Παρασκευή, 29 Μαρ, 2024
Παραστρατιωτικοί αστυνομικοί παρελαύνουν έξω από την Απαγορευμένη Πόλη, κοντά στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο, στις 20 Μαΐου 2020. (Kevin Frayer / Getty Images)

Η Βρετανία προειδοποιεί για κίνδυνο κράτησης στην Κίνα

Γράφει ο Alexander Zhang.

Σε μια νέα ταξιδιωτική συμβουλή, η βρετανική κυβέρνηση προειδοποίησε τους πολίτες της ότι οι αλλοδαποί πρέπει να γνωρίζουν τον κίνδυνο αυθαίρετης κράτησης στην Κίνα.

«Οι αρχές της Κίνας έχουν κρατήσει υπό ορισμένες συνθήκες αλλοδαπούς επικαλούμενες ότι “έθεσαν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια”», δήλωσε το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών στις τελευταίες του συμβουλές για ταξίδια στην Κίνα.

«Η Εθνική Ασφάλεια ερμηνεύεται ελεύθερα και μπορεί να κρατηθείτε χωρίς να σκοπεύετε να παραβιάσετε τον νόμο», αναφέρει το συμβουλευτικό μήνυμα.

Άνθρωποι κρατούν πινακίδες που ζητούν από την Κίνα να απελευθερώσει τους Καναδούς κρατούμενους Μάικλ Σπέιβορ και Μάικλ Κόβριγκ κατά την διάρκεια ακρόασης σχετικά με την έκδοση για δίκη της διευθύντριας οικονομικών της Huawei Technologies Μενγκ Γουαντζόου στο Ανώτατο Δικαστήριο του Βανκούβερ, Βρετανική Κολομβία, Καναδάς, 6 Μαρτίου 2019. (Lindsey Wasson / Reuters)

 

«Υπάρχει επίσης κίνδυνος αυθαίρετης κράτησης, για Βρετανούς υπηκόους επίσης», προειδοποίησε.

Η Βρετανία δεν ανέφερε τον κίνδυνο αυθαίρετης κράτησης στις προηγούμενες ταξιδιωτικές της συμβουλές για την Κίνα.

Ένας εκπρόσωπος της βρετανικής πρεσβείας στο Πεκίνο είπε ότι οι συμβουλές έχουν ενημερωθεί για να «αντικατοπτρίζουν με σαφήνεια και αντικειμενικότητα τα πρόσφατα περιστατικά», αν και «το επίπεδο των συμβουλών μας δεν έχει αλλάξει».

Διπλωματία ομήρων

Η προειδοποίηση του Υπουργείου Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου έρχεται μετά από μια σειρά συλλήψεων δυτικών ατόμων στην Κίνα, οι οποίες έχουν προκαλέσει ανησυχία μεταξύ ειδικών που πιστεύουν ότι το κινεζικό καθεστώς διαπράττει «διπλωματία ομήρων».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Αυστραλία έχουν ήδη προειδοποιήσει τους πολίτες τους για τον κίνδυνο αυθαίρετης κράτησης στην Κίνα.

Ο Μάικλ Κόβριγκ, πρώην Καναδός διπλωμάτης, κατηγορήθηκε από το κινεζικό καθεστώς για κλοπή κρατικών μυστικών. (International Crisis Group)

 

Αφότου η Μενγκ Γουαντζόου, διευθύντρια οικονομικών του τεχνολογικού γίγαντα της Κίνας Huawei, συνελήφθη στο Βανκούβερ για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν, το κινεζικό καθεστώς συνέλαβε δύο Καναδούς, τον πρώην διπλωμάτη Μάικλ Κόβριγκ και τον επιχειρηματία Μάικλ Σπέιβορ.

Αποδόθηκε επίσημα και στους δύο κατηγορία για κατασκοπεία στις 19 Ιουνίου, σε μια κίνηση που θεωρείται από τους περισσότερους αναλυτές ως έχουσα πολιτικό κίνητρο.

Τον περασμένο μήνα, η Τσενγκ Λέι, γεννημένη στην Κίνα, πολιτογραφημένη Αυστραλή πολίτης που δούλευε ως οικοδεσπότρια μιας επιχειρηματικής εκπομπής στο κινεζικό κρατικό δίκτυο CGTN, συνελήφθη στην Κίνα για «διεξαγωγή εγκληματικών δραστηριοτήτων που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της Κίνας».

Η Τσενγκ Λέι, γεννημένη στην Κίνα Αυστραλή δημοσιογράφος του CGTN, του αγγλικού καναλιού της China Central Television, παρευρίσκεται σε δημόσια εκδήλωση στο Πεκίνο στις 12 Αυγούστου 2020. (Ng Han Guan / AP Photo)

 

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η αυστραλιανή κυβέρνηση κατάφερε να φέρει πίσω στην χώρα δύο δημοσιογράφους από την Κίνα, μετά από μια τεταμένη διπλωματική αντιπαράθεση.

Αφότου οι Κινέζοι αξιωματούχοι τους απαγόρευαν να φύγουν από την χώρα, ο Μπιλ Μπίρτλς από την Australian Broadcasting Corporation (ABC) και ο Μάικ Σμιθ από την Australian Financial Review (AFR) πέρασαν πέντε ημέρες διαμένοντας σε κτήρια διπλωματικών αποστολών μέχρι να τους επιτραπεί να φύγουν.

Η Victoria Kelly-Clark, η Eva Fu και το Reuters συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

Αν εκτιμάτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία μας, βοηθήστε μας να συνεχίσουμε. Στηρίξτε την αλήθεια και την παράδοση.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε