Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Άνθρωποι περιμένουν έξω από ένα φαρμακείο, για να παραλάβουν μάσκες που παρήγγειλαν διαδικτυακά, στην Ταϊπέι, Ταϊβάν, στις 18 Μαρτίου 2020. (Paula Bronstein/Getty Images )

Ερευνητής της Ταϊβάν εξηγεί γιατί οι αριθμοί κρουσμάτων του Πεκίνου δεν είναι αξιόπιστοι

ΤΑΪΠΕΙ, Ταϊβάν — Αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε δημοσίως ανησυχίες για την αξιοπιστία των δεδομένων που δίνει η Κίνα για τον ιό, ένας Ταϊβανός καθηγητής εξήγησε γιατί δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τους αριθμούς του Πεκίνου.

«Δεν μπορείς να γνωρίζεις ποιοι είναι οι αριθμοί στην Κίνα», Τραμπ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο εάν του φάνηκε περίεργο που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τώρα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ), σε σύγκριση με τον αριθμό που δηλώνει επίσημα η Κίνα.

Η Epoch Times ονομάζει τον νέο κορωνοϊό, ο οποίος προκαλεί την ασθένεια COVID-19, ιό του ΚΚΚ διότι η συγκάλυψη και η κακοδιαχείριση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος επέτρεψαν στον ιό να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Κίνα και να προκαλέσει μια παγκόσμια πανδημία.

«Είμαι σίγουρος πως δεν μπορείτε να πείτε ποιον ελέγχει και ποιον όχι η Κίνα», απάντησε στον δημοσιογράφο ο Τραμπ. «Νομίζω πως αυτό είναι λίγο δύσκολο».

Σύμφωνα με ένα χάρτη εξάπλωσης δημιουργημένο από το Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, κατά την ώρα της συγγραφής, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν 336.851 γνωστά κρούσματα του ιού, ενώ η Κίνα ανακοίνωσε δημόσια 81.708 κρούσματα.

Ο Γου Σε-τσι, επίκουρος καθηγητής στην Σχολή Ναυτικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου της Ταϊπέι, είπε πως οι διάφορες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο θα πρέπει να προσέχουν, καθώς η Κίνα δεν αναφέρει τον πραγματικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της, και δεν ήταν ειλικρινής σχετικά με το ξέσπασμα της επιδημίας μέσα στα σύνορά της.

Ο Γου είναι επίσης ερευνητής στην τοπική μη κερδοσκοπική ένωση «Διερεύνηση Πολιτικών για τον Πορθμό» [πορθμός μεταξύ Ταϊβάν-Κίνας]. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να προειδοποιήσουν τον κόσμο πως αυτή η πανδημία βρίσκεται ακόμη εκτός ελέγχου —παρά τους ισχυρισμούς της Κίνας ότι έχει επιτυχώς ελέγξει την εξάπλωση— έτσι ώστε ο κόσμος δεν θα κρίνει λανθασμένα βασιζόμενος [σε αυτά που λέει η Κίνα]», δήλωσε ο Γου.

Πρόσθεσε ότι οι στενές σχέσεις με την Κίνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), έχουν επικίνδυνες συνέπειες. «Ο WHO παίρνει συνεχώς το μέρος της Κίνας, λέγοντας πως η Κίνα έκανε καλή δουλειά [στην καταπολέμηση του ιού]. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η πανδημία έχει γίνει κάτι το σοβαρό σε όλο τον κόσμο».

Στις 12 Ιανουαρίου, ο WHO αναμετέδωσε τον ισχυρισμό του Πεκίνου πως «δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο» για τον ιό του ΚΚΚ. Οκτώ ημέρες αργότερα, το κρατικό κανάλι της Κίνας, Σινχουά, παραδέχθηκε πως ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο Γου είπε πως δύο παραδείγματα καθιστούν σαφές γιατί οι αριθμοί κρουσμάτων της Κίνας είναι προβληματικοί. Πρώτον, αναφέρθηκε στον ελαττωματικό εξοπλισμό διάγνωσης, κινεζικής κατασκευής, που προμηθεύτηκαν ευρωπαϊκές χώρες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της Δημοκρατίας της Τσεχίας είπε πως 20% – 30% του κινεζικού ατομικού εξοπλισμού διάγνωσης ήταν ελαττωματικός, ανέφερε η τσεχική σελίδα ειδήσεων Novinky.cz.

Στην Ισπανία, τοπικές αρχές βρήκαν πως ο εξοπλισμός διάγνωσης που αγοράστηκε από την κινεζική εταιρεία Bioeasy, που εδρεύει στην πόλη Σεντζέν της νότιας Κίνας, έδινε σωστά αποτελέσματα για μόνον το 30% των περιπτώσεων φορέων του ιού, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais.

Την Παρασκευή, η κινεζική εταιρεία δήλωσε πως θα αντικαταστήσει τον εξοπλισμό που πούλησε στην Ισπανία, αφότου η ισπανική κυβέρνηση τον έκρινε ανίκανο να διαγνώσει ασθενείς. «Αν αυτά τα μηχανήματα δεν λειτουργούν σε ένα τόσο μεγάλο ποσοστό, αυτό δείχνει πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τον εξοπλισμό διάγνωσης που χρησιμοποιεί η Κίνα», ανέφερε ο Γου.
Επισήμανε επίσης πως οικονομολόγοι για πολλά χρόνια δεν εμπιστεύονται την εγκυρότητα των οικονομικών δεδομένων που ανακοινώνει η Κίνα· συνεπώς, δεν θα πρέπει να λαμβάνουμε τα δεδομένα της Κίνας για τον ιό τοις μετρητοίς.

Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση της Ταϊβάν εργαζόταν για την επιστροφή περί των 440 Ταϊβανών πολιτών από την επαρχία Χουμπέι, το επίκεντρο της επιδημίας στην Κίνα, στο τέλος αυτού του μήνα, σύμφωνα με την ταϊβανέζικη Taipei Times. Ο Γου είπε πως εάν η Κίνα είχε πράγματι κάνει καλή δουλειά στον περιορισμό του ιού, οι Ταϊβανοί πολίτες που δουλεύουν ή ζουν στην Κίνα δεν θα ένιωθαν την ανάγκη να επιστρέψουν στο νησί.

Η Ταϊβάν έχει ήδη βοηθήσει 416 Ταϊβανούς και τις οικογένειές τους να επιστρέψουν από την Κίνα, σε δύο πτήσεις τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Ο Γου ευχήθηκε την πιο στενή συνεργασία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ταϊβάν στην καταπολέμηση του ιού, αναφέροντας την προειδοποίηση Ταϊβανών αξιωματούχων προς τον WHO σχετικά με τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο, τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.

Είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να στηριχθούν στην Ταϊβάν για αξιόπιστες πληροφορίες για την Κίνα, λόγω της γεωγραφικής θέσης του νησιού.

 

Ο Φρανκ Φανγκ (Frank Fang) είναι δημοσιογράφος με έδρα την Ταϊβάν. Καλύπτει νέα της Κίνας και Ταϊβάν. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην επιστήμη υλικών από το Πανεπιστήμιο Τσινγκχουά στην Ταϊβάν. 

Ακολουθήστε τον Φρανκ στο Twitter: @HwaiDer

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε