ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ — Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά στην υιοθέτηση προστατευτικών κανόνων για την υπεράσπιση των εταιρειών της έναντι επιδοτούμενων ξένων ανταγωνιστών, μια κίνηση που αναμένεται να περιορίσει τις δραστηριότητες κρατικών κινεζικών εταιρειών στην Ευρώπη.
Η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργκρέτε Βέσταγκερ, υπεύθυνη για τον ανταγωνισμό και την ψηφιακή πολιτική, δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να διαθέτει «το σωστό εργαλείο» για την αντιμετώπιση των άδικων ξένων επιδοτήσεων που είναι «εκτός ελέγχου» και «χωρίς επιτήρηση».
«Ζητάμε από τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη να ανταγωνίζονται δίκαια και τεκμηριωμένα στα προϊόντα, την ποιότητα, τις προσιτές τιμές, την καινοτομία, χωρίς οι φορολογούμενοι να αναλαμβάνουν τους λογαριασμούς τους», είπε στις 23 Ιουνίου σε μια εξ αποστάσεως διάσκεψη που διοργανώθηκε από το Ατλαντικό Συμβούλιο.
Πρόσθεσε ότι ο στόχος της νέας πολιτικής είναι να προωθήσει τον θεμιτό ανταγωνισμό στην παραγωγή και τις επενδύσεις και επίσης να υποστηρίξει τις ευρωπαϊκές εταιρείες όταν αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πρόσφατα ένα λεπτομερές έγγραφο ανάλυσης για τις ζημίες που προκλήθηκαν από ξένες επιδοτήσεις στο μπλοκ.
Σύμφωνα με το έγγραφο, οι ξένες επιδοτήσεις έχουν διάφορες μορφές, όπως άτοκες χορηγήσεις δανείων, απεριόριστες εγγυήσεις, εισφορές κεφαλαίου, προτιμησιακή φορολογική μεταχείριση, φορολογικές πιστώσεις και επιχορηγήσεις.
Αυτές οι επιδοτήσεις προκαλούν «απώλεια ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας των εταιρειών που δεν λαμβάνουν τέτοιες επιδοτήσεις», ανέφερε η έκθεση.
Μετά από μια περίοδο δημόσιας διαβούλευσης, η ΕΕ θα εισαγάγει ένα νέο νομικό όργανο που θα χειριστεί τις ξένες επιδοτήσεις το επόμενο έτος.
Οι αθέμιτες και στρεβλωτικές στο εμπόριο κυβερνητικές επιδοτήσεις έχουν καταστεί μείζον ζήτημα στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα, ενώ οι κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου απέτυχαν να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα, ιδίως όταν προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το κινεζικό οικονομικό μοντέλο.
Το ζήτημα των επιδοτήσεων αποτέλεσε επίσης κορυφαία ανησυχία για τη διοίκηση του Τραμπ και ήταν ένας από τους λόγους για την έναρξη εμπορικού πολέμου με την Κίνα.
Η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας της Κίνας που υπεγράφη τον Ιανουάριο δεν επιλύει πλήρως αυτό το πρόβλημα και θα είναι δύσκολο να εκτονωθούν οι εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας εάν το ζήτημα των κρατικών επιδοτήσεων παραμείνει άλυτο στις συνομιλίες της δεύτερης φάσης με την Κίνα, σύμφωνα με ειδικούς.
Την τελευταία δεκαετία, μέσω μεγάλων κρατικών επιχορηγήσεων, η Κίνα κατάφερε να δημιουργήσει τους δικούς της εθνικούς πρωταθλητές σε βασικές βιομηχανίες, όπως ο χάλυβας, το αλουμίνιο και τα ηλιακά πάνελ. Και πρόσφατα, αυτές οι επιδοτήσεις χρησιμοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό για να επιτευχθεί κυριαρχία σε τομείς υψηλής τεχνολογίας, όπως περιγράφεται στο σχέδιο «Made in China 2025».
Σε απάντηση σε ερωτήσεις σχετικά με το κατά πόσον τα νέα εργαλεία προστατευτισμού της ΕΕ θα απειλούσαν την παγκοσμιοποίηση, η Βέσταγκερ είπε ότι η ΕΕ «δεν θα συμβιβαστεί ποτέ» για το κράτος δικαίου και τις «αρχές ίσης μεταχείρισης».
Αυτά τα προστατευτικά μέτρα θα εμποδίσουν επίσης τους Κινέζους αγοραστές «ευκαιριών» που αναζητούν να αποκτήσουν πτωχευμένα επενδυτικά αγαθά και εταιρείες στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η Βέσταγκερ είπε ότι ήλπιζε πως «το επίσημο έγγραφο για τις ξένες επιδοτήσεις θα διαβαστεί σε παγκόσμιο επίπεδο».
Είπε επίσης ότι η ΕΕ δεν θα συμβιβαστεί για την «επιβολή του νόμου περί ανταγωνισμού» στο ψηφιακό εμπόριο.
«Ελπίζω ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μπορούμε ακόμα να το προχωρήσουμε», είπε, αναφερόμενη σε μια παγκόσμια λύση για τους φόρους ψηφιακών υπηρεσιών.
Η διαμάχη για τους ψηφιακούς φόρους αυξήθηκε μετά την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τις παγκόσμιες διαπραγματεύσεις την περασμένη εβδομάδα, αυξάνοντας τους φόβους για έναν νέο εμπορικό πόλεμο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του μπλοκ.
Είπε ότι το να έχουμε μια παγκόσμια συναίνεση θα ήταν η καλύτερη λύση «αντί εμείς εδώ στην Ευρώπη να πρέπει να το επιδιώξουμε μόνοι μας».
Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποσυρθούν από τις διαπραγματεύσεις που επιδιώκουν να ξαναγράψουν τους διασυνοριακούς φορολογικούς κανόνες για το ψηφιακό εμπόριο. Ισχυρίστηκε ότι οι συνομιλίες είχαν φτάσει σε «αδιέξοδο».
Οι διαπραγματεύσεις που συντονίστηκαν από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) συνεχίζονται εδώ και μήνες με στόχο την εξεύρεση λύσης μέχρι το τέλος του έτους.
Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να σχεδιάζουν να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις για την φορολόγηση του ψηφιακού εμπορίου του ΟΟΣΑ τον Ιούλιο, σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών.
Ακολουθήστε την Emel στο Twitter: @mlakan
Αμερόληπτα και ανεξάρτητα νέα
Η Epoch Times είναι αμερόληπτη και βασίζεται σε αξίες. Πιστεύουμε ότι η αληθινή δημοσιογραφία στηρίζεται σε ηθικές αρχές. Επικεντρωνόμαστε σε σημαντικά ζητήματα και σε πολιτικές και τον αντίκτυπό τους, όχι σε κομματική μεροληψία. Δεν ακολουθούμε την ανήθικη τάση της δημοσιογραφίας που υπηρετεί μια ατζέντα, αλλά αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα για να γράφουμε με ειλικρίνεια.