Οι παγκόσμιες φιλοδοξίες της Huawei μετριάζονται καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εντείνουν την εκστρατεία τους ενάντια στον Κινεζικό κολοσσό τηλεπικοινωνιών, καθώς και άλλες χώρες επίσης εναντιώνονται στις ενέργειες του Πεκίνου σχετικά με την πανδημία και το Χονγκ Κονγκ.
Το Ηνωμένο Βασίλειο επανεξετάζει την έγκριση που έδωσε στην Huawei σχετικά με το δίκτυο του 5G, ενώ οι μεγάλοι αερομεταφορείς της Σιγκαπούρης την περασμένη εβδομάδα επέλεξαν την σουηδική Ericsson και τη φινλανδική Nokia – κύριοι ανταγωνιστές της Huawei- για να κατασκευάσουν τα ασύρματα δίκτυα επόμενης γενιάς. Νωρίτερα τον Ιούνιο, οι κύριοι πάροχοι τηλεπικοινωνιών του Καναδά απέφυγαν επίσης την Huawei υπέρ των ευρωπαίων ανταγωνιστών της.
Οι εξελίξεις ήρθαν αφού η κυβέρνηση Τραμπ, τον Μάιο, απέκλεισε την εταιρεία -τον μεγαλύτερο κατασκευαστή τηλεπικοινωνιακών εξοπλισμών- από την κατασκευή τσιπ με τεχνολογία των ΗΠΑ. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο εμπόδιο για την εταιρεία, η οποία βασίζεται σε αυτά τα κρίσιμα τσιπ για την κατασκευή και συντήρηση του εξοπλισμού δικτύου 5G της, δήλωσε ο Κλωντ Μπάρφιλντ, εμπειρογνώμονας διεθνούς εμπορίου στο think tank American Enterprise Institute με έδρα την Ουάσινγκτον.
Εν τω μεταξύ, η Huawei αντιμετωπίζει επίσης όλο και αυξανόμενη αντίθεση στην Ευρώπη εξαιτίας της επιδεινούμενης στάσης των χωρών έναντι του Κινεζικού Κομμουνιστικού καθεστώτος ως απάντηση στην κακοδιαχείριση του αρχικού ξεσπάσματος του ιού και της μαζικής παραπληροφόρησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
«Αυτό αναμφίβολα κορυφώνεται με ό,τι συμβαίνει στο Χονγκ Κονγκ», δήλωσε ο Μπάρφιλντ στην The Epoch Times, αναφερόμενος στην πρόσφατη κίνηση του Πεκίνου να επιβάλει νόμο περί εθνικής ασφάλειας για την πόλη, ενισχύοντας τη δέσμευσή της στην επικράτεια.
Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο σε ομιλία του στο Φόρουμ των Βρυξελλών του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ στις 25 Μαΐου περιέγραψε μια «διατλαντική αφύπνιση της αλήθειας σχετικά με το τι συμβαίνει» σε προκλήσεις που θέτει το κομμουνιστικό καθεστώς, συμπεριλαμβανομένης της «Huawei, μιας επέκτασης του κρατικού μηχανισμού παρακολούθησης από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.»
Η Ουάσιγκτον προειδοποιεί συνεχώς για τους κινδύνους ασφαλείας που ενέχει ο εξοπλισμός της Huawei στις υποδομές 5G. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ λένε ότι τα εργαλεία της εταιρείας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από το Πεκίνο για κατασκοπεία ή και για να διαταράξουν τα δίκτυα επικοινωνιών, επικαλούμενα τους συνδέσμους του με το καθεστώς και τους κινεζικούς νόμους ασφαλείας που υποχρεώνουν τις εταιρείες να συνεργάζονται με υπηρεσίες πληροφοριών όταν τους ζητείται.
Η εταιρεία έχει επίσης εμπλακεί σε κατασκοπεία για το καθεστώς, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ένα άρθρο από το αυστραλιανό πρακτορείο ειδήσεων, τον Νοέμβριο του 2018 περιείχε αναφορές μυστικών υπηρεσιών της Αυστραλίας που επιβεβαιώνουν ότι η Huawei είχε παραδώσει κωδικούς και λεπτομέρειες πρόσβασης στις μυστικές υπηρεσίες της Κίνας, για να τους επιτρέψει την πρόσβαση σε ένα «ξένο δίκτυο».
Το υπουργείο Άμυνας την περασμένη εβδομάδα συμπεριέλαβε την Huawei σε μια λίστα 20 εταιρειών που ανήκουν ή ελέγχονται από τον κινεζικό στρατό, κάνοντας έκκληση για οικονομικές κυρώσεις.
Η εταιρεία έχει αρνηθεί επανειλημμένα τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι είναι ιδιωτική εταιρεία και δεν υποχρεώνεται από νόμους να συνεργαστεί με το Πεκίνο. Η Huawei US δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.
Η Huawei πολεμά επίσης δύο ομοσπονδιακές αγωγές, στις οποίες οι εισαγγελείς την κατηγορούν για παραβίαση κυρώσεων στο Ιράν, εμπλεκόμενη σε μια μακρόχρονη εκστρατεία κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας, μεταξύ αυτών και της κλοπής εμπορικών μυστικών από την T-mobile.
Ο Πομπέο σε δήλωσή του στις 24 Μαΐου επεσήμανε μια θετική δυναμική υπέρ του «ασφαλούς 5G».
«Όσο περισσότερες χώρες, εταιρείες και πολίτες ρωτούν σε ποιον πρέπει να εμπιστεύονται τα πιο ευαίσθητα δεδομένα τους, τόσο πιο εμφανής είναι η απάντηση: όχι στο κράτος επιτήρησης του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος», είπε.
Ο υπουργός καταλόγισε την Τσεχική Δημοκρατία, την Πολωνία, τη Σουηδία, την Εσθονία, τη Ρουμανία, τη Δανία και τη Λετονία ως χώρες που επιτρέπουν μόνο αξιόπιστους προμηθευτές στα 5G δίκτυά τους. Το υπουργείο διαθέτει επίσης μια λίστα εταιρειών τηλεπικοινωνίας σε όλο τον κόσμο που συνεργάζονται μόνο με αξιόπιστους προμηθευτές και έχουν απορρίψει τη συνεργασία με την Huawei, επισημαίνοντάς τες ως «Clean Telcos».
Εδώ και χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να πείσουν τους συμμάχους τους να αποφύγουν την Huawei για την υποδομή 5G για λόγους εθνικής ασφάλειας. Ο Πομπέο έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να επανεκτιμήσει την ανταλλαγή πληροφοριών με χώρες που υιοθετούν την Huawei.
Ενώ η βρετανική κυβέρνηση ενέκρινε τη συμμετοχή της Huawei στο δίκτυο 5G του έθνους τον Ιανουάριο, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον αναγκάστηκε να επανεκτιμήσει την απόφαση μετά από πιέσεις από νομοθέτες στο κόμμα του. Ένας αυξανόμενος αριθμός βρετανικών νομοθετών έχουν σκληρύνει τις θέσεις τους απέναντι στο κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας μετά την έξοδο από την πανδημία, εξαγριωμένοι από τις τρέχουσες εκστρατείες συγκάλυψης και παραπληροφόρησης του Πεκίνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τζόνσον έχει δώσει εντολή σε αξιωματούχους να καταρτίσουν σχέδια για κατάργηση της εταιρείας από το δίκτυο της Βρετανίας μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να συμμορφωθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες στη στάση του έναντι της Huawei.
«Νομίζω ότι πρέπει να επιλέξουμε και νομίζω ότι πρέπει να είναι υπέρ των ΗΠΑ στη τελική», είπε ο Μπλερ σε μια συνέντευξη ζωντανής ροής με το Reuters Newsmakers
Σημείωσε ότι «η Huawei [έχει] μια υποδομή που χρειαζόμαστε η οποία είναι ήδη ενσωματωμένη και η αλήθεια είναι πως είναι πολύ φθηνότερη από τις εναλλακτικές λύσεις που αναπτύσσονται μέχρι τώρα».
Αλλά «η Αμερική έχει μια απόλυτη στάση γι ‘αυτό και αισθάνονται έτσι για αρκετά καλούς λόγους, οπότε νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο για εμάς», είπε ο Μπλερ. «Είναι πολύ δύσκολο για εμάς να μην είμαστε με τις ΗΠΑ σε κάτι που αγγίζει την ασφάλεια των ΗΠΑ»
Ο Κλον Κίτσεν, διευθυντής του κέντρου τεχνολογικής πολιτικής στο think tank Heritage Foundation που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι η Huawei υπήρξε ένας ελκυστικός προμηθευτής 5G σε πολλές χώρες λόγω των χαμηλότερων τιμών, τις οποίες μπόρεσε να προσφέρει λόγω της οικονομικής υποστήριξης από το Κινεζικό καθεστώς.
Ως αντάλλαγμα της γενναιόδωρης βοήθειας από το Πεκίνο, εταιρείες όπως η Huawei στη συνέχεια έχουν την υποχρέωση να ενεργούν ως επέκταση του κρατικού μηχανισμού για τη διεξαγωγή επιτήρησης και άλλων δραστηριοτήτων, δήλωσε ο Κίτσεν στην The Epoch Times.
«Προκαλεί μεγάλες και πραγματικές απειλές για την ασφάλεια και τεράστιες στρεβλώσεις της παγκόσμιας ελεύθερης αγοράς», είπε.
Μέχρι στιγμής, η Γαλλία και η Γερμανία δεν έχουν ακόμη προβεί σε επίσημη απαγόρευση της Huawei από το 5G δίκτυό τους. Αλλά είναι στο μέσο να αποφασίσουν εάν στην πράξη θα αποκλειστεί.
Στην Ινδία, όπου μια πρόσφατη θανατηφόρα σύγκρουση με την Κίνα πυροδότησε εκτεταμένες εκκλήσεις για μποϊκοτάζ και αντίποινα εναντίον του κινεζικού καθεστώτος, η κυβέρνηση απαγόρευσε στις κρατικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών να χρησιμοποιούν νέο εξοπλισμό Huawei για μελλοντικά δίκτυα 4G. Σύμφωνα με πληροφορίες, σκέφτεται επίσης να εξαιρέσει κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Huawei, από το δίκτυο 5G της χώρας.
Ακολουθήστε την Cathy στο Twitter: @CathyHe_ET
Το γνωρίζατε;
Η Epoch Times είναι η πρώτη και μοναδική εφημερίδα που εκθέτει την πραγματική φύση, τον αντίκτυπο και τον τελικό στόχο του κομμουνισμού. Εξηγούμε τη ζημιά του στα ηθικά μας θεμέλια και στις ανατολικές και δυτικές παραδόσεις. Συζητάμε επίσης τα αποτελέσματα του σοσιαλισμού και τον αντίκτυπό του στην οικονομική και πολιτική σταθερότητα των χωρών.
[give_form id=”3924″]