Πέμπτη, 25 Απρ, 2024
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, στα κεντρικά γραφεία του ΠΟΥ στη Γενεύη στις 6 Απριλίου 2020. (AFP μέσω Getty Images)

Η κινεζική κομμουνιστική υπονόμευση του ΠΟΥ υπέσκαψε την παγκόσμια αντίδραση στην πανδημία

Από τον Petr Svab.

Ανάλυση ειδήσεων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ, WHO) αντιμετωπίζει μια έντονη κριτική για την απάντησή του στην πανδημία του ιού του ΚΚΚ και μεγάλο μέρος του προβλήματος μπορεί να αποδοθεί στην αυξανόμενη επιρροή που έχει το κομμουνιστικό καθεστώς στην Κίνα επί του οργανισμού.

Οι επικριτές επισημαίνουν κυρίως ότι ο ΠΟΥ ήταν πολύ αργός για να προτείνει περιορισμούς ταξιδιού και ορισμένα άλλα προληπτικά μέτρα, καθώς επίσης και ότι ο οργανισμός αποδέχτηκε πληροφορίες από την Κίνα στην ονομαστική τους αξία, παρά τα πολυάριθμα σημάδια ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Ενώ οι ειδικοί της Κίνας προειδοποιούσαν ότι γίνεται κάλυψη, ο ΠΟΥ συνέχισε να επαινεί την αντίδραση της Κίνας και ποτέ δεν προειδοποίησε τον κόσμο ότι οι αριθμοί από το καθεστώς ήταν αμφισβητήσιμοι.

Ο ΠΟΥ, ένας οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, έχει από καιρό επηρεασθεί από τις πολιτικές προτιμήσεις του Πεκίνου. Ο σημερινός επικεφαλής του, ο γιατρός Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, είναι πρώην μέλος μιας μαοϊκής ομάδας στην Αιθιοπία.

Όπως είχε τεκμηριώσει παλαιότερα η Epoch Times, η Κίνα επεκτείνει εδώ και χρόνια την εξουσία της επί των Ηνωμένων Εθνών. Η επιρροή του Πεκίνου έχει φτάσει στο σημείο, όπου υπονομεύει τις βασικές λειτουργίες του ΠΟΥ, όπως την παροχή έγκαιρων και σωστών πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση της υγείας στον κόσμο.

Εν προκειμένω: Ο ιός του ΚΚΚ.

Χρονοδιάγραμμα

Ο ιός του ΚΚΚ, κοινώς γνωστός ως ο νέος κορωνοϊός, ξέσπασε στην κεντρική κινεζική πόλη Γουχάν τον Νοέμβριο του 2019, πριν εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Κίνα και τον κόσμο.

Έως τις 16 Μαΐου, υπάρχουν περίπου 4,5 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού, που προκαλεί την ασθένεια COVID-19. Από τότε, σχεδόν 309.000 θάνατοι έχουν αποδοθεί στην ασθένεια παγκοσμίως.

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι οι κινεζικές αρχές τον ενημέρωσαν για την επιδημία για πρώτη φορά στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Ενώ αυτή θα ήταν μια χρυσή ευκαιρία για τον μετριασμό της εξάπλωσης του ιού παγκοσμίως, ο ΠΟΥ δεν έδωσε καμία πληροφορία στον κόσμο εκείνη την ημέρα.

Φαίνεται ότι μόνο μια χώρα είχε το αυτί της αρκετά κοντά σε αυτό το σημείο για να ανταποκριθεί ουσιαστικά — η Ταϊβάν.

Έως τις 31 Δεκεμβρίου, το νησιωτικό έθνος στα ανοικτά της ηπειρωτικής Κίνας είχε ήδη αρχίσει να παρακολουθεί τους ταξιδιώτες που έρχονταν με πτήσεις από το Γουχάν. Οι αρχές της Ταϊβάν ανέφεραν επίσης στον ΠΟΥ εκείνη την ημέρα ότι οι γιατροί της Ταϊβάν είχαν μάθει από τους ομολόγους τους στην ηπειρωτική χώρα ότι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη είχαν αρρωστήσει από τον μυστηριώδη νέο ιό.

Αυτές ήταν σημαντικές πληροφορίες, καθώς έδειχναν ότι ο ιός εξαπλωνόταν από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, ο ΠΟΥ τις αγνόησε, ανέφεραν αργότερα αξιωματούχοι της Ταϊβάν.

Αναμενόταν από τον ΠΟΥ να αγνοήσει αυτήν την προειδοποίηση. Το ΚΚΚ θεωρεί την Ταϊβάν μια αποσχισμένη επαρχία και έχει πιέσει τον ΟΗΕ να αγνοήσει την ύπαρξη της Ταϊβάν ως ανεξάρτητης χώρας.

Η Ταϊβάν στερήθηκε τη συμμετοχή της στον ΠΟΥ, το προσωπικό του οποίου απαγορεύεται να χρησιμοποιεί έγγραφα ή ακόμη και πληροφορίες από επίσημες πηγές της Ταϊβάν χωρίς προηγούμενη ειδική άδεια, σύμφωνα με ένα υπηρεσιακό σημείωμα του ΠΟΥ που διέρρευσε το 2010.

Αυτή η άδεια θα απαιτούσε «συντονισμό με τη Μόνιμη Αποστολή [των ΗΕ] της Κίνας στη Γενεύη», ανέφερε το σημείωμα.

Ενώ η Ταϊβάν άρχισε να ετοιμάζεται για την αντίδρασή της στον ιό, η κατάσταση στο Γουχάν επιδεινωνόταν γρήγορα.

Στις 2 Ιανουαρίου, η Epoch Times έγραψε για τις προσπάθειες του ΚΚΚ να αποτρέψει την διάδοση πληροφοριών σχετικά με την επιδημία, και τα υψηλά επίπεδα άγχους που εξαπλωνόταν σε ολόκληρη την πόλη.

Μια οδηγία της Επιτροπής Υγείας της Γουχάν απαγόρευσε σε όλες τις ιατρικές εγκαταστάσεις της πόλης «να δημοσιοποιούν ιατρικές πληροφορίες χωρίς άδεια» και οι διαδικτυακές συζητήσεις σχετικά με την επιδημία γρήγορα λογοκρίθηκαν. Την 1η Ιανουαρίου, η αστυνομία του Γουχάν δήλωσε ότι είχε συλλάβει οκτώ κατοίκους που είχαν διαδώσει «φήμες» σχετικά με την επιδημία.

Όπως αποδείχθηκε, τουλάχιστον μερικοί από τους συλληφθέντες καταγγέλλοντες ήταν γιατροί που είχαν προσπαθήσει να προειδοποιήσουν τους συναδέλφους για τον νέο ιό.

Πανικοβλημένοι κάτοικοι της πόλης άδεισαν τα φαρμακεία της Γουχάν από χειρουργικές μάσκες και προληπτικά κινεζικά φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή. Ο ειδικός της Κίνας και γιατρός Τανγκ Τζινγκ-γιουέν προειδοποίησε ότι μια κυβερνητική κάλυψη ενδέχεται να επιδεινώσει την εξάπλωση του ιού.

Εν τω μεταξύ, ο ΠΟΥ παρέμενε σιωπηλός.

Έως τις 3 Ιανουαρίου, ο ΠΟΥ είχε ενημερωθεί από τις κινεζικές αρχές για 44 κρούσματα, 11 από τα οποία ήταν σοβαρά. Αυτή ήταν πιθανότατα η κορυφή του παγόβουνου.

Στις 5 Ιανουαρίου, η Epoch Times ανέφερε, επικαλούμενη πολλούς ειδικούς, ότι το ΚΚΚ πιθανότατα απέκρυπτε πληροφορίες σχετικά με τον ιό, το οποίο δυσκόλευε τον έλεγχο της επιδημίας.

Εκείνη την ημέρα, ο ΠΟΥ μίλησε για πρώτη φορά σχετικά με την επιδημία, αποκαλύπτοντας ότι γνώριζε για μια επιδημία «πνευμονίας άγνωστης αιτίας» στο Γουχάν για πέντε ημέρες, και συνέστησε ότι πρέπει να «αντιμετωπιστεί με σύνεση». Ωστόσο, η υπηρεσία δεν πρότεινε «κάποια συγκεκριμένα μέτρα για ταξιδιώτες».

Αντ’ αυτού, έκανε το αντίθετο.

«Ο ΠΟΥ συμβουλεύει να μην εφαρμόζονται οποιοιδήποτε ταξιδιωτικοί ή εμπορικοί περιορισμοί στην Κίνα βάσει των πληροφοριών που διατίθενται επί του παρόντος για αυτό το γεγονός», ανέφερε.

Πέντε ημέρες αργότερα, ο ΠΟΥ μίλησε πάλι για την επιδημία.

«Από τις διαθέσιμες πληροφορίες, η προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι δεν υπάρχει σημαντική μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο και ότι δεν έχουν εμφανιστεί κρούσματα εργαζομένων στον τομέα της υγείας», ανέφερε ο οργανισμός, αντικρούοντας τις πληροφορίες που είχε παράσχει η Ταϊβάν.

«Ο ΠΟΥ δεν προτείνει κάποια μέτρα υγείας για τους ταξιδιώτες», δήλωσε ο ΠΟΥ. Αντ’ αυτού δημοσίευσε γενικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης λοιμώξεων από ιούς.

Στις 12 Ιανουαρίου, ο ΠΟΥ είπε ότι «δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο», προσαρμόζοντας ελαφρώς τη γλώσσα του.

«Οι προκαταρκτικές έρευνες που διενήργησαν οι κινεζικές αρχές δεν βρήκαν σαφή αποδεικτικά στοιχεία για τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο», ανακοίνωσε ο ΠΟΥ δύο ημέρες αργότερα, χωρίς να εκφράσει ποτέ την παραμικρή αμφιβολία για τις επίσημες δηλώσεις του κινεζικού κομμουνιστικού καθεστώτος.

Μέχρι τότε, η Ταϊβάν είχε ήδη ετοιμάσει την δική της ερευνητική ομάδα για να ταξιδέψει στο Γουχάν.

«Δεν μας άφησαν να δούμε αυτό που δεν ήθελαν να δούμε, αλλά οι ειδικοί μας αισθάνθηκαν ότι η κατάσταση δεν ήταν αισιόδοξη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ταϊβάν Κόλας Γιότακα στο NBC News.

Λίγο μετά την επιστροφή της ομάδας, η Ταϊβάν εφάρμοσε τους τρόπους που θα γίνονται οι έλεγχοι και οι αναφορές στα νοσοκομεία της.

«Φροντίζοντας τον εαυτό της, μη ακούγοντας στον ΠΟΥ, στη συγκεκριμένη περίπτωση, νομίζω ότι πραγματικά βοήθησε», δήλωσε ο δρ. Γουίλιαμ Στάντον, αντιπρόεδρος του Εθνικού Πανεπιστημίου Γιανγκ-Μινγκ της Ταϊβάν και πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Κίνα, σε πρόσφατη συνέντευξη στον Γιαν Γεκίλεκ της Epoch Times.

Ο ΠΟΥ κατάφερε να μεταφέρει την ομάδα του στο Γουχάν για «μια σύντομη επίσκεψη» στις 20 Ιανουαρίου.

Στις 17 Ιανουαρίου, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) έστειλαν προσωπικό τους για να ελέγχει ταξιδιώτες που έρχονταν από το Γουχάν σε τρία μεγάλα αεροδρόμια των ΗΠΑ — JFK, Los Angeles International και San Francisco International, τα οποία είχαν την υψηλότερη κίνηση προερχόμενη από το επίκεντρο της επιδημίας. Περισσότερα αεροδρόμια προστέθηκαν στη λίστα τις επόμενες εβδομάδες.

Στις 20 Ιανουαρίου, η Κίνα επιβεβαίωσε τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Στις 23 Ιανουαρίου, την ημέρα που το ΚΚΚ έθεσε την Γουχάν υπό απομόνωση, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι, παρά ορισμένες εσωτερικές διαφωνίες, δεν θα κηρύξει την επιδημία «έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας που προκαλεί διεθνή ανησυχία».

Μέχρι τότε, τα κρούσματα είχαν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τρεις μέρες αργότερα, η Ταϊβάν απαγόρευσε τις πτήσεις από το Γουχάν και οργάνωσε ειδικές πτήσεις για να επιστρέψουν οι πολίτες της από την πόλη.

Στις 28 Ιανουαρίου, κατά την επίσκεψή του στην Κίνα, ο Τέντρος του ΠΟΥ κάλεσε τις χώρες του κόσμου «να παραμείνουν ήρεμες και να μην αντιδράσουν υπερβολικά», εκφράζοντας εμπιστοσύνη στον έλεγχο της επιδημίας από το ΚΚΚ, ανέφεραν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Στις 3 Φεβρουαρίου, τρεις ημέρες αφότου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απαγόρευσε στους αλλοδαπούς που ήταν πρόσφατα στην Κίνα να ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Τέντρος εξέφρασε αντίθεση στις απαγορεύσεις ταξιδιού, λέγοντας ότι δεν χρειάζονταν μέτρα που «παρεμβαίνουν άσκοπα στο ταξίδι και στο εμπόριο».

Σε ένα tweet της 20ης Μαρτίου, ο Τέντρος επανέλαβε την προπαγάνδα του ΚΚΚ, λέγοντας ότι «για πρώτη φορά, η #Κίνα δεν ανέφερε χθες εγχώρια κρούσματα #COVID19». Ενώ για τους ειδικούς της Κίνας, η είδηση αυτή απλώς επιβεβαίωσε ότι οι αριθμοί του ΚΚΚ ήταν ψεύτικοι, ο Τέντρος την χαρακτήρισε ως «ένα καταπληκτικό επίτευγμα, που μας δίνει την διαβεβαίωση ότι ο #κορωνοϊός μπορεί να νικηθεί».

Στατιστική μοντελοποίηση, αυτόπτες μάρτυρες, και έγγραφα που δόθηκαν στην Epoch Times, έδειξαν ότι οι κινεζικές αρχές απέκρυπταν την πραγματική κλίμακα της επιδημίας στο Γουχάν και σε άλλα μέρη της Κίνας.

Ωστόσο, ο Τέντρος επαίνεσε επανειλημμένα την Κίνα για «διαφάνεια» στην αντίδρασή της στην επιδημία — κάτι που οι ειδικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε όλο τον κόσμο έχουν τονίσει ότι ήταν η πιο κακή.

Το Ίδρυμα Μνήμης Θυμάτων του Κομμουνισμού, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1990 από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, δημοσίευσε στις 10 Απριλίου ένα λεπτομερές χρονοδιάγραμμα για την απόκρυψη της επιδημίας από το ΚΚΚ και την ευθύνη του ΠΟΥ σε αυτό. Ο οργανισμός ανακοίνωσε επίσης ότι θα προσθέσει τους παγκόσμιους θανάτους από τον ιό του ΚΚΚ στον ιστορικό αριθμό θανάτων του κομμουνισμού.

«Ο ΠΟΥ έχει αδιαφορήσει για την ευθύνη του προς ολόκληρο τον παγκόσμιο πληθυσμό, ώστε να κάνει την δουλειά για το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς», δήλωσε σε ανακοίνωση ο εκτελεστικός διευθυντής του ιδρύματος, Μάριον Σμιθ.

Μια προσωπική σύνδεση

Αν και μέρος της επιρροής του ΚΚΚ έστον ΠΟΥ προερχόταν από τον ΟΗΕ, ένα άλλο μέρος της είχε ο ίδιος ο Τέντρος.

Ο Τέντρος είναι πρώην μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Λαϊκού Μετώπου Απελευθέρωσης του Τάιγκρεϋ, μιας μαοϊκής ομάδας που έκανε αντάρτικο πόλεμο τη δεκαετία του 1980 ενάντια στο σοβιετικά υποστηριζόμενο καθεστώς του Μενγκιστού στην Αιθιοπία.

«Το πλησιέστερο της [ιδεολογίας του Τάιγκρεϋ] θα ήταν η Βόρεια Κορέα σήμερα», λέει ο Τρέβορ Λόουντον [Trevor Loudon], ειδικός στα κομμουνιστικά κινήματα και «ομάδες μετώπου».

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, καθώς το καθεστώς εκείνη την εποχή έχασε την οικονομική υποστήριξη από την Σοβιετική Ένωση που κατέρρευσε, ένας συνασπισμός της Τάιγκρεϋ και άλλων ομάδων το ανέτρεψαν, και κυβέρνησαν τη χώρα μέχρι το 2019.

Ενώ στην επιφάνεια, η κυβέρνηση υιοθέτησε μεταρρυθμίσεις της αγοράς και δημοκρατικές εκλογές, ιδεολογικά παρέμεινε σοσιαλιστική, είπε ο Λόουντον, ειδικά όσον αφορά την εξωτερική πολιτική.

«Εξακολουθούν να διατηρούν τις ξένες κομμουνιστικές τους σχέσεις», είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη στην Epoch Times.

Ο Τέντρος, πρώην υπουργός Υγείας και αργότερα υπουργός Εξωτερικών του αφρικανικού έθνους, διατηρούσε φυσικά ισχυρούς δεσμούς με το ΚΚΚ, ασπαζόμενος έργα όπως το πρότζεκτ «Belt and Road», το οποίο εξυπηρετεί το ΚΚΚ, ώστε να επεκτείνει την γεωστρατηγική επιρροή του.

Ο Τέντρος βρέθηκε στην κορυφαία θέση του ΠΟΥ το 2017 με ισχυρή υποστήριξη από το λόμπι του ΚΚΚ, παρά τους ισχυρισμούς ότι είχε καλύψει τρεις επιδημίες χολέρας κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Υγείας.

«Κινέζοι διπλωμάτες είχαν αγωνιστεί σκληρά για τον Αιθίοπα, χρησιμοποιώντας την οικονομική επιρροή του Πεκίνου και αδιαφανείς οικονομικές ενισχύσεις για να δημιουργήσουν υποστήριξη για αυτόν στις αναπτυσσόμενες χώρες», είχε γράψει η αρθρογράφος της Sunday Times, Ρεμπέκα Μάιερς, τότε.

Ο Τέντρος αρνήθηκε τον ισχυρισμό ότι είχε καλύψει τις επιδημίες χολέρας, λέγοντας ότι ήταν απλώς «οξεία υδαρής διάρροια».

Έχει αποδειχθεί ικανός να παίζει με την δυτική ευαισθησία στις κατηγορίες καταπίεσης.

Όταν ένας σύμβουλος του Βρετανού αντιπάλου του για την ηγεσία του ΠΟΥ ανέφερε τις συγκαλύψεις της χολέρας, τον κατηγόρησε ότι είχε «αποικιακή νοοτροπία».

Όταν η Ταϊβάν τον επέκρινε για το ότι αγνόησε τις πληροφορίες της σχετικά με τον ιό του ΚΚΚ, ο Τέντρος κατηγόρησε την Ταϊβάν για ρατσιστικές επιθέσεις.

Αυτή η κατηγορία όμως δεν μπόρεσε να σταματήσει την κριτική. Μια έκκληση που ζητά την παραίτηση του Τέντρος έχει συγκεντρώσει σχεδόν ένα εκατομμύριο υπογραφές.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση Τραμπ έχει αναστείλει την χρηματοδότησή της στον ΠΟΥ — οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μακράν ο μεγαλύτερος ευεργέτης του οργανισμού, παρέχοντας περισσότερα από $110 εκατομμύρια ετησίως σε τακτική χρηματοδότηση, συν εκατοντάδες εκατομμύρια περισσότερα σε εθελοντικές συνεισφορές.

Κατά την άποψη του Στάντον, ο ΠΟΥ, «όπως συγκροτείται σήμερα», πρέπει να χάσει τη χρηματοδότησή του.

«Νομίζω ότι πρέπει να ακολουθήσουμε μια πιο σκληρή γραμμή όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο ο ΠΟΥ αντιμετώπισε αυτόν τον ιό», είπε. «Επειδή ήταν σαφώς ήταν απλώς ένα φερέφωνο, κατά τη γνώμη μου, της κυβέρνησης της ΛΔΚ [Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας]».

Ακολουθήστε τον Petr στο Twitter: @petrsvab

Το γνωρίζατε;

Η Epoch Times είναι η πρώτη και μοναδική εφημερίδα που εκθέτει την πραγματική φύση, τον αντίκτυπο και τον τελικό στόχο του κομμουνισμού. Εξηγούμε τη ζημιά του στα ηθικά μας θεμέλια και στις ανατολικές και δυτικές παραδόσεις. Συζητάμε επίσης τα αποτελέσματα του σοσιαλισμού και τον αντίκτυπό του στην οικονομική και πολιτική σταθερότητα των χωρών.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε