Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Μια ομάδα εργάζεται σε έναν πύργο κινητής τηλεφωνίας προσθέτοντάς του εξοπλισμό ώστε να μπορεί να χειριστεί το νέο δίκτυο 5G στο Όρεμ της Γιούτα, 10 Δεκεμβρίου 2019. (George Frey/AFP μέσω Getty Images)

Η επικίνδυνη αφέλεια των αφηγήσεων που λέμε στον εαυτό μας

Από τον Clifford Humphrey.

Σχολιασμός

Καθώς το προσωπείο ευγενικών λόγων μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών συνεχίζει να χαλά, η βάναυση αντίθεση μεταξύ του ολοκληρωτικού και του ρεπουμπλικανικού καθεστώτος καθίσταται σαφέστερη.

Προσευχόμαστε με θέρμη για την αποφυγή μιας μάστιγας πραγματικού πολέμου με την Κίνα, αλλά πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουμε κάποιες δύσκολες αλήθειες για οποιαδήποτε αντιπαράθεση βρίσκεται αναπόφευκτα μπροστά μας.

Θα πρέπει να θεωρείται πράξη Πρόνοιας ή αλλιώς ακραία τύχη που κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι Σύμμαχοι μπόρεσαν να κυριαρχήσουν στις δυνάμεις του Άξονα προτού οι τελευταίοι είχαν την δυνατότητα να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα. Σκεφτείτε πόσο εύκολα τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί πολύ διαφορετικά. Ίσως να μην είμαστε τόσο τυχεροί την επόμενη φορά.

Ενώ ο στρατός των ΗΠΑ ανησυχεί για πράγματα όπως η φυλετική διάκριση σε απαιτήσεις ύψους για πιλότους μαχητικών αεροσκαφών, οι Κινέζοι εφαρμόζουν τεχνολογία που θα μπορούσε ενδεχομένως να εξουδετερώσει οποιοδήποτε στρατηγικό πλεονέκτημα έχουμε σήμερα. Γνωρίζουμε ότι οι Κινέζοι χρησιμοποιούν αυτήν τη στιγμή τεχνολογία 5G στον στρατό τους και, εάν πιστέψουμε σε κάποια άρθρα, ήδη αναπτύσσουν τεχνολογία 6G.

Μεγάλο μέρος της τεχνολογίας τους έχει κλαπεί ή αγοράστηκε εύκολα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα δυτικά έθνη. Είναι σαφές ότι δεν έχουμε λάβει σοβαρά υπόψη την στρατιωτική απειλή που θέτει η Κίνα και υπερεκτιμήσαμε κατά πολύ τη δική μας δύναμη.

Γιατί το αφήσαμε να συμβεί;

Μια εξήγηση είναι ότι εξαπατηθήκαμε εύκολα στο να αποδεχτούμε ευχάριστες αφηγήσεις. Για παράδειγμα, είναι εύκολο τώρα να σκεφτούμε ότι η ιστορία των δύο παγκοσμίων πολέμων είναι μια απλή ιστορία του καλού εναντίον του κακού και ότι ήταν αναπόφευκτο να κερδίσουν οι καλοί —  εκείνοι που εκτιμούν την δημοκρατική κυβέρνηση. Αυτή είναι αφέλεια της υψηλότερης τάξης.

Ωστόσο, οι αριστερίζουσες ελίτ μας — αριστερά και δεξιά —  έχουν επιδείξει παρόμοια αφέλεια επιτρέποντας στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) να κερδίσει μια καλή θέση σχεδόν σε κάθε αμερικανικό θεσμικό όργανο στο οποίο βασιζόμαστε για τη διατήρηση του καθεστώτος μας: στην ακαδημαϊκή κοινότητα, τη βιομηχανία, τα μέσα ενημέρωσης , και τους κύριους φορείς πολιτισμού (δηλαδή, αθλητισμός, μουσική και κινηματογράφος).

Το πρόγραμμα της παγκοσμιοποίησης έχει πλέον αποκαλυφθεί πως είναι ένα στημένο παιχνίδι, που ωφελεί κυρίως τους ολιγάρχες των πολυεθνικών και το ΚΚΚ. Αυτή η ρύθμιση έθεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε επικίνδυνα αδύναμη θέση, προσκαλώντας μια πρόκληση από την Κίνα.

Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη οι Ηνωμένες Πολιτείες να αξιοποιήσουν —  όχι να εκπορνεύσουν —  τα μοναδικά πλεονεκτήματα της ελεύθερης κοινωνίας μας για τη διατήρηση ανεξάρτητης και συντριπτικής τεχνολογικής και στρατιωτικής κυριαρχίας ως στρατηγική αποτροπή ενάντια σε έναν πόλεμο με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Η ακεραιότητα των ιδρυμάτων μας δεν είναι προς πώληση.

Ο γερουσιαστής του Αρκάνσας Τομ Κόττον πρότεινε τον νόμο FORCE, σκοπός του οποίου είναι «να αποτρέψει τις κινεζικές στρατιωτικές φιλοδοξίες στον Ινδο-Ειρηνικό», και αυτό είναι μια καλή αρχή. Ωστόσο, απαιτεί να ξοδεύουμε πολλά χρήματα και ήδη αντιμετωπίζουμε επικίνδυνα ελλείμματα.

Ο καλύτερος τρόπος για να υποστηρίξετε τα φυσικά πλεονεκτήματα της ελεύθερης κοινωνίας μας είναι να ανοίξουμε ξανά την οικονομία το συντομότερο δυνατόν και να αφαιρέσουμε όλους τους τεχνητούς περιορισμούς (δηλαδή, περιττή ελεγκτική γραφειοκρατία) από την καινοτομία.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του ιού, βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά αδύναμη θέση, και παρόλο που ο ιός έχει επίσης πλήξει την Κίνα, πρέπει να θεωρήσουμε θέμα εθνικής άμυνας το να ανακτήσουμε την οικονομία μας και να την έχουμε σε λειτουργική κατάσταση σύντομα.

Ωστόσο, καθώς ανοικοδομούμε την οικονομία μας, πρέπει να επανεκτιμήσουμε την αφήγηση και τις πολιτικές που εφαρμόσαμε τις τελευταίες δεκαετίες. Κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Νίξον, το βρήκαμε επωφελές —  έναντι της απειλής της Σοβιετικής Ένωσης —  να έχουμε σχέσεις με την κομμουνιστική Κίνα και να κάνουμε εμπόριο πιστεύοντας πως δεν θα μας εξαπατήσουν. Σε απάντηση, η Κίνα πρόδωσε την εμπιστοσύνη μας σε κάθε μέρος που τους αφήσαμε.

Η αφήγηση ότι το ΚΚΚ θα γίνει πιο φιλικό και δημοκρατικό εάν μοιραζόμαστε μαζί τους τους καρπούς της ελεύθερης κοινωνίας είναι επικίνδυνη αφέλεια. Ακόμα πιο επικίνδυνη και πιο αφελής, ωστόσο, είναι η αφήγηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κερδίζουν πάντα μεγάλους πολέμους απλώς και μόνο επειδή είμαστε οι καλοί και άρα αξίζουμε να κερδίσουμε, και αυτό μας οδήγησε να σκεφτούμε ότι μπορούμε να είμαστε ανίκανοι να είμαστε απρόσεκτοι στις σχέσεις μας με την Κίνα.

Στις «Εις εαυτόν» σκέψεις του που έκανε με μεγάλη ικανότητα, ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος θεώρησε ότι «όταν αποκαλείς κάποιον “αναξιόπιστο” ή “αχάριστο”, στρέψε την επίπληξη στον εαυτό σου. Εσύ έκανες λάθος. Υποθέτοντας ότι κάποιος με αυτά τα χαρακτηριστικά άξιζε την εμπιστοσύνη σου».

Επομένως, μόνο τον εαυτό μας μπορούμε να κατηγορήσουμε όταν περιμένουμε από ένα ολοκληρωτικό καθεστώς να ενεργήσει με καλή πίστη και όταν ξεχνάμε την παλιά ρωμαϊκή παροιμία, «Si vis pacem, para bellum» — αν θέλεις ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο.

Ο Clifford Humphrey, εξωτερικός συνεργάτης της Epoch Times, κατάγεται από την Γουόρμ Σπρινγκς, Τζα. Είναι κάτοχος διδακτορικού στην πολιτική από το Πανεπιστήμιο Χιλσντέιλ στο Μίσιγκαν. Ακολουθήστε τον στο Twitter @cphumphrey.

Ακολουθήστε την Epoch Times στο Twitter: @EpochTimesGr

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι οι απόψεις του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα την γνώμη της Epoch Times.

Γνωρίζατε ότι είμαστε ανεξάρτητοι;

Η Epoch Times είναι ανεξάρτητη από οποιαδήποτε επιρροή από εταιρείες, κυβερνήσεις ή πολιτικά κόμματα. Ο μόνος μας στόχος είναι να δίνουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι προς το κοινό.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε