Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Μέλος ειδικής αστυνομικής ομάδας φρουρεί κοντά στον τόπο τρομοκρατικής επίθεσης στη Βιέννη της Αυστρίας, στις 4 Νοεμβρίου 2020. (Joe Klamar / AFP μέσω Getty Images)

Η Αυστρία κλείνει «ακραία τζαμιά» μετά από την τρομοκρατική επίθεση

Η Αυστρία έκλεισε δύο «ακραία τζαμιά» στα οποία σύχναζε ο ισλαμιστής τρομοκράτης που πραγματοποίησε την ένοπλη επίθεση την Δευτέρα στη Βιέννη, στην οποία τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν, δήλωσαν οι αρχές την Παρασκευή.

Ο Κουιτίμ Φεϊτζουλάι, ένας 20χρονος διπλός πολίτης της Αυστρίας και των Σκοπίων, πυροβόλησε το πλήθος σε έξι διαφορετικές τοποθεσίες στο κέντρο της πόλης στην αυστριακή πρωτεύουσα το βράδυ της Δευτέρας, σκοτώνοντας έναν ηλικιωμένο άνδρα, μια ηλικιωμένη γυναίκα, έναν νεαρό περαστικό και μια σερβιτόρα, και τραυμάτισε 22 άλλους, πριν δεχτεί τα πυρά της αστυνομίας και χάσει την ζωή του.

Μια γυναίκα ανάβει κερί σε ένα προσωρινό μνημείο στον τόπο της τρομοκρατικής επίθεσης της Δευτέρας, στη Βιέννη, 5 Νοεμβρίου 2020. (Thomas Kronsteiner / Getty Images)

 

Τα δύο τζαμιά που έκλεισαν, ένα εκ των οποίων ήταν τυπικά σύλλογος, συνέβαλαν στη ριζοσπαστικοποίηση του Φεϊτζουλάι, δήλωσε η υπουργός Ενσωμάτωσης της Αυστρίας Σουζάνε Ράαμπ σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή.

Επίσης την Παρασκευή, η γερμανική αστυνομία, συμπεριλαμβανομένων μελών της αντιτρομοκρατικής ομάδας GSG9, πραγματοποίησε επιδρομές στα σπίτια και τις επιχειρήσεις τεσσάρων ανδρών που είχαν δεσμούς με τον Φεϊτζουλάι.

Γερμανοί ομοσπονδιακοί εισαγγελείς δήλωσαν ότι δύο από τους άνδρες πιστεύεται ότι συναντήθηκαν με τον Φεϊτζουλάι στη Βιέννη το καλοκαίρι. Ένας τρίτος άντρας είχε επαφή μαζί του διαδικτυακά, ενώ ο τέταρτος δεν είχε άμεση επαφή μαζί του, αλλά ήταν σε επαφή με ανθρώπους που τον γνώριζαν.

Βαριά οπλισμένη αστυνομία στέκεται έξω από την Κρατική Όπερα της Βιέννης μετά από πυροβολισμούς στο κέντρο της πόλης, Βιέννη, 2 Νοεμβρίου 2020. (Michael Gruber / Getty Images)

 

Ο Φεϊτζουλάι ταξίδεψε στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2018 για να ενταχθεί στην τρομοκρατική ομάδα ISIS, αλλά δεν του επιτράπηκε η είσοδος επειδή δεν είχε βίζα. Τον επόμενο μήνα, ταξίδεψε στην Τουρκία ελπίζοντας να εισέλθει στη Συρία για να ενταχθεί στην ISIS, αλλά συνελήφθη και κρατήθηκε για μήνες από την Τουρκία πριν επιστρέψει στην Αυστρία τον Ιανουάριο του 2019, όπου συνελήφθη στο αεροδρόμιο.

Η ISIS ευθύνεται για την επίθεση στη Βιέννη, όπως έγινε γνωστό με ανακοίνωση. Σε μια δήλωση που εκδόθηκε την Τρίτη μέσω του πρακτορείου ειδήσεών της Amaq, η τρομοκρατική ομάδα δήλωσε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε «από μαχητή του ισλαμικού κράτους».

Ο Φεϊτζουλάι είχε καταδικαστεί σε 22 μήνες φυλάκιση τον Απρίλιο του 2019 για απόπειρα ένταξης στην ISIS, αλλά απελευθερώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου λόγω της μικρής ηλικίας του.

Ο πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλλεν και ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, συμμετέχουν σε τελετή τοποθέτησης στεφάνων την επόμενη ημέρα από την τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη, στις 3 Νοεμβρίου 2020. (Thomas Kronsteiner / Getty Images)

 

Οι αυστριακές αρχές παραδέχτηκαν ότι μήνες πριν από την επίθεση στη Βιέννη έλαβαν προειδοποίηση από την Σλοβακία ότι ο ένοπλος προσπαθούσε να αγοράσει πυρομαχικά, αλλά δεν έκαναν κάτι για αυτό.

«Είναι προφανές και από την άποψή μας, ότι έγιναν απαράδεκτα λάθη», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμμερ σε συνέντευξη Τύπου.

Αρκετοί αξιωματούχοι απομακρύνθηκαν προσωρινά από τις θέσεις τους ενώ διεξάγεται έρευνα, είπε.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νέχαμμερ μιλά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Υπουργείο Εσωτερικών μετά από την επίθεση στη Βιέννη, στις 3 Νοεμβρίου 2020. (Lisi Niesner / Reuters)

 

Μετά την επίθεση την Δευτέρα, οι αυστριακές αρχές ερεύνησαν 18 σπίτια και συνέλαβαν 15 άτομα στη χώρα. Τέσσερις από αυτούς είχαν προηγούμενες καταδίκες λόγω τρομοκρατικής δράσης, και αρκετοί άλλοι είχαν επίσης εγκληματικό ποινικό μητρώο.

Η Ελβετία συνέλαβε επίσης δύο άντρες σε σχέση με την επίθεση της Δευτέρας, και η Αυστρία ήταν σε στενή επαφή με μια άλλη μη προσδιορισμένη χώρα στην έρευνά της, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νέχαμμερ.

Το Reuters και το Associated Press συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε