Τετάρτη, 27 Νοέ, 2024
(Wang LiQiang/Shutterstock)

Γνωρίστε τα Μονάλ των Ιμαλαΐων, με τα εντυπωσιακά πολύχρωμα φτερά

Από την  Daksha Devnani

Το Μονάλ των Ιμαλαΐων είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και όμορφα πτηνά της φύσης. Αυτός ο μεγάλος βουνίσιος φασιανός, με το πολύχρωμο ιριδίζον φτέρωμα, είναι μια πανδεσία για τα μάτια των παρατηρητών πουλιών.

Αυτό το ευγενές είδος είναι το εθνικό πουλί του Νεπάλ και του Ουταράχαντ, ένα κρατίδιο στο βόρειο τμήμα της Ινδίας. Οι κάτοικοι του Νεπάλ, το αναφέρουν συχνά ως «Danphe».

(Dibyendu Ash/CC BY-SA 3.0)

 

Μεταξύ των ορνιθολόγων, το μονάλ των Ιμαλαΐων,είναι γνωστό και ως Λοφιοφόρος (Lophophorus impejanus) ή  “Ιμπέιαν Μόναλ” (Impeyan monal) που πήρε την ονομασία από τη Λαίδη Μαίρη Ιμπέι (Lady Mary Impey), σύζυγο του βρετανού προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βεγγάλης, ο οποίος σύμφωνα με την The Himalayan Times (μια καθημερινή εφημερίδα που εκδίδεται και διανέμεται στο Νεπάλ), αιχμαλώτησε για πρώτη φορά αυτό το είδος φασιανών.

Τα αρσενικά μονάλ των Ιμαλαΐων είναι γνωστά και ως «πουλιά με τα εννιά χρώματα», λόγο των όμορφων αποχρώσεων που έχουν. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά των αρσενικών μονάλ των Ιμαλαΐων, είναι το μακρύ μεταλλικό πράσινο λοφίο τους που μοιάζει πολύ με αυτό του παγωνιού και ο κοκκινωπός-καφές λαιμός τους.

(Sunil Onamkulam/Shutterstock)

 

Το μέγεθος τους είναι κατά μέσο όρο 70 εκατοστά και τα φτερά τους αποτελούνται από έναν συνδυασμό μαύρου, πράσινου, μπλε, μοβ, ανοικτού κίτρινου, καφέ και κόκκινου χρώματος. Ενώ τα φτερά της ουράς τους έχουν ένα όμορφο χάλκινο χρώμα και είναι σκουρόχρωμα στις άκρες τους.

(Wang LiQiang/Shutterstock)

 

Τα αρσενικά μονάλ διαθέτουν όμορφα χρωματιστά φτερά ενώ τα φτερά των θηλυκών μονάλ είναι λίγο πιο μουντά συγκριτικά. Έχουν έναν λευκό λαιμό και τα φτερά τους στο πάνω μέρος τους έχουν ένα καφετί-μαύρο χρώμα, ενώ τα φτερά της ουρά τους έχουν έχουν έναν συνδυασμό λευκών, μαύρων και χάλκινων αποχρώσεων. Ωστόσο, ένα κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ των αρσενικών και των θηλυκών μόναλ είναι ότι τα μάτια τους έχουν ένα τυρκουάζ μπλε χρώμα γύρω από την κόρη.

(Dibyendu Ash/CC BY-SA 3.0)

 

Αυτά τα πουλιά βρίσκονται στο Νεπάλ, το Αφγανιστάν, το Μπουτάν, το νότιο Θιβέτ και τη Βιρμανία, ενώ πολλά από αυτά εντοπίζονται επίσης σε ορισμένες βορειοανατολικές ινδικές πολιτείες όπως το Ουταραχάντ, το Χιμάτσαλ Πραντές, το Σικίμ και το Αρουνατσάλ Πραντές. Οι Himalayan Times αναφέρουν ότι αυτά τα πουλιά αντέχουν στον βαρύ χειμώνα, καθώς προέρχονται από ορεινές περιοχές, αλλά έχουν ανάγκη από ένα καταφύγιο και ένα σκιερό μέρος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και δεν μπορούν να επιβιώσουν στην έντονη ζέστη.

Το μονάλ των Ιμαλαΐων έχει καμπυλωτό ράμφος και λέγετε ότι είναι ένας εξαιρετικός εκσκαφέας. Μπορούν να σκάψουν έως και 25 εκατοστά κάτω από το έδαφος. Σύμφωνα με τον ζωολογικό κήπο του Σακραμέντο (pdf), αυτοί οι φασιανοί περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους ψάχνωντας για τροφή.

Η διατροφή τους περιλαμβάνει μια ποικιλία από σπόρους, μπουμπούκια, βλαστούς, ρίζες και έντομα της άγριας φύσης. Ενώ βρίσκονται στο ζωολογικό κήπο, τρέφονται με διάφορα λαχανικά, τροφές πουλιών και έντομα.

(Wang LiQiang/Shutterstock)

 

Τα πουλιά αυτά ξεκινούν την αναπαραγωγική τους περίοδο στην ηλικία των 2 ετών, στα τέλη Απρίλιου. Η φύση τους είναι εξαιρετικά επικοινωνιακή, και εκφράζονται μέσω σωματικών κινήσεων και τιτιβισμάτων, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο την περίοδο του ζευγαρώματος.

Τα αρσενικά μονάλ των Ιμαλαΐων κουνάνε το λοφίο τους και τα φτερά της ουράς, και επιδίδονται σε διάφορες σωματικές κινήσεις για να προσελκύσουν τα το ταίρι τους. Τα αρσενικά δεν καλούν το ταίρι τους μόνο το πρωί αλλά και καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αφού το αρσενικό κερδίσει την καρδιά του θηλυκού, χτίζουν μια απλή φωλιά και το θηλυκό γεννά δύο έως πέντε αυγά που έχουν λευκό ή σπαστό λευκό χρώμα με καφέ κηλίδες. Η περίοδος επώασης είναι περίπου 28 ημέρες και το αρσενικό πουλί φυλάει και προστατεύει τα αυγά καθ ‘όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Μετά από έξι μήνες, τα νεογνά αρχίζουν να αναζητούν μόνα τους την τροφή τους.

(Klaus Rassinger and Gerhard Cammerer, Museum Wiesbaden/CC BY-SA 3.0)

 

Σύμφωνα με την κόκκινη λίστα απειλούμενων ειδών του IUCN, το μονάλ των Ιμαλαΐων καταγράφεται ως «λιγότερο ανησυχητικό», υποδεικνύοντας ότι ο πληθυσμός τους είναι υγιής και σταθερός. Ωστόσο, σύμφωνα με την Hindustan Times, το μονάλ απειλείται από μεγάλης κλίμακας λαθροθηρία στις περιοχές των Ιμαλαΐων. Το κυνήγι των μονάλ απαγορεύτηκε στο Χιμάτσαλ το 1982, αλλά υπήρχε πολύ λίγος έλεγχος για τη λαθροθηρία και τα πολύχρωμα λοφία του ήταν ακόμη διαθέσιμα στην αγορά.

(Judy VanderPloeg/Shutterstock)

 

Τον Ιανουάριο του 2020, η κρατική κυβέρνηση του Χιματσάλ Πραντές επέβαλε την πλήρη απαγόρευση της χρήσης του λοφίου των μονάλ για την διακόσμηση των πηλίκιων. Αυτά τα πηλίκια θεωρούνταν παραδοσιακά ευοίωνα και τα προικίζαν σε διάφορες περιπτώσεις, ειδικά γάμους.

Ακολουθήστε την Epoch Times στο Twitter: @EpochTimesGr

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

[give_form id=”3924″]

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε