Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ (Αριστερά) και ο Δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία Τζο Μπάιντεν συμμετέχουν σε ντιμπέιτ στο Case Western Reserve University and Cleveland Clinic στο Κλίβελαντ του Οχάιο, στις 29 Σεπτεμβρίου 2020. (Jim Watson/AFP μέσω Getty Images)

Αυτά είναι τα μοντέλα που προέβλεψαν τη νίκη Τραμπ το 2016. Δείτε τι λένε για το 2020

Η Χίλαρι Κλίντον ξεκίνησε δυναμικά τις αμερικανικές εκλογές του 2016, με ένα τόσο σημαντικό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις που ακόμη και το καθεστώς των μέσων ενημέρωσης θεωρούσαν αναπόφευκτη τη νίκη της Κλίντον.

Την ίδια στιγμή, κάποια μοντέλα πρόβλεψης, τρία από τα οποία επισημάνθηκαν από την The Epoch Times πριν τις εκλογές, ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, προέβλεπαν νίκη για τον Ρεπουμπλικανικό υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ.

Με μερικές ημέρες ακόμη να μας χωρίζουν από τις εκλογές του 2020, δύο μοντέλα δείχνουν και πάλι, σε αντίθεση με τις δημοσκοπήσεις, νίκη για τον Τραμπ ενώ ένα άλλο προβλέπει, με ένα σημαντικό ερωτηματικό, μια στενή νίκη για τον Δημοκρατικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν.

S&P 500

Σε 9 από τις 10 εκλογικές αναμετρήσεις όπου η απόδοση της αγοράς ήταν πάνω από το μέσο όρο, επανεκλέχθηκε ο υποψήφιος από το τρέχων κόμμα. Σε αυτό περιλαμβάνεται και το 2016, όπου το S&P επέστρεψε 11,9% το έτος που οδήγησε στις εκλογές, προβλέποντας τη νίκη του Τραμπ.

Η επιστροφή του S&P 500 το 2016 ήταν σχεδόν ίδια με τη μέση απόδοση όλων των εκλογικών ετών όπου  ένας Ρεπουμπλικανός πρόεδρος εκλέχτηκε—11,8%.

Παρά την οικονομική ύφεση που προκλήθηκε από τον ιό του ΚΚΚ (Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα) και τους σχετικούς εγκλεισμούς, το S&P 500 σημείωσε άνοδο 19% στις 9 Οκτωβρίου. Εάν ο δείκτης συνεχίσει να ανεβαίνει ή παραμείνει πάνω από το 11,8%, ο S&P 500 δείχνει και πάλι νίκη για τον Τραμπ.

Το πρωτογενές μοντέλο

Το 2016, η Helmut Norpoth προκάλεσε σάλο με την πρόβλεψη 87% πιθανότητα νίκης για τον Τραμπ και την οποία πέτυχε. Η πρόβλεψη έγινε από την Norpoth στις 7 Μαρτίου 2016, οκτώ μήνες πριν από την ημέρα των εκλογών.

Το πρωτογενές μοντέλο έχει πετύχει τους νικητές σε 25 από τις 27 προεδρικές εκλογές από το 1912. Οι μόνες φορές που το μοντέλο δεν προέβλεψε σωστά ήταν το 1960, μία από τις πλησιέστερες προεδρικές εκλογές, και το 2000, όταν ο Αλ Γκορ κέρδισε τη δημοφιλή ψήφο, αλλά ο Τζορτζ Μπους κέρδισε τη Φλόριντα με επανακαταμέτρηση.

Το 2020, το μοντέλο δίνει στον Τραμπ μια ακόμη μεγαλύτερη πιθανότητα νίκης—91%—από ότι το 2016. Φέτος, η Norpoth ρύθμισε το μοντέλο για να προβλέψει το αποτέλεσμα του σώματος των εκλεκτόρων, προβλέποντας 362 εκλογικές ψήφους για τον Τραμπ και 176 για τον Μπάιντεν.

Σημεία-Κλειδιά για τον Λευκό Οίκο

Ο καθηγητής Άλαν Λίχτμαν προέβλεψε σωστά τη νίκη του Τραμπ το 2016 χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο που ανέπτυξε ο ίδιος σε συνεργασία με έναν σοβιετικό επιστήμονα που ειδικεύεται στην πρόβλεψη σεισμών.

Το μοντέλο είναι ένα τεστ σωστού-λάθους σε μια λίστα με 13 σημεία-κλειδιά σχετικά με την τρέχουσα διοίκηση και τον διεκδικητή. Εάν πέντε ή λιγότερα από τα σημεία-κλειδιά είναι ‘λάθος’, κερδίζει το εν ενεργεία κόμμα.

Στα σημεία-κλειδιά περιλαμβάνονται παράγοντες όπως το εάν «μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, το εν ενεργεία κόμμα κατέχει περισσότερες έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ από ότι είχε μετά τις προηγούμενες ενδιάμεσες εκλογές». Για τις εκλογές του 2020, αυτό το κλειδί είναι ‘λάθος’, εφόσον οι Δημοκρατικοί κέρδισαν έδρες στη Βουλή τον Νοέμβριο του 2018.

Το 2020, ο Λίχτμαν προβλέπει ότι θα κερδίσει ο Μπάιντεν, αλλά η πρόβλεψη φαίνεται να είναι θύμα υποκειμενικής κρίσης σε δύο από τα σημεία-κλειδιά.

Στο σημείο-κλειδί νούμερο 11, ο Λίχτμαν αποφαίνεται ότι ο Τραμπ δεν έχει επιτύχει καμία «μεγάλη επιτυχία σε εξωτερικές ή στρατιωτικές υποθέσεις». Η αξιολόγηση δεν εξηγεί γιατί η εξάλειψη του ISIS και η απόσυρση των στρατευμάτων από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ δεν μπορούν να θεωρηθούν σημαντικές στρατιωτικές επιτυχίες. Ο Λίχτμαν επίσης δεν εξηγεί γιατί παρέβλεψε την υπογραφή των συμφωνιών του Αβραάμ της κυβέρνησης Τραμπ, αναμφισβήτητα τη μεγαλύτερη εδώ και δεκαετίες πρόοδο προς την εγκαθίδρυση ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

Και στο σημείο-κλειδί νούμερο 12, ο Λίχτμαν αποφαίνεται ότι ο Τραμπ δεν είναι «χαρισματικός ή εθνικός ήρωας», μια αξιολόγηση που θα ήταν δύσκολο να υποστηρίξει ενώπιον του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, όπου η έγκρισή του διατηρείται σταθερά γύρω στο 80.

Εάν τα σημεία-κλειδιά της προσωπικότητας και των εξωτερικών υποθέσεων έγερναν προς τον Τραμπ, το μοντέλο θα γυρνούσε υπέρ της επανεκλογής του προέδρου.

Το Lichtman2020, ένα εκλογικό μοντέλο που βασίζεται στα σημεία-κλειδιά του Λίχτμαν για να κάνει πρόβλεψη του σώματος των εκλεκτόρων, διαφώνει με τον καθηγητή σχετικά με αυτήν την αξιολόγηση. Όπως ο Λίχτμαν, το μοντέλο δεν απονέμει στον Τραμπ το σημείο- κλειδί των «εξωτερικών και στρατιωτικών υποθέσεων». Μέχρι και τις 14 Αυγούστου, το μοντέλο Lichtman2020 προβλέπει μια στενή νίκη 279-259 για τον Μπάιντεν.

Ακολουθήστε τον Ivan στο Twitter: @ivanpentchoukov

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε