Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Κάμερες παρακολούθησης κατά μήκος της προκυμαίας Tsim Sha Tsui, τα κτήρια στον ορίζοντα βρίσκονται απέναντι από το λιμάνι Βικτώρια στο Χονγκ Κονγκ, 28 Ιουλίου 2020. (Tyrone Siu / Reuters)

Έρευνα: Εταιρείες της ΕΕ πωλούν εργαλεία παρακολούθησης στην κινεζική αστυνομία

Ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας πωλούν τεχνολογία ψηφιακής παρακολούθησης σε κινεζικές υπηρεσίες ασφαλείας που εμπλέκονται σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία την Δευτέρα.

Τρεις εταιρείες, με έδρα την Γαλλία, Σουηδία και Ολλανδία, πούλησαν ψηφιακά συστήματα παρακολούθησης, όπως τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου και κάμερες δικτύου, σε βασικούς παράγοντες του μηχανισμού μαζικής παρακολούθησης του κινεζικού κομμουνιστικού καθεστώτος, σύμφωνα με νέα έκθεση (pdf) που δημοσιεύθηκε από τον οργανισμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εξαγωγή προϊόντων προοριζόταν απευθείας για χρήση στα προγράμματα μαζικής παρακολούθησης της Κίνας, αποκάλυψε η έρευνα.

Αυτή η φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 31 Μαΐου 2019 δείχνει μια γυναίκα Ουιγούρο (Κ) να περνάει από μια είσοδο σε λαϊκή αγορά στο Χοτάν, βορειοδυτική περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας. (Greg Baker / AFP μέσω Getty Images)

 

«Εκτός ελέγχου»

«Η βιομηχανία βιομετρικής παρακολούθησης της Ευρώπης είναι εκτός ελέγχου», δήλωσε η Μέρελ Κόνινγκ, υπεύθυνη γενικής στρατηγικής της Διεθνούς Αμνηστίας για την τεχνολογία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Οι αποκαλύψεις των πωλήσεων σε κινεζικές υπηρεσίες ασφαλείας και ερευνητικά ιδρύματα που τις υποστηρίζουν είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου μιας βιομηχανίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που ευδοκιμεί με την πώληση των προϊόντων της σε παραβάτες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με λίγες εγγυήσεις έναντι παραβιάσεων στην τελική χρήση».

Φρουροί ασφαλείας περιπολούν κάτω από κάμερες παρακολούθησης σε μια γωνία της πλατείας Τιενανμέν στο Πεκίνο στις 6 Σεπτεμβρίου 2019. (Greg Baker / AFP / Getty Images)

 

«Αυτές οι εταιρείες επωφελούνται από την πώληση τεχνολογιών ψηφιακής παρακολούθησης που συνδέονται με φρικτές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε η Κόνινγκ. «Οι εταιρείες θα έπρεπε να γνωρίζουν καλά ότι στις πωλήσεις προς τις αρχές της Κίνας υπάρχει σημαντικός κίνδυνος, αλλά προφανώς δεν έλαβαν μέτρα για να αποτρέψουν την χρήση και μελέτη των προϊόντων τους από τους παραβάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Σοβαρές ερωτήσεις προς απάντηση»

Οι πωλήσεις συστημάτων ψηφιακής παρακολούθησης δεν ελέγχονται επί του παρόντος από την Ευρωπαϊκή Ένωση παρά το γεγονός ότι θέτουν κινδύνους για την ιδιωτική ζωή και άλλες ελευθερίες σε χώρες που δεν μπορούν να παράσχουν επαρκείς διαβεβαιώσεις ως προς την χρήση τους, σύμφωνα με την έρευνα.

«Αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να πωληθούν ελεύθερα σε κάθε αγοραστή σε όλο τον κόσμο», αναφέρει η έρευνα.

«Το πλαίσιο ρύθμισης των εξαγωγών της ΕΕ πρέπει να διορθωθεί και χρειάζεται να διορθωθεί γρήγορα».

Ένας άντρας με προστατευτική μάσκα προσώπου περπατά κάτω από κάμερες παρακολούθησης καθώς η Κίνα πλήττεται από την έξαρση του νέου κορωνοϊού στην Σαγκάη της Κίνας, στις 4 Μαρτίου 2020. (Aly Song / Reuters)

 

Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε να αντιμετωπίζεται η τεχνολογία με τον ίδιο τρόπο όπως τα εμπορεύματα με διπλή πολιτική και στρατιωτική χρήση, πράγμα που σημαίνει ότι οι εξαγωγικές συμφωνίες θα μπορούσαν να αποκλειστούν εάν κριθούν ότι αποτελούν σημαντική απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Οι κυβερνήσεις της ΕΕ πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ελέγξουν αυτήν την ανεξέλεγκτη βιομηχανία», δήλωσε η Κόνινγκ. «Έως ότου το πράξει η ΕΕ, έχουν σοβαρές ερωτήσεις για να απαντήσουν σχετικά με τον πιθανό ρόλο τους στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται από την κινεζική κυβέρνηση».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν μια κρίσιμη συνάντηση στις Βρυξέλλες την Τρίτη για να αποφασίσουν εάν θα ενισχύσουν τους κανόνες της ΕΕ για τις εξαγωγές.

Άρνηση ισχυρισμών

Στην έρευνα της Αμνηστίας εντοπίστηκαν τρεις εταιρείες της ΕΕ που έχουν προμηθεύσει εξοπλισμό επιτήρησης στην κινεζική αστυνομία.

Η Morpho, η οποία είναι πλέον μέλος της IDEMIA, μιας γαλλικής πολυεθνικής, ανέλαβε σύμβαση για την προμήθεια εξοπλισμού αναγνώρισης προσώπου απευθείας στο Γραφείο Δημόσιας Ασφάλειας της Σαγκάης το 2015, αναφέρει η έρευνα.

Η IDEMIA δήλωσε ότι η πώληση περιλάμβανε ένα σύστημα παλαιάς γενιάς για την ταυτοποίηση προσώπων σε καταγεγραμμένα πλάνα και όχι παρακολούθηση πραγματικού χρόνου, προσθέτοντας ότι «δεν έχει πουλήσει και δεν πωλεί τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου στην Κίνα».

Η Axis Communications, μια σουηδική εταιρεία, λέγεται ότι προμήθευσε την τεχνολογία της σε συσκευές δημόσιας ασφάλειας της Κίνας και αναφέρεται επανειλημμένα ως «συνιστώμενη μάρκα» σε έγγραφα δημοπρασίας της κινεζικής κρατικής παρακολούθησης από το 2012 έως το 2019.

Η Axis εξέδωσε δήλωση λέγοντας: «Καταλαβαίνουμε ότι οι λύσεις μας, όπως και πολλές άλλες τεχνολογίες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς διαφορετικούς από τον προβλεπόμενο. Σέβόμαστε πάντα τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντιτιθόμαστε στις διακρίσεις και την καταστολή οποιαδήποτε μορφής» και «οι πελάτες ελέγχονται συστηματικά για να επισημανθούν τυχόν νομικοί περιορισμοί ή συμπερίληψη σε λίστες εθνικών και διεθνών κυρώσεων».

Η ολλανδική εταιρεία Noldus Information Technology παρείχε συστήματα αναγνώρισης συναισθημάτων σε ιδρύματα που σχετίζονται με την δημόσια ασφάλεια και την επιβολή του νόμου στην Κίνα, δήλωσε η Αμνηστία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Noldus Λούκας Νόλντους απέρριψε τους ισχυρισμούς. «Το λογισμικό μας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαζική παρακολούθηση και δεν δημιουργεί κίνδυνο για τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε σε δήλωση.

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε