Παρασκευή, 29 Μαρ, 2024
Ένας διαδηλωτής κρατάει μια κάρτα που φέρει την ένδειξη "Black Lives Matter" έξω από το δικαστήριο του Γκλιν Κάουντι στο Μπράνσουικ, στις 4 Ιουνίου 2020. (Sean Rayford / Getty Images)

Ακτιβιστής των Black Lives Matter δαπανούσε χρηματικές δωρεές του οργανισμού για προσωπική χρήση

Ένας ακτιβιστής με έδρα την Ατλάντα αντιμετωπίζει ομοσπονδιακές κατηγορίες στο Οχάιο, αφού φέρεται να ξόδεψε περισσότερα από 200.000 $ για προσωπικές αγορές, από δωρεές που προορίζονταν για το κίνημα των Black Lives Matter.

Το FBI είπε ότι ο Σιρ Μέιτζορ Πέιτζ, ο οποίος είναι και γνωστός με το όνομα Ταϊρί Κονάιερς-Πέιτζ, αντιμετωπίζει μία καταγγελία απάτης και δύο καταγγελίες «ξεπλύματος χρημάτων» από παράνομες δραστηριότητες. Ο 32χρονος ακτιβιστής κοινωνικής δικαιοσύνης συνελήφθη την Παρασκευή το πρωί στο Τολέδο του Οχάιο.

Σύμφωνα με το FBI, ο Πέιτζ δημιούργησε και λειτουργούσε τη σελίδα στο Facebook των Black Lives Matter Greater Atlanta (BLMGA) που αντιπροσωπεύει τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό που άνοιξε το 2016. Ο τραπεζικός λογαριασμός του οργανισμού, ο οποίος συνδέεται με τη σελίδα BLMGA Facebook, δεν είχε ποτέ υπόλοιπο που να ξεπερνάει τα 5.000 $ μεταξύ Απριλίου 2018 και Μαΐου 2020 και σε ένα σημείο είχε φτάσει μέχρι και -12,42 $. Αλλά οι δωρεές άρχισαν να καταφθάνουν τον Μάιο μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ και ο Πέιτζ διαβεβαίωσε τους δωρητές μέσω προσωπικών μηνυμάτων στο Facebook ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για σκοπούς «που σχετίζονται με το κίνημα».

Σε αυτό το στιγμιότυπο από βίντεο, εμφανίζεται το σύμβολο «Black Lives Matter» στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, στις 3 Σεπτεμβρίου 2020. (Roman Balmakov / The Epoch Times)

 

Μια ομοσπονδιακή καταγγελία σημειώνει ότι η BLMGA συγκέντρωσε σχεδόν 470.000 δολάρια μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου αυτής της χρονιάς. Οι ερευνητές του FBI δήλωσαν ότι ο Πέιτζ χρησιμοποιούσε μια χρεωστική κάρτα που ήταν συνδεδεμένη με τον λογαριασμό του οργανισμού για να αγοράζει φαγητό, ψυχαγωγία, χειροποίητα κοστούμια και ένα νέο σύστημα ασφαλείας. Κατηγορείται επίσης ότι ξόδεψε 112.000 $ για ένα σπίτι και ένα οικόπεδο στο Τολέδο και μετέφερε δωρεές στον προσωπικό του λογαριασμό για να αγοράσει ένα πιστόλι και δύο τουφέκια.

Το FBI είπε επίσης ότι ο Πέιτζ τράβηξε βίντεο που τον δείχνει να καυχιέται για τα νέα του αποκτήματα, τα δωμάτια του ξενοδοχείου και τον χώρο του γραφείου του. Σε ένα βίντεο που δημοσίευσε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook τον Αύγουστο, ο Πέιτζ φαίνεται να κοκορεύεται για τα χειροποίητα κοστούμια, τα μανικετόκουμπα και τις «δέσμες των 150 δολαρίων». «Λένε ότι παίρνει χρήματα με αυτόν τον τρόπο – δεν ξέρετε πώς παίρνω [ξεκάθαρα] χρήματα», λέει στο βίντεο, ισχυριζόμενος ότι εργαζόταν σε μια δικηγορική εταιρεία. «Αν σου δείξω τον λογαριασμό μου, θα πέσεις να πεθάνεις».

Το GoFundMe ανακοίνωσε σε δήλωση το Σάββατο το βράδυ ότι έχει αφαιρέσει τους έρανους που σχετίζονται με τον οργανισμό BLMGA και απαγόρευσε στον Πέιτζ να χρησιμοποιεί την πλατφόρμα για τυχόν μελλοντικές καμπάνιες. Υποσχέθηκε επίσης ότι όποιος είχε κάνει δωρεά στην καμπάνια BLMGA μπορεί να ζητήσει επιστροφή χρημάτων και ότι κανείς δεν θα μπορεί να ξεκινήσει ένα νέο GoFundMe για το BLMGA.

«Το GoFundMe έχει προβεί σε ενέργειες για να διασφαλίσει ότι δεν μπορείτε πλέον να ξεκινήσετε ένα GoFundMe για το BLMGA», αναφέρει η δήλωση, προσθέτοντας ότι η ιστοσελίδα-συνεργάτης PayPal έχει επίσης αφαιρέσει τον Πέιτζ από τη βάση δεδομένων της. «Η εκμετάλλευση των καμπανιών είναι ένα σπάνιο φαινόμενο και λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη όλα τα παράπονα. Η ομάδα μας συνεργάζεται με την επιβολή του νόμου και τους βοηθάει στην έρευνα».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε