Τι προκαλεί την ασθένεια; και τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την υγεία μας;
Η απάντηση της σύγχρονης ιατρικής σε αυτά τα ερωτήματα έγκειται στην κατανόηση του ανθρώπινου σώματος ως μια πολύπλοκη μηχανή· και όπως κάθε μηχανή, το σώμα είναι και αυτό αναπόφευκτο πως κάποια στιγμή θα καταρρεύσει. Οι γιατροί λειτουργούν ως εξειδικευμένοι μηχανικοί που χρησιμοποιούν εξελιγμένα εργαλεία και επεμβάσεις για την αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών μας. Μπορούν να καταστείλουν τον πόνο μας, να αφαιρέσουν τον καρκίνο από το σώμα μας ή να το υποβάλουν σε ακτινοβολία, να ενισχύσουν ή να καταστείλουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, να αναπροσαμόσουν τους νευροδιαβιβαστές μας και σύντομα μπορεί να είναι σε θέση να επανεξετάσουν τις γενετικές μας ανωμαλίες, για τις οποίες πιστεύουν ότι είναι οι πρόγονοι της νόσου.
Συγκρίνετε αυτήν τη φιλοσοφία «της αντιμετώπισης του σώματος ως μηχανή» με τις παραδοσιακές ιατρικές πρακτικές των προγόνων μας, που έβλεπαν τον φυσικό κόσμο ως οδηγό για την υγεία. Αυτές οι παλιές φιλοσοφίες μπορεί να φαίνονται πρωτόγονες σε σύγκριση με τη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας της σύγχρονης υγειονομικής περίθαλψης, αλλά ενυπάρχει σε αυτές μια αντίληψη που οι σημερινοί γιατροί και επιστήμονες εξακολουθούν να εργάζονται για να κατανοήσουν: την ικανότητα της αυτοθεραπείας που κατέχουν τα σώματά μας.
Λεπτομέρειες αυτής της μυστηριώδους ικανότητας της αυτοθεραπείας μπορείτε να βρείτε σε ένα νέο βιβλίο: «Αναγέννηση: Ξεκλείδωμα της φυσικής αντοχής του σώματός σας μέσω της νέας βιολογίας» “Regenerate: Unlocking Your Body’s Natural Resilience Through the New Biology,”, από τον Σάγερ Τζι (Sayer Ji). Το βιβλίο αυτό εξετάζει πώς η κατανόησή μας για την υγεία και το ανθρώπινο σώμα έχει εξελιχθεί τα τελευταία 100 χρόνια και πώς οι πρόσφατες έρευνες μας οδήγησαν στο να επανεξετάσουμε ό, τι πιστεύαμε πως γνωρίζαμε μέχρι τώρα.
Αν και ακούγεται λίγο μυστικιστικό, υπάρχει αντικειμενική απόδειξη αυτού του αυτοθεραπευτικού χαρακτηριστικού. Ο Τζι μιλά για το «αθάνατο νήμα μέσα στα βλαστικά μας κύτταρα» για να περιγράψει την εκπληκτική αναγεννητική ικανότητα του σώματος. Ένα παράδειγμα είναι μια ολόκληρη κατηγορία βλαστικών κυττάρων που απελευθερώνονται από το μυελό των οστών που ονομάζονται ενδοθηλιακά προγονικά κύτταρα, τα οποία είναι σε διαρκή λειτουργία για να θεραπεύουν τις βλάβες που προκαλούνται στην επένδυση των αιμοφόρων αγγείων μας.
«Είμαστε πραγματικά αυτό το θαύμα, που με δυσκολία μπορούμε να εξηγήσουμε», είπε ο Τζι.
Ο Σάγερ Τζι είναι συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Systome Biomed, κριτικός στο International Journal of Human Nutrition and Functional Medicine και σύμβουλος στην Εθνική Ομοσπονδία Υγείας.
Το βιβλίο του βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην έρευνα ώστε να πει την ιστορία. Αλλά για τον Τζι, η ιστορία είναι προσωπική. Ήρθε στον κόσμο ως ένα άρρωστο βρέφος και μεγαλώνοντας έγινε ένας καταθλιπτικός, υπέρβαρος και ασθματικός έφηβος. Στα πρώτα χρόνια της ζωής του, εξετάστηκε από τουλάχιστον δώδεκα γιατρούς, οι οποίοι του έκαναν χειρουργικές επεμβάσεις και του συνταγογράφησαν διαφόρων ειδών φάρμακα, σε μια προσπάθεια να καταστείλουν τα συμπτώματά του. Αλλά ο Τζι είπε ότι οι θεραπείες που έκανε ήταν περισσότερο τραυματικές παρά χρήσιμες. Καθώς η ελπίδα του για να θεραπευτεί έσβηνε, ο Τζι πίστευε πως ήταν καταδικασμένος για μια άθλια και σύντομη ζωή.
Η υγεία του Τζι άρχισε τελικά να βελτιώνετε κατά τη διάρκεια του πρώτου κολεγιακού έτους του, όταν ανακάλυψε ένα νέο είδος φαρμάκου – ένα που αντικαθιστούσε τη χειρουργική επέμβαση και τα φάρμακα που έπαιρνε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του με μια πιο φυσική προσέγγιση. Δεκαετίες αργότερα, ο Τζι έχει γίνει πιστός υποστηρικτής της φυσικής ιατρικής. Παρ’ ότι υπήρξε φιλάσθενος και δυστυχισμένος στα νιάτα του, σήμερα τρέχει μαραθώνιους, αισθάνεται δυνατότερος από ποτέ και έχει να πάρει φάρμακα εδώ και χρόνια.
«Δε θα ήμουν ζωντανός σήμερα αν δεν είχα ανακαλύψει αυτό το φυσικό φάρμακο», είπε ο Τζι.
Αλλά πώς είναι δυνατόν αυτό; Στον πυρήνα της σύγχρονης ιατρικής βρίσκεται η πεποίθηση ότι έχει τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες που έχουν αναπτυχθεί ποτέ, ότι είναι πιο προηγμένη σε σχέση με τις παλαιότερες ιατρικές προσεγγίσεις των προγόνων μας. Πώς, λοιπόν ο Τζι ανέκτησε την υγεία του με παλαιότερες μορφές θεραπείας – βότανα, διατροφή και αλλαγή στον τρόπο ζωής – όταν η σύγχρονη ιατρική απέτυχε;
Ενώ οι αρχαίες ιατρικές μέθοδοι βασίζονται στην παρατήρηση της φύσης και την παράδοση, η σύγχρονη ιατρική βασίζεται στην επιστήμη. Μελέτες από ομότιμους και ιατρικά περιοδικά μπορούν να καθορίσουν ένα φάρμακο ως «τεκμηριωμένο».
Αλλά ο Τζι λέει ότι η επιστήμη παρόλο που βασίζεται σε ένα τεκμηριωμένο σύστημα δεν είναι τόσο ισχυρή όσο μας κάνει να πιστεύουμε.
«H σύγχρονη ιατρική είναι βασισμένη στην υπεροχή. Ακούγεται σαν να βασίζεται σε αποδείξεις, αλλά στην πραγματικότητα είναι βασισμένη στην υπεροχή. Είναι όλη βασισμένη πάνω σε ένα σύστημα πεποιθήσεων. Όταν κοιτάζετε τη βιβλιογραφία και τις πηγές χρηματοδότησης, σπάνια βλέπετε κάτι που να έχει πραγματική αξία», είπε ο Τζι.
Παρόλο που η σύγχρονη ιατρική αναμφισβήτητα είναι υπεύθυνη για μερικά σημαντικά επιτεύγματα που έσωσαν ζωές κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, έχει επίσης προκαλέσει και πολλές αναδιαμφισβήτητες απώλειες, παρά τις αξιολογήσεις εμπειρογνωμόνων, περιοδικών και κλινικών ερευνών. Ο Τζι εξηγεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των σύγχρονων μεθόδων θεραπείας έχει να κάνει περισσότερο με τη χειραγώγηση της αντίληψης του κοινού.
«Η βασική βιβλιογραφία της βιοϊατρικής είναι τόσο μολυσμένη από διάφορες επιρροές, χρήματα και προκατάληψη», είπε. «Θα χρηματοδοτήσουν 100 δοκιμές σε ένα φάρμακο και θα προσπαθήσουν να μετατρέψουν αυτή με τις λιγότερο δυσμενείς επιπτώσεις σε θεραπευτική. Έτσι, δημοσιεύουν το εύρημα που δείχνει το μικρότερο ποσοστό παρενεργειών, και στη συνέχεια, μέσω τεχνασμάτων, θα το περιγράψουν ως ένα μειωμένου ρίσκου φάρμακο.
Ένα άρθρο του 2008 από το New England Journal of Medicine που εξέταζε την επιλεκτική δημοσίευση των κλινικών δοκιμών κατέληξε σε παρόμοιο συμπέρασμα. Ο αξιότιμος αρχισυντάκτης του περιοδικού δήλωσε: «Δεν είναι πλέον δυνατόν να πιστέψουμε μεγάλο μέρος της κλινικής έρευνας που δημοσιεύεται ή να βασιστούμε στην κρίση αξιόπιστων ιατρών ή έγκυρων ιατρικών οδηγιών. Δεν με χαροποιεί αυτό το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξα αργά και απρόθυμα τις δύο δεκαετίες μου ως συντάκτης».
Κοιτάξτε τα Κέντρα Ελέγχου Νόσων των Η.Π.Α. ή τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και θα βρείτε παραποιημένα στοιχεία ως αποδεικτικά στοιχεία. Αυτά τα ιδρύματα δημόσιας υγείας παροτρύνουν όλους να κάνουν ένα ετήσιο εμβόλιο γρίπης για παράδειγμα, αλλά η πρωτοβουλία τους αυτή δε συνάδει με τα συμπεράσματα της επιστημονικής βιβλιογραφίας. Μια μετα-ανάλυση από τον αξιοσέβαστο και υπερήφανα ανεξάρτητο οργανισμό Cochrane, πάνω σε μελέτες για το εμβόλιο κατά της γρίπης, δε βρήκε σαφή στοιχεία στη βιβλιογραφία ότι το εμβόλιο ήταν ασφαλές ή αποτελεσματικό σε παιδιά, υγιείς ενήλικες, ηλικιωμένους ή εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, που περιέθαλπταν ηλικιωμένους.
Η επιστήμη υποτίθεται πως είναι ένα εργαλείο για να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Δυστυχώς, ζούμε σε έναν κόσμο όπου, αν οι τσέπες σας το αντέχουν, μπορείτε απλά να αγοράσετε επιστημονική αξιοπιστία. Αφού η Cochrane Collaboration έλαβε δωρεά 1,15 εκατομμυρίων δολαρίων από το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς (Bill and Melinda Gates) το 2016, οι ιδρυτές του οργανισμού διώχθηκαν και η Cochrane σύντομα δημοσίευσε μια πολύ ευνοϊκή κριτική για ένα πρότζεκτ του Gates: το εμβόλιο HPV.
Μετά την δημοσίευση της κριτικής, ο διωγμένος ιατρός και συνιδρυτής της Cochrane, Πίτερ Γκότσε (Peter Gotzsche) και η ομάδα του, έκαναν τη δική τους μελέτη πάνω στη βιβλιογραφία του HPV και κατέληξαν σε ένα πολύ διαφορετικό συμπέρασμα.
«Η Cochrane Collaboration έχει σαν μότο της ότι προβάλει ‘Αξιόπιστα στοιχεία’. Δε θεωρούμε όμως ότι η κριτική της για το εμβόλιο HPV βασίζεται σε ‘Αξιόπιστα στοιχεία’, καθώς επηρεάστηκε από μεροληπτικές δοκιμές και αναφορές. Πιστεύουμε ότι η κριτική της Cochrane δεν πληροί τα πρότυπα της Cochrane ή τις ανάγκες των πολιτών ή των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης, που συμβουλεύονται τις κριτικές Cochrane για τη λήψη «Ενημερωμένων αποφάσεων», το οποίο επίσης αποτελεί μέρος του μότο της Cochrane», έγραψαν.
Η τροφή ως φάρμακο
Ενώ οι σύγχρονες θεραπείες περιγράφονται ως βασισμένες σε αποδείξεις, οι φυσικές θεραπείες απορρίπτονται συνήθως ως «μη αποδεδειγμένες», ακόμη και όταν υποστηρίζονται επιστημονικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Τζι ίδρυσε την GreenMedInfo, τη μεγαλύτερη παγκοσμίως και προσβάσιμη σε όλους βάση δεδομένων φυσικής υγείας.
«Για μένα, ήταν ένα ακτιβιστικό πάθος», είπε. «Έβρισκα συνεχώς εκπληκτικές μελέτες, όπως η έρευνα για την αλόη που θεραπεύει διάφορες ασθένειες. Ήμουν τόσο ενθουσιασμένος που τις βρήκα, και ήξερα ότι κανείς δε θα μιλούσε για αυτό στα κυρίαρχα μίντια. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα γινόταν ένας τόσο δημοφιλής ιστότοπος».
Τα φυσικά φάρμακα μπορεί να μην είναι τόσο καλά αναγνωρισμένα, χρηματοδοτούμενα ή ευρέως διαδεδομένα όσο οι φαρμακευτικές μελέτες, αλλά είναι αποδεδειγμένο ότι έχουν ιδιότητες αναγεννητικές και καταπολέμησης των ασθενειών. Και μόνο η λήψη μιας επαρκούς ποσότητας βιταμινών Β, θα επηρεάσει άμεσα την ικανότητα του οργανισμού να καταστείλει ορισμένα γονιδία-κλειδιά, κάτι που είναι απαραίτητο για την υγεία. Η διαδικασία είναι γνωστή ως μεθυλίωση ή η προσκόλληση ετικετών ενός άνθρακα σε μόρια DNA όπου απενεργοποιούνται αποτελεσματικά ορισμένες λειτουργίες αυτού του γονιδίου.
Η θεωρία της τροφής ως φαρμάκου προέρχεται από την αρχαιότητα. Ο Ιπποκράτης δίδασκε ότι: «Το φάρμακό σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας», και βασίζετε στην αντίληψη ότι η κατανάλωση των σωστών τροφίμων (και η αποκοπή των λανθασμένων) μπορεί να ενισχύσει τις δυνατότητες αυτοθεραπείας του σώματος. Η λέξη «συνταγή», για παράδειγμα, προέρχεται από τη λατινική ρίζα recepta που σημαίνει «πάρε». Η λέξη συνταγή χρησιμοποιήθηκε στον Μεσαίωνα ως ‘ιατρική οδηγία’, εμπνέοντας τη φαρμακευτική συντομογραφία Rx.
Η υγιεινή διατροφή προέρχεται από ζωντανούς οργανισμούς (φυτά και ζώα), οι οποίοι έχουν τους δικούς τους φυσικούς αυτοθεραπευτικούς και αναγεννητικούς μηχανισμούς. Στην πραγματικότητα, το σώμα μας μοιάζει με αυτό των φυτών, καθώς η ευαισθησία μας σε παράσιτα και λοιμώξεις αυξάνεται όταν έχουμε έλλειψη σε βασικά θρεπτικά συστατικά ή το περιβάλλον μας είναι μολυσμένο ή δεν εκτιθόμαστε σε αρκετό ήλιο.
«Γιατί υπάρχει μεγαλύτερη συχνότητα γρίπης σε μέρη υψηλότερων γεωγραφικών πλατών; Λόγω έλλειψης βιταμίνης D που προέρχεται από την έλλειψη ηλιακού φωτός. Αυτή είναι μια πιο έγκυρη εξήγηση από αυτήν της ανεπάρκειας εμβολίου κατά της γρίπης, προφανώς», είπε ο Τζι.
Και η επίδραση των τροφών στο σώμα μας έχει πολύ βαθιές έννοιες. Με κάθε μάσημα καθώς τρώμε, μπορούμε συνειδητά να επιλέξουμε ποια μηνύματα στέλνουμε στο γονιδίωμά μας και να προσδιορίσουμε αν θα ενισχύσουμε ή θα αποδυναμώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Συγκρίνετε τα μηνύματα των τροφίμων με αυτά των φαρμακευτικών προϊόντων. Ενώ τα φάρμακα βασίζονται συχνά σε ενώσεις που βρίσκονται στη φύση, οι κατασκευαστές φαρμάκων δημιουργούν συνθετικές παραλλαγές προς συμφέρον της αποκλειστικότητας των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Τα φάρμακα μπορούν σίγουρα να αλλάξουν τη φυσιολογία μας, αλλά δρουν με διαφορετικό τρόπο από τις τροφές. Τα φαρμακευτικά προϊόντα αναγκάζουν ουσιαστικά τον οργανισμό να ανταποκρίνεται με ένα συγκεκριμένο τρόπο, αντί να ενισχύει τη δική του θεραπευτική ικανότητα. Επιπλέον, τα φάρμακα αποτελούνται από συστατικά που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα προσλαμβάναμε.
«Το ιατρικό σύστημα βασίζεται – κυριολεκτικά στη λήψη πετροχημικών, μερικές από τις πιο τοξικές ουσίες στον πλανήτη – ώστε να κατοχυρώσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και να τις πουλήσει στο κοινό, όπως απαιτείται», δήλωσε ο Τζι. «Ένα μέσο εγκεκριμένο από την FDA φάρμακο έχει περίπου 75 δυσμενείς παρενέργειες και σχεδόν όλες έχουν τον θάνατο ως πιθανή παρένεργεια. Πριν από τη λήξη του διπλώματος ευρεσιτεχνίας τους, το 50% των εγκεκριμένων από την FDA φαρμάκων αποσύρονται στην πραγματικότητα από την αγορά λόγω του γεγονότος ότι προκαλούν αναπηρία».
Η άνοδος της Νέας Βιολογίας
Ο Τζι αναφέρει ότι δεν είναι μόνο η διαφθορά που υπονομεύει το σύγχρονο ιατρικό μοντέλο. Λέει ότι η ίδια η φιλοσοφία του δεν έχει γερές βάσεις και οι πρόσφατες έρευνες το αποδεικνύουν.
Ένα παράδειγμα είναι η ευρέως αποδεκτή αντίληψη ότι τα γονίδια είναι οι κύριοι παράγοντες της νόσου και ότι οι αλλαγές στα γονίδια συμβαίνουν αργά κατά τη διάρκεια εκατοντάδων ή και χιλιάδων ετών. Πρόσφατη έρευνα, ωστόσο, διαπίστωσε ότι οι περιβαλλοντικές μεταβλητές μπορούν είτε να ενεργοποιήσουν είτε να αναστείλλουν συγκεκριμένα γονίδια επηρεάζοντας πολύπλοκες βιοχημικές διεργασίες, και οι αλλαγές μπορούν να συμβούν γρήγορα. Το άγχος, η καθιστική ζωή, η έλλειψη ύπνου, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, η έκθεση σε χημικά προϊόντα βιομηχανίας, φαρμακευτικά φάρμακα, η έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης και η ελάχιστη επαφή με τη φύση αποτελούν όλους τους πρωταρχικούς παράγοντες κινδύνου για ασθένειες. Αυτοί οι παράγοντες του τρόπου ζωής, οι οποίοι βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχό μας, καθορίζουν εάν η γενετική μας προδιάθεση θα είναι υγιής ή ασθενής.
Αλλά ίσως ο μεγαλύτερος παράγοντας που ανέτρεψε τη φιλοσοφία της σύγχρονης ιατρικής είναι το μικροβίωμα. Η ανακάλυψη αυτής της αποικίας βακτηριδίων που ζει μέσα σε όλους μας γύρω στα τέλη της χιλιετίας, δεν ήταν τίποτα λιγότερο από μια βιοϊατρική επανάσταση.
«Ήταν μια συνολική έκλειψη της προηγούμενης κατάστασης επίγνωσης που βρισκόμασταν», είπε ο Τζι. «Επειδή καμία από τις προηγούμενες 29 εκατομμύρια αναφορές στο Medline (βιβλιογραφική βάση δεδομένων επιστημών ζωής και βιοϊατρικής πληροφορίας) δεν αντιπροσώπευε τον ρόλο του μικροβιώματος σε οποιαδήποτε από τις έρευνες. Κατά κάποιον τρόπο, δεν επικυρώνε ολόκληρη την προϋπάρχουσα βιβλιογραφία – το συνολικό άθροισμα της ανθρώπινης γνώσης στον τομέα της βιοϊατρικής».
Το παλιό μοντέλο της θεωρίας των μικροβίων – η ιδέα ότι οι μικροοργανισμοί αναγνωρίζονται ως η ρίζα της λοίμωξης – δεν ισχύει πλέον, αφότου ανακαλύφθηκε ότι τα σώματά μας, όχι μόνο είναι προσβεβλημένα με βακτήρια και ιούς, αλλά η ίδια μας η φυσιολογία εξαρτάται από αυτά.
Ο Τζι αποκαλεί αυτή τη νέα κατανόηση “νέα βιολογία”.
«Η νέα βιολογία μας βοηθά να καταλάβουμε ότι είμαστε απείρως πιο ισχυροί και αυτάρκεις από ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα», είπε. «Είμαστε απόλυτα ικανοί να αυτοθεραπευόμαστε και δεν χρειάζεται να εξαρτηθούμε από ένα παγκόσμιο ιατρικό-βιομηχανικό μοντέλο για να νοιώθουμε ευχάριστα».
Ο Τζι δεν είναι γιατρός, αλλά υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός επαγγελματιών στον ιατρικό τομέα που αγκαλιάζει τη φιλοσοφία της νέας βιολογίας, στην οποία αναφέρεται. Ονομάζεται ‘λειτουργική ιατρική’ και οι ακόλουθοί της περιλαμβάνουν ιατρούς, ομοιοπαθητικούς, οστεοπαθητικούς, βελονιστές, νοσηλευτές, χειροπράκτες και διατροφολόγους. Μερικοί μπορεί ακόμη περιστασιακά να συνταγογραφούν κάποια φάρμακα, αλλά αυτοί που ασκούν την ‘λειτουργική ιατρική’ είναι πιο πιθανό να επιλέξουν φυσικές θεραπείες και να προτείνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής βοηθώντας έτσι την ικανότητα του σώματος να αυτοθεραπεύεται.
Στο μοντέλο της λειτουργικής ιατρικής, ο γιατρός λειτουργεί περισσότερο ως σύμβουλος ή δάσκαλος παρά σαν μηχανικός – βοηθώντας τους ασθενείς να κατανοήσουν ότι οι ίδιοι παίζουν ζωτικό ρόλο στη θεραπεία τους. Συγκρίνετε αυτό με το συμβατικό ιατρικό σύστημα, όπου η υγεία και οι ασθένειες θεωρούνται πολύ περίπλοκες για να κατανοηθούν από τον μέσο άνθρωπο. Όταν μόνο ο γιατρός κατέχει αρκετή γνώση για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα υγείας μας, πώς μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη για τη δική μας ευημερία;
Ο Τζι λέει ότι η συνειδητοποίηση ότι η ικανότητά μας να αυτοθεραπευόμαστε εξαρτάται άμεσα από τις επιλογές που κάνουμε είναι σαν ένα φάρμακο από μόνο του.
«Μόνο αν πιστέψουμε ότι είμαστε ικανοί να θεραπευτούμε ή να ξεπεράσουμε κάποια διάγνωση με την οποία επιβαρυνθήκαμε, μπορούμε να το κάνουμε πραγματικότητα», είπε. «Η πίστη στη θεραπευτική ικανότητα του σώματός μας είναι απαραίτητη για να συμβεί αυτό. Αυτό μας δίνει πολλή δύναμη, μια δύναμη που πολλοί άνθρωποι δεν θα ήθελαν. Αλλά μερικοί το κάνουν, και την αποδέχονται πλήρως».
Ακολουθήστε τον Conan στο Twitter: @ConanMilner