Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντομινίκ Ράαμπ μιλά στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου για τον κορωνοϊό στο 10 Downing Street, Λονδίνο, Βρετανία, 16 Απριλίου 2020. (Andrew Parsons/10 Downing Street/Handout via REUTERS)

Το Ηνωμένο Βασίλειο επανεξετάζει την σχέση του με την Κίνα

Η σχέση της Βρετανίας με το Πεκίνο δεν θα είναι πλέον «η συνήθης» μετά το τέλος της πανδημίας COVID-19, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου και αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντομινίκ Ράαμπ, σε ένδειξη αυστηρότερης στάσης απέναντι στο κομμουνιστικό καθεστώς σχετικά με τον χειρισμό της επιδημίας .

«Πρέπει απολύτως, μετά το πέρας της πανδημίας, να υπάρξει μια εκτενής επανεξέταση και μια ανασκόπηση των μαθημάτων που πήραμε,  όπως του τι έγινε με την εξάπλωση του ιού», δήλωσε ο Ράαμπ σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο στις 16 Απριλίου. «Δεν νομίζω ότι μπορούμε να το αποφύγουμε αυτό».

Τα σχόλιά του έρχονται εν μέσω αυξανόμενης κριτικής από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την έλλειψη διαφάνειας του κινεζικού καθεστώτος κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Εν τω μεταξύ, πολλοί νομοθέτες των ΗΠΑ ζήτησαν να θεωρηθεί υπεύθυνο το καθεστώς στο Πεκίνο για τον ρόλο του στην συγκάλυψη της επιδημίας, η οποία προκάλεσε την παγκόσμια εξάπλωσή της.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει «ξεκαθάρισμα» με το Πεκίνο μετά τη λήξη της κρίσης, ο Ράαμπ, αντιπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον καθώς αναρρώνει από τον ιό του ΚΚΚ, απάντησε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν μπορούμε να έχουμε επιχειρηματική δραστηριότητα όπως συνήθως μετά το πέρας αυτής της κρίσης, και θα πρέπει να κάνουμε τις δύσκολες ερωτήσεις σχετικά με το πώς προέκυψε και πώς θα μπορούσε να είχε αποτραπεί.»

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η κυβέρνηση Τραμπ επιβεβαίωσε ότι ερευνά την προέλευση της επιδημίας, και το εάν προήλθε από ένα υψηλού επιπέδου εργαστήριο που βρίσκεται στη Γουχάν, το επίκεντρο του ιού.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, σε συνέντευξή του στις 15 Απριλίου στο Fox News, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «εργάζονται επιμελώς» για να καθορίσουν την προέλευση του ιού και πώς άρχισε να εξαπλώνεται.

«Η κινεζική κυβέρνηση πρέπει να μιλήσει ανοιχτά και πρέπει να θεωρηθεί υπόλογη», πρόσθεσε ο Πομπέο. «Πρέπει να εξηγήσει τι συνέβη και γιατί οι πληροφορίες αυτές δεν έγιναν ευρύτερα διαθέσιμες».

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Τζάο Λιτζιέν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις 16 Απριλίου ότι αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) «έχουν πει πάμπολλες φορές πως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο νέος κορωνοϊός δημιουργήθηκε σε εργαστήριο.»

Εν τω μεταξύ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέλη του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος του Τζόνσον ζήτησαν επαναρύθμιση των σχέσεων με το Πεκίνο λόγω του χειρισμού της πανδημίας.

Ο πρώην ηγέτης του Tory και υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χαγκ, ο οποίος τώρα είναι μέλος της Βουλής των Λόρδων, είπε ότι η Βρετανία δεν μπορεί να εξαρτάται σε θέματα τεχνολογίας από την Κίνα, καθώς η πρόσφατη κρίση απέδειξε ότι δεν «παίζει με τους κανόνες μας».

Ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου MI6, Σιρ Τζον Σόουερς, δήλωσε στο BBC Radio στις 15 Απριλίου ότι το καθεστώς απέκρυψε κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με την αρχή της επιδημίας και «απέφυγε» την ευθύνη του για την πρόκληση της πανδημίας.

Τον περασμένο μήνα, η Daily Mail ανέφερε, επικαλούμενη ανώνυμες κυβερνητικές πηγές, ότι υπουργοί ζητούν επανεκτίμηση της σχέσης Βρετανίας – Κίνας, και πιέζουν τον Τζόνσον να σταματήσει την συμφωνία που επιτρέπει στον κινεζικό κολοσσό τηλεπικοινωνιών Huawei να κατασκευάσει μεγάλα τμήματα του δικτύου 5G της χώρας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δέχθηκε επικρίσεις τον Ιανουάριο αφότου επέτρεψε στην Huawei έναν περιορισμένο ρόλο στο δίκτυο 5G της χώρας. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν πως η κίνηση θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξή του στην Financial Times που δημοσιεύθηκε στις 16 Απριλίου, δήλωσε ότι υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τον χειρισμό της επιδημίας από το Πεκίνο.

«Ας μην είμαστε τόσο αφελείς για να πούμε ότι το χειρίστηκαν πολύ καλά», δήλωσε ο Μακρόν για τη διαχείριση της επιδημίας από την Κίνα.
«Δεν γνωρίζουμε. Είναι σαφές, πως υπάρχουν πράγματα που έχουν συμβεί, για τα οποία δεν γνωρίζουμε.»

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε