Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
O Chan Kin-man (Κ), συνιδρυτής του Occupy Central και ακτιβιστής υπέρ της δημοκρατίας, χαιρετά καθώς αποφυλακίζεται από τη φυλακή του Pik Uk του Hong Kong, στις 14 Μαρτίου 2020 (Isaac  Lawrence/AFP via Getty Images)

Αποφυλακίστηκε ο αρχηγός του κινήματος του Χονγκ Κονγκ «Ομπρέλα» δηλώνοντας «καμία μετάνοια»

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ –  Ο ακτιβιστής υπέρ της δημοκρατίας Chan Kin-man από το Χονγκ Κονγκ αποφυλακίστηκε στις 14 Μαρτίου λέγοντας ότι δεν έχει μετανιώσει καθόλου για τον καθοδηγητικό του ρόλο στο κίνημα πολιτικής ανυπακοής της Ομπρέλας το 2014 και ότι η θυσία ήταν απαραίτητη για την κατάκτηση του δικαιώματος της καθολικής ψηφοφορίας.

“Η ζωή στη φυλακή ήταν δύσκολη, αλλά δεν το μετανιώνω καθόλου…… καθώς αυτό είναι ένα απαραίτητο τίμημα που πρέπει να πληρώσει κανείς όταν μάχεται για τη δημοκρατία”, λέει ο Chan, φωνάζοντας ρυθμικά μαζί με δεκάδες υποστηρικτές του: «Θέλω καθολικό δικαίωμα ψήφου»

“Νομίζω ότι μετά από τους τελευταίους μήνες, οι άνθρωποι στο Χονγκ Κονγκ κατανοούν καλύτερα για ποιον λόγο χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε πολιτική ανυπακοή για να παλέψουμε για την ελευθερία”.

Ο Chan, συνταξιούχος κοινωνιολόγος και ένας από τους τρεις ηγέτες του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας, κρίθηκε πέρυσι ένοχος συνωμοσίας για διάπραξη κοινωνικής παρενόχλησης λόγω του ρόλου του στον σχεδιασμό και την κινητοποίηση υποστηρικτών κατά τη διάρκεια της εβδομήντα εννέα ημερών διαμαρτυρίας που ακινητοποίησε τμήματα της υπό κινεζική διοίκηση πόλης. Οι διαμαρτυρίες της Ομπρέλας έλαβαν τη μορφή ειρηνικών συγκεντρώσεων, μπλοκάροντας μεγάλους δρόμους στο ασιατικό οικονομικό κέντρο, ζητώντας πλήρη δημοκρατία, παρόλο που απέτυχαν να αποσπάσουν παραχωρήσεις από το Πεκίνο.

Το κίνημα της Ομπρέλας έλαβε το όνομα του από τις ομπρέλες που χρησιμοποιούσαν οι ακτιβιστές σαν ασπίδα προστασίας από τα δακρυγόνα και τα σπρέι πιπεριού.

Η συμβολική τακτική της ομπρέλας επανεμφανίστηκε το 2019 όταν ταραχώδεις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες ξέσπασαν εξαιτίας ενός ήδη σήμερα αποσυρθέντος νομοσχεδίου-περί εκδόσεως εγκληματιών, βάσει του οποίου θα επιτρεπόταν η μεταφορά των υπόπτων σε τέλεση αδικήματος προς την ηπειρωτική περιοχή της Κίνας, προκειμένου να δικαστούν από δικαστήρια ελεγχόμενα από το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Πολλοί διαδηλωτές πέρυσι είπαν ότι το κίνημα του 2014 τούς προετοίμασε για περαιτέρω μάχες υπέρ της δημοκρατίας.
Ο Chan είπε ότι κατάλαβε πως οι νέοι διαδηλωτές κατέφυγαν σε “έντονες δράσεις”, τους τελευταίους μήνες, επειδή ένιωσαν ότι η κυβέρνηση δεν ήταν πλέον ορθή και δίκαιη.

Ο Chan, 61 ετών, είπε ότι σκοπεύει να επισκεφτεί τους νέους διαδηλωτές που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης αναταραχής και να μοιραστεί μαζί τους την εμπειρία του ως προς το πώς να αντιμετωπίσουν διανοητικά τις κατηγορίες τους.

Το Χονγκ Κονγκ επιστράφηκε στην Κίνα από τη βρετανική διοίκηση το 1997, υπό τη μορφή του “μία χώρα, δύο συστήματα” που εγγυάται ελευθερίες που δεν απολαμβάνονται στην ηπειρωτική χώρα. Πολλοί ακτιβιστές κατηγορούν το Πεκίνο ότι σφίγγει τον κλοιό του στην πόλη και περιορίζει τις ελευθερίες αυτές.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε