Όταν αναφερόμαστε στο μασάζ, πιστεύω ότι ο νους των περισσότερων ανθρώπων πηγαίνει σε μια θεραπευτική διαδικασία και πρακτική, την οποία δεχόμαστε από έναν επαγγελματία, συνήθως όταν παρουσιαστεί πρόβλημα σε κάποιο σημείο του σώματός μας. Ή ίσως το σκεφτόμαστε σαν μια μικρή πολυτέλεια, ένα δώρο που προσφέρουμε πότε πότε στον εαυτό μας, για τη χαλάρωση, την ανακούφιση και την απόλαυση που μας προσφέρει. Κάποιοι άλλοι, πάλι, μπορεί να σκέφτονται τελείως διαφορετικά.
Πόσοι όμως από εμάς νιώθουμε και δεχόμαστε το μασάζ, όχι σαν μια προσωρινή πολυτέλεια ή θεραπεία, αλλά σαν μια καθημερινή ανάγκη, που ρυθμίζει και οργανώνει το σώμα μας και το προετοιμάζει να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις της ημέρας ή, αντίθετα, στο τέλος, το απαλλάσσει από αυτές; Η Σιλβί Γκιγιέμ, πρώτη χορεύτρια παγκοσμίως για πολλά χρόνια, αυτό κάνει – αλλά εμείς δεν είμαστε Σιλβί Γκιγιέμ.
Παρόλα αυτά, το μασάζ μπορεί πραγματικά να έχει έναν τέτοιο ωφέλιμο ρόλο στη ζωή μας – και στη ζωή του μωρού μας μπορεί να έχει έναν ακόμα σημαντικότερο. Κι αν και οι περισσότεροι από εμάς ίσως δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να το προσφέρουμε τακτικά στον εαυτό μας, στο μωρό μας μπορούμε να το χαρίζουμε καθημερινά με όλη μας την αγάπη. Και όση περισσότερη αγάπη δίνουμε, με τόσο περισσότερη γεμίζουμε, έτσι ώστε το «κύπελλο της καρδιά μας»* δεν αδειάζει ποτέ.
Μια διαφορετική τέχνη
Το βρεφικό μασάζ είναι μια πρακτική πολύ διαφορετική από το μασάζ που απευθύνεται στα ενήλικα άτομα και αυτό όχι μόνο λόγω των σωματικών διαφορών και αναγκών που υπάρχουν ανάμεσα στους ενήλικους και τα βρέφη.
Στο βρεφικό μασάζ δεν ισχύει σχεδόν τίποτα από όσα αναφέραμε στην πρώτη παράγραφο. ΔΕΝ είναι μια θεραπευτική πρακτική, ΔΕΝ το εφαρμόζει κάποιος έμπειρος επαγγελματίας, και το μωρό ΔΕΝ το δέχεται παθητικά, μπρούμυτα ξαπλωμένο και χαμένο σε ρεμβασμούς που το μισοκοιμίζουν.
Τα αντίθετα είναι αυτά που ισχύουν. Ο έμπειρος μασέρ αντικαθίσταται από τον έμπειρο γονιό: έμπειρο στο μωρό του όσο κανείς άλλος. Εκτός από τον γονιό, μασάζ μπορεί να κάνει στο βρέφος και κάποιο άλλο άτομο που εμφανίζεται σταθερά στο οικείο του περιβάλλον – μια γιαγιά ίσως ή μια νταντά. Το σημαντικό είναι το άτομο που προσφέρει το μασάζ να μην έχει παροδική παρουσία στη ζωή του βρέφους.
Επίσης, το βρεφικό μασάζ δεν εφαρμόζεται για θεραπευτικούς σκοπούς, παρόλο που μπορεί να προσφέρει ανακούφιση και να βοηθήσει σε περιπτώσεις κολικών και αερίων, ρινικής και πνευμονικής συμφόρησης και πυρετού. Ο κύριος λόγος που προσφέρουμε το μασάζ στο μωρό μας είναι η επικοινωνία και η ενίσχυση του μεταξύ μας δεσμού.
Και για αυτήν ακριβώς την αιτία, κάνουμε το μασάζ όταν το μωρό μας είναι ξύπνιο, χορτάτο και αρκετά ήρεμο ώστε να μπορεί να αφιερώσει την προσοχή του και να το απολαύσει μαζί μας, σαν μια ευχάριστη κοινή δραστηριότητα.
Ενισχύοντας το δεσμό
Ο δεσμός με τους γονείς είναι το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή του βρέφους. Είναι ένας συντονισμός των υπάρξεων μεταξύ τους, αυτό που τους επιτρέπει να νιώθουν ο ένας τον άλλον και αυτό που εγγυάται τη συναισθηματική υγεία τους.
Η φυσική εγγύτητα, όπως και οι κοινές θετικές εμπειρίες και δραστηριότητες είναι βασικοί παράγοντες για τη δημιουργία του δεσμού, αν και όχι για τη συντήρησή του. Οι πέντε αισθήσεις μας – όραση, ακοή, όσφρηση, γεύση και αφή – είναι οδοί μέσω των οποίων το ένα μέρος λαμβάνει το άλλο και το μασάζ μια κεντρική λεωφόρος, όπου το άγγιγμα είναι κυρίαρχο.
Η επαφή, το άγγιγμα, είναι ένα από τα πιο ισχυρά στοιχεία στο δέσιμο μεταξύ δυο ανθρώπων. Η αφή είναι η πρώτη αίσθηση που αναπτύσσεται, ήδη πριν από την όγδοη εβδομάδα της κύησης, και το δέρμα μας το μεγαλύτερο αισθητήριο όργανο που διαθέτουμε, το οποίο μας μεταφέρει, εκτός από τα απαραίτητα αντισώματα, και πλήθος πληροφοριών για το περιβάλλον μας. Στους γονείς, το άγγιγμα είναι αυτό που ενεργοποιεί τις μητρικές (και πατρικές) ορμόνες. Κατά τη διάρκεια του μασάζ, ο γονέας μέσω των ζεστών και απαλών του χεριών και των ρυθμικών τους κινήσεων, έχει την ευκαιρία να μεταφέρει στο μωρό του όλα τα τρυφερά του συναισθήματα και τις αγαθές του σκέψεις, προσφέροντάς του μια καθ’ όλα ευεργετική εμπειρία.
Εγώ σ’ ακούω, εσύ μ’ ακούς;
Η επικοινωνία μεταξύ των δύο -του γονέα και του βρέφους- είναι ένα δομικό στοιχείο του βρεφικού μασάζ, γιατί είναι και ένα στοιχείο που συμμετέχει στη δημιουργία του δεσμού μεταξύ της.
Η επικοινωνία επιτυγχάνεται τόσο μέσω των αισθήσεων, όσο και μέσω της διάθεσης και της ικανότητας του γονέα να αποκωδικοποιήσει τα σήματα και τη γλώσσα του μωρού του.
Μέσω των αισθήσεων μεταφέρονται της πληροφορίες από τον έναν στον άλλον.
Εκτός από την αφή, για την οποία μιλήσαμε νωρίτερα, η όραση είναι και αυτή μια πολύ σημαντική και ισχυρή αίσθηση, που φαινομενικά τουλάχιστον κυριαρχεί στη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον του. Δεν μεταφέρει της μόνο εικόνες της τα μέσα. Μεταφέρει και τα εσωτερικά της μηνύματα, της σκέψεις και τα συναισθήματά της, της τα έξω. Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής, της σοφά λέγεται, ένα σημαντικό όργανο επικοινωνίας. Όταν κάνουμε μασάζ στο μωρό της επιδιώκουμε την οπτική επαφή και αν αυτό την αποφεύγει είναι πιθανόν να της λέει ότι δεν είναι η κατάλληλη ώρα για μασάζ.
Η φωνή της είναι και αυτή ένα όργανο επικοινωνίας. Καθησυχάζουμε ή ζωηρεύουμε το μωρό της με της κατάλληλους τόνους (τα βρέφη τείνουν να προτιμούν της υψηλούς), τραγουδάμε ή αφηγούμαστε ιστορίες. Δίνουμε λέξεις στα πράγματα που κάνουμε εμείς και το μωρό της, βοηθώντας το να απορροφήσει τη γλώσσα που μιλάμε και να συνδέσει την ύλη με το πνεύμα.
Καίριο ρόλο στην επιτυχημένη επικοινωνία μεταξύ γονέα και βρέφους παίζει η στάση του πρώτου απέναντι στη γλώσσα του δεύτερου. Το μωρό δεν κατέχει ακόμα τη λεκτική επικοινωνία. Χρησιμοποιεί λοιπόν άλλα μέσα για να «πει» αυτά που θέλει, της όλο του το σώμα, το κλάμα, της γκριμάτσες, τα μάτια του, διάφορους ήχους, και άλλα μέσα, φτιάχνοντας μια μοναδική, δική του γλώσσα. Επαφίεται στον γονέα μετά να προσέξει αυτά τα σήματα, να τα ερμηνεύσει σωστά και να αντιδράσει ανάλογα εδραιώνοντας την κοινή της γλώσσα. Μια επιτυχημένη επικοινωνία του βρέφους με τον γονιό του, το γεμίζει με εμπιστοσύνη για τον εαυτό του και το περιβάλλον του και το βοηθά μεγαλώνοντας να καλλιεργεί αγαθές και ανοικτές σχέσεις με της της. Και ο γονέας της υποστηρίζεται στο ρόλο του και στα γονεϊκά του καθήκοντά από την καλή επικοινωνία με το μωρό και αργότερα παιδί του. Και είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει τη σχέση της να διατηρηθεί στο χρόνο και να αντέξει της της μεταμορφώσεις από της οποίες έχουν να περάσουν και οι δυο.
Η καλή επικοινωνία βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και στην αναγνώριση της ετερότητας του άλλου. «Είσαι έτοιμος/η για ένα μασαζάκι;», θα ρωτήσει ο γονιός πριν ξεκινήσει, και πρέπει να περιμένει να δει τα σημάδια που του απαντούν καταφατικά!
* από το βιβλίο της Vimala McClure, “Infant Massage: A Handbook for Loving Parents”, Bantam Books (Βίμαλα Μακλιούρ, «Βρεφικό Μασάζ: ένα εγχειρίδιο για στοργικούς γονείς»)
** οι φωτογραφίες προέρχονται από τα Unsplash, Pexels και Pixabay.
Η Αλία Ζάε είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια βρεφικού μασάζ από τον Διεθνή Σύνδεσμο για το Βρεφικό Μασάζ (International Association of Infant Massage, IAIM). Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει το εκπαιδευτικό και θεραπευτικό πρόγραμμα της Ήπιας Βιο-Ενεργειακής της Εύα Ράιχ για τρία χρόνια, και το πρόγραμμα για τη διδασκαλία του Μασάζ Άγγιγμα της Πεταλούδας της Εύα Ράιχ. Έχει σπουδάσει κλασικό animation και εργάζεται ως εικονογράφος παιδικών βιβλίων.
Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;
Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.
[give_form id=”3924″]