Πέμπτη, 28 Μαρ, 2024
Ένας άντρας περπατά μπροστά από γκράφιτι που έκαναν διαδηλωτές στο παλιό κτίριο της Τράπεζας της Κίνας μετά από μια φιλοδημοκρατική διαδήλωση από το Πάρκο Βικτώρια στην Οδό Τσάτερ στο Χονγκ Κονγκ στις 8 Δεκεμβρίου 2019. (Anthony Wallace/AFP μέσω Getty Images)

Αμερικανοί νομοθέτες περνούν νόμο για επιβολή κυρώσεων σε κινεζικές τράπεζες σχετικά με τον νόμο «εθνικής ασφάλειας» του Χονγκ Κονγκ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ την 1η Ιουλίου ψήφισε ομόφωνα νομοσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων σε τράπεζες που συνεργάζονται με Κινέζους αξιωματούχους που εμπλέκονται στην εφαρμογή του νόμου «εθνικής ασφάλειας» του κινεζικού κομμουνιστικού καθεστώτος στο Χονγκ Κονγκ.

Το θετικό ψήφισμα της νομοθεσίας ήρθε ως απάντηση στον σκληρό νέο νόμο του Πεκίνου, που τέθηκε σε ισχύ στο Χονγκ Κονγκ αυτήν την εβδομάδα. Η μόνιμη επιτροπή του νομοθετικού σώματος της Κίνας, το Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο (ΕΛΣ), ψήφισε τον νόμο στις 30 Ιουνίου μέσω τελετουργικών ψηφοφοριών.

Ο νόμος ποινικοποιεί κάποιον για οποιεσδήποτε πράξεις ανατροπής, απόσχισης, τρομοκρατίας και συμπαιγνίας με ξένες δυνάμεις, με μέγιστες ποινές την ισόβια κάθειρξη. Οι επικριτές φοβούνται ότι ο νόμος θα χρησιμοποιηθεί για την καταστολή όσων κατακρίνουν το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ).

Πριν από την έγκριση της νομοθεσίας για την επιβολή κυρώσεων σε τράπεζες που συναλλάσονται με Κινέζους αξιωματούχους, η Πρόεδρος της Βουλής Νάνσυ Πελόσι (Δ-Καλιφ.) χαρακτήρισε τον νόμο [του ΚΚΚ] ως μια «βάναυση, σαρωτική καταστολή» στο Χονγκ Κονγκ.

«Ο νόμος είναι μια βίαιη, σαρωτική καταστολή εναντίον του λαού του Χονγκ Κονγκ, με σκοπό την καταστροφή των ελευθεριών που τους υποσχέθηκαν», δήλωσε η Πέλοσι σε ακρόαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ.

Έχουν προβληθεί ανησυχίες ότι η νομοθεσία παραβιάζει τον Βασικό Νόμο του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος εγγυάται ότι το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα μπορεί να παραμείνει σε ισχύ στην περιοχή.

Σύμφωνα με την Σινο-Βρετανική Κοινή Διακήρυξη, η οποία έθεσε τους όρους της μεταφοράς του Χονγκ Κονγκ στην κινεζική κυριαρχία το 1997, το καθεστώς συμφώνησε να παραχωρήσει στην πόλη αυτονομία και ελευθερίες που δεν υπάρχουν στην ηπειρωτική χώρα, υπό τον τύπο «μία χώρα, δύο συστήματα».

Την πρώτη μέρα που επιβλήθηκε ο νόμος «εθνικής ασφάλειας», η αστυνομική δύναμη του Χονγκ Κονγκ είπε ότι είχε συλλάβει 10 άτομα — έξι άνδρες και τέσσερις γυναίκες — λόγω υποψίας παραβίασης του νόμου «ασφάλειας». Συνολικά, περίπου 370 συνελήφθησαν για διάφορα αδικήματα, μερικοί για «παράνομη συνέλευση… παρεμπόδιση αστυνομίας και κατοχή όπλων», ανέφεραν αξιωματούχοι.

«Κανείς δεν πρέπει να αντιμετωπίζει ισόβια κάθειρξη επειδή διαδήλωσε», δήλωσε στο Twitter ο Αμερικανός βουλευτής Μπραντ Σέρμαν (Δ-Καλιφ.), ένας από τους συντάκτες της νομοθεσίας. «Τώρα, οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ εγκαταλείπουν το Χονγκ Κονγκ από φόβο για την ασφάλειά τους και πρέπει να υποστηρίξουμε το δικαίωμά τους να το πράξουν. Πρέπει να επιβάλουμε κυρώσεις στην κινεζική κυβέρνηση για τις ενέργειές της απέναντι στο #Χονγκ Κονγκ».

Η Πελόσι δήλωσε σε δήλωση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το ψήφισμα του νόμου [του ΚΚΚ] «σηματοδοτεί το θάνατο» της αρχής «μία χώρα, δύο συστήματα», καθώς κάλεσε την κυβέρνηση Τραμπ να καταστήσει υπεύθυνο το καθεστώς κυρώνοντας αξιωματούχους του ΚΚΚ που είναι υπεύθυνοι για κατάχρηση δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ βάσει του Παγκόσμιου Νόμου Μαγκνίτσκυ και του Νόμου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία του Χονγκ Κονγκ.

«Ο σκοπός αυτού του βάναυσου, σαρωτικού νόμου είναι να εκφοβίζει, να εκφοβίζει και να καταστέλλει τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ που απαιτούν ειρηνικά τις ελευθερίες που τους υποσχέθηκαν», είπε η Πελόσι.

 

Η Γερουσία την περασμένη εβδομάδα ενέκρινε ομόφωνα ένα συνοδευτικό νομοσχέδιο, τον νόμο αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος θα επέβαλλε υποχρεωτικές κυρώσεις σε άτομα ή εταιρείες που υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Κίνας να περιορίσει την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ. Το νομοσχέδιο, που εισήχθη από τους Γερ. Πατ Τούμεϋ (Ρ-Πα.) και Κρις Βαν Χόλλεν (Δ-Μντ.) στο άνω τμήμα [του κοινοβουλίου], περιλαμβάνει επίσης δευτερεύουσες κυρώσεις σε τράπεζες που συνεργάζονται με οποιονδήποτε βρέθηκε να υποστηρίζει οποιαδήποτε καταστολή της αυτονομίας της περιοχής.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη αρχίσει να καταργούν το ειδικό καθεστώς του Χονγκ Κονγκ, να σταματούν τις εξαγωγές αμυντικής τεχνολογίας και να περιορίζουν την πρόσβαση της περιοχής σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, ως απάντηση στον νόμο «εθνικής ασφάλειας» του Πεκίνου.

Η Cathy He και το Reuters συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο. 

 

 

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε