Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν δίνει την πρώτη ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης κατά την σύνοδο ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, 16 Σεπτεμβρίου 2020. (Olivier Hoslet / pool via Reuters)

Η ΕΕ πρέπει να είναι πιο αποφασιστική στην αντιμετώπιση των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Πεκίνου: Επικεφαλής της ΕΕ

Γράφει ο Alexander Zhang.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταγγείλει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κινεζικού καθεστώτος και πρέπει να λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με κυρώσεις πιο αποτελεσματικά, δήλωσε την Τετάρτη η ανώτατη εκτελεστική επικεφαλής της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, θα υποβάλει πρόταση για έναν ευρωπαϊκό νόμο Magnitsky, ο οποίος θα επιτρέψει στο μπλοκ να επιβάλει κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρο τον κόσμο, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν στην πρώτη της ετήσια ομιλία προς την Ένωση.

«Πρέπει πάντα να αντιμετωπίζουμε τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όποτε και οπουδήποτε συμβαίνουν, είτε στο Χονγκ Κονγκ είτε με τους Ουιγούρους», είπε.

Ένα 12χρονο κορίτσι ακινητοποιείται στο έδαφος από την αστυνομία στο Χονγκ Κονγκ, 6 Σεπτεμβρίου 2020. (Mak Wai Kit / HKUST Radio News Reporting Team, Stand News / Στιγμιότυπο οθόνης μέσω Reuters)

 

«Αλλά τι μας κρατά πίσω; Γιατί καθυστερούν ακόμη και απλές δηλώσεις σχετικά με τις αξίες της ΕΕ, υποβαθμίζονται ή κρατούνται όμηροι για άλλα κίνητρα;» ρώτησε.

Επί του παρόντος, η κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ απαιτεί ομοφωνία μεταξύ όλων των κρατών μελών.

Ως αποτέλεσμα, η πολιτική της ΕΕ για την Κίνα έχει παρεμποδιστεί επανειλημμένα από ορισμένες μικρές χώρες της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Πορτογαλία, οι οποίες μπορούν εύκολα να επηρεαστούν από το Πεκίνο.

Η φον ντερ Λέιεν ζήτησε αλλαγή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. «Όταν τα κράτη μέλη λένε ότι η Ευρώπη είναι πολύ αργή, τους λέω: Να είστε θαρραλέοι και τελικά να προχωρήσετε σε ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία — τουλάχιστον για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εφαρμογή κυρώσεων».


Η αστυνομία περιπολεί καθώς μουσουλμάνοι εγκαταλείπουν το τζαμί Ιντ Κα μετά την πρωινή προσευχή στο Kashgar, Σιντζιάνγκ, στις 26 Ιουνίου 2017. (Johannes Eisele / AFP / Getty Images)

 

Διαίρει και βασίλευε

Σύμφωνα με τον προτεινόμενο κανόνα «ειδικής πλειοψηφίας», οι προτάσεις εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ μπορούν να εγκριθούν εάν το 55% των κρατών μελών ψηφίσουν υπέρ και υποστηρίζεται από κράτη μέλη που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ.

Αυτό θα αποτρέψει έναν μικρό αριθμό κρατών μελών να εμποδίζουν την εξωτερική πολιτική της ΕΕ και θα βοηθήσει στην έκφραση των ανησυχιών της ΕΕ για τις τακτικές διαίρει και βασίλευε του κινεζικού καθεστώτος.

Τον Μάιο, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Τζοζέπ Μπορέλ κατηγόρησε το Πεκίνο ότι «εκμεταλλέυεται» τις διαφορές μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Λόγω διαιρέσεων εντός της Ευρώπης έγινε δύσκολο να υιοθετηθεί μια ενοποιημένη στρατηγική και απάντηση στις προκλήσεις που θέτει η Κίνα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Royal United Services Institute (RUSI), ενός think tank με έδρα το Λονδίνο.

«Ολοκλήρωση της εργαλειοθήκης μας»

Η φον ντερ Λέιεν κατέστησε σαφές τι σκόπευε να επιτύχει στο μέτωπο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μόλις επιλυθεί το εμπόδιο λήψης αποφάσεων.

«Αυτό το κοινοβούλιο έχει ζητήσει πολλές φορές έναν Ευρωπαϊκό Νόμο Magnitsky — και μπορώ να ανακοινώσω ότι θα υποβάλουμε τώρα μια πρόταση», είπε.

Αξιωματούχοι και βουλευτές της ΕΕ  έχουν ζητήσει από καιρό μια ευρωπαϊκή έκδοση του Νόμου Μαγκνίτσκυ (Magnitsky Act), νόμου των ΗΠΑ που τιμωρεί ξένους αξιωματούχους που είναι ύποπτοι για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παγώνοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία στις Ηνωμένες Πολιτείες και απαγορεύοντάς τους την είσοδο στις ΗΠΑ.

Οι εκκλήσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά φέτος λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ και στην Σιντζιάνγκ.

Ο νόμος «εθνικής ασφάλειας» του Πεκίνου για το Χονγκ Κονγκ και η καταστολή των εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων στην Σιντζιάνγκ και το Θιβέτ ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν σε σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, στην οποία συμμετείχαν η φον ντερ Λέιεν, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλς Μισέλ και ο επικεφαλής της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Υπήρξαν επίσης εκκλήσεις που ήθελαν την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις σε εκείνους που είναι υπεύθυνοι για την βίαιη καταστολή διαδηλωτών στην Λευκορωσία και την δηλητηρίαση του Ρώσου επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνυ.

«Πρέπει να ολοκληρώσουμε την εργαλειοθήκη μας», δήλωσε η φον ντερ Λέιεν, αναφερόμενη στα διαθέσιμα μέσα με τα οποία η ΕΕ μπορεί να τιμωρήσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Είτε για το Χονγκ Κονγκ, την Μόσχα ή το Μινσκ, η Ευρώπη πρέπει να λάβει μια σαφή και γρήγορη θέση», είπε.

Η Nicole Hao συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

Αν εκτιμάτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία μας, βοηθήστε μας να συνεχίσουμε. Στηρίξτε την αλήθεια και την παράδοση.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε