πολιτικά κόμματα. Ο μόνος μας στόχος είναι να δίνουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι προς το κοινό.

[give_form id=”3924″]

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε