Στο δεύτερο μισό του καλοκαιριού και εν μέσω αυξανόμενων προσδοκιών πως κάποια από τα αυστηρά ταξιδιωτικά μέτρα της Ευρώπης θα μπορούσαν να χαλαρώσουν για να υπάρξει ένα χέρι βοηθείας στη αγωνιζόμενη βιομηχανία του τουρισμού, η Ελλάδα επιζητά να διαφημιστεί ως ασφαλής ταξιδιωτικός προορισμός.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκλεισε τα εξωτερικά σύνορα της το Μάιο, όσο ο αριθμός των κρουσμάτων του ιού του ΚΚΚ αυξανόταν και οι χώρες η μία μετά την άλλη επέβαλαν διαφόρων ειδών περιορισμούς για να προλάβουν τη μετάδοση του ιού.
Η Ελλάδα, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Τζονς Χόπκινς, έχει 2,663 κρούσματα του COVID-19 και 147 θανάτους από τον ιό μέχρι στιγμής.
Η χώρα έχει ήδη ανοίξει ξανά κάποιες από τις επιχειρήσεις της αυτή την εβδομάδα και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στο CNN πως ελπίζει να ενεργοποιήσει τον κλάδο του τουρισμού τον Ιούλιο.
«Η τουριστική εμπειρία για αυτό το καλοκαίρι μπορεί να είναι λίγο διαφορετική από αυτή που είχατε τα προηγούμενα χρόνια», ανέφερε ο Μητσοτάκης.
«Πιθανόν να μη μπορέσουμε να έχουμε ανοιχτά μπαρ η μεγάλες κοσμοσυρροές, αλλά θα μπορείτε ακόμα έχετε μια φανταστική εμπειρία στην Ελλάδα–αρκεί η επιδημία να είναι σε μια καθοδική πορεία.»
Ο Ευρωπαϊκός τουρισμός είναι από τις βιομηχανίες που έχει χτυπηθεί περισσότερο από τη καραντίνα. Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτιμά πως για αυτή τη χρονιά, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια της Ευρώπης θα χάσουν το μισό από το εισόδημά τους.
«Υπολογίζουμε πως η ζημιά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο είναι 50 τις εκατό για ξενοδοχεία και εστιατόρια, 70 τις εκατό για ταξιδιωτικά γραφεία και 90 τις εκατό για κρουαζιέρες και αεροπλάνα», αναφέρει σε μια πρόσφατη ομιλία του ο Τιερρί Μπρετόν, μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ασχολείται με τη τουριστική πολιτική της ένωσης.
«Πέρα από τον κίνδυνο της υγείας, υπομένουμε ένα οικονομικό σοκ, σε κλίμακα που έχει να συναντηθεί από το 1929», λέει ο Μπρετόν και τονίζει πως οι πιο εξαρτημένες περιοχές στον τουρισμό θα υποφέρουν δυσανάλογα.
Ανέφερε πρόσφατα σε ένα Γαλλικό ραδιόφωνο πως είναι πολύ πιθανό ορισμένα μέρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανοίξουν για τουρίστες, όσο άλλα, παραμένουν υπό περιορισμό.
Σημειώνει πως, «Έτσι είναι και πρέπει να είναι αποδεκτό», όπως αναφέρει η Washington Post. «Τα σύνορα της πανδημίας δεν ταιριάζουν με τα γεωγραφικά σύνορα.»
Η Ελλάδα, της οποίας η οικονομία βασίζεται κατά πολύ στον τουρισμό, φτάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις και το 20 τις εκατό του ακαθάριστου εγχωρίου προϊόντος (ΑΕΠ), ελπίζει να είναι μια απο τις χώρες που θα ξαναρχίσει να υποδέχεται τουρίστες, ακόμα και με τροποποιημένες διαρρυθμίσεις που θα ενσωματώνουν οδηγίες κοινωνικής απόστασης.
O Μητσοτάκης αναφέρει στο CNN, «Τα ταξίδια με θαλαμηγό για παράδειγμα, όπου έχεις λιγότερο αριθμό ανθρώπων επάνω στο πλοίο, που στη συνέχεια βγαίνουν έξω για φαγητό και αγορά εφοδίων», προσθέτει πως μέρος της στρατηγικής της χώρας για τη φιλοξενία τουριστών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα είναι η επικέντρωση σε “περισσότερους high-end τουρίστες.”
«Νομίζω πως, ο αγροτουρισμός, ο τουρισμός σε μικρότερα ξενοδοχεία, ταιριάζει καλύτερα σε αυτό το νέο -μετά τη πανδημία- κόσμο.»
Άλλες Ευρωπαϊκές περιοχές επίσης, περιλαμβανομένου της Πορτογαλίας και της Σικελίας, έχουν εκφράσει τις ελπίδες τους για την υποδοχή τουριστών ξανά, ενώ άλλοι, όπως η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία, κρατούν επιφυλάξεις.
«Είναι πολύ νωρίς να πούμε εάν μπορούμε να πάμε διακοπές», είπε στο France24 και στις 5 Μαίου, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν. «Αυτό που μπορώ να πω είναι πως θα περιορίσουμε τα μεγάλα διεθνή ταξίδια, ακόμα και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Θα μείνουμε ανάμεσα στους Ευρωπαίους και αναλόγως το πως η επιδημία εξελίσσεται, μπορεί να χρειαστεί να περιοριστούμε λίγο παραπάνω.»
Η Μεγάλη Βρετανία επίσης, ήταν επιφυλακτική στο να ανοίξει τα σύνορά της. Ο Βρετανός Γραμματέας Μεταφορών Γκραντ Σαπς είπε στο BBC στις 3 Μαίου, πως η κυβέρνηση σκέφτεται να υποβάλει τους ταξιδιώτες σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών, «με σκοπό να έχουμε τα περιστατικά μόλυνσης μέσα στη χώρα υπο έλεγχο, να μην εισάγουμε κρούσματα.»
Ειδικοί της British Airlines προειδοποιούν πως η καραντίνα θα είναι ένα “ευθύ εργαλείο” που “θα αποτελειώσει τα εναέρια ταξίδια.”
Την ώρα που οι απαγορεύσεις των μη απαραίτητων ταξιδιών για χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ορίστηκε να λήξει στις 15 Μαΐου, ερωτήσεις αναδύονται για το εάν αυτή η ημερομηνία χρειαστεί να παραταθεί.
Ακολουθήστε τον Τομ στο Twitter: @OZImekTOM