Νέα Υόρκη – Η γενετική επανάσταση έχει ξεκινήσει. Οι επιστήμονες έχουν τη δυνατότητα πλέον να “αποκτήσουν πρόσβαση στον κώδικα όλης της ζωής, συμπεριλαμβάνοντας του δικού μας” χειραγωγώντας το DNA, το θεμέλιο της ύπαρξής μας, σύμφωνα με τoν ειδικό στην επεξεργασία γονιδίων, Τζέιμι Μέτζλ
Πριν ένα μήνα και για πρώτη φορά, επιστήμονες μετάλλαξαν το DNA ενός ασθενούς μέσα στο σώμα, κάτι που διαφέρει από θεραπείες προηγούμενων ετών όπου τα αντισώματα επεξεργάζονταν έξω από αυτό. Η συγκεκριμένη επέμβαση συνέβη αφότου είχε προηγηθεί η φυλάκιση του κινέζου επιστήμονα Χε Τζιανκούι τον Δεκέμβριο, για τη παρασκευή γενετικά μεταλλαγμένων εμβρύων το 2018.
Ο Μετζλ, ως σύμβουλος της επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για θέματα μετάλλαξης ανθρώπινων γενετικών κωδικών και συγγραφέας του βιβλίου “Χακάροντας τον Δαρβίνο”, αναφέρει πως πρέπει να γίνει μια ανοιχτή συζήτηση σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας της γενετικής μετάλλαξης.
“Πρέπει να λάβουμε μέρος σε αυτή τη συζήτηση, όμως για να γίνει αυτό, πρέπει όλοι να είμαστε ενήμεροι πάνω στο θέμα, διότι από πολλές πλευρές αυτό που συζητάμε είναι το μέλλον του είδους μας” ανέφερε ο Μετζλ στο NTD.
Επιστήμονες στις 4 Μαρτίου εκτέλεσαν τη πρώτη επέμβαση εντός του σώματος ή εν συντομία “in vivo” μετάλλαξης γονιδίων ενός ασθενή, στο ινστιτούτο Casey Eye στο Πόρτλαντ του Όρεγκον. Προσπάθησαν να θεραπεύσουν και να επαναφέρουν την όραση ενός ασθενή, που έχει μια σπάνια μορφή κληρονομικής τύφλωσης, με ένα μηχάνημα μετάλλαξης γονιδίων γνωστό και ως CRISPR.
Το μηχάνημα CRISPR παρομοιάζεται σαν ένα ζεύγος μοριακών ψαλιδιών που είναι ικανό να κόβει ίνες του DNA. Αναπτύχθηκε μιμούμενο τους φυσικούς μηχανισμούς άμυνας των βακτηριδίων.
Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει την αλλαγή στο τρόπο με τον οποίο η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα διανέμεται, από μία γενική προσέγγιση έως και μια ξεχωριστή για το κάθε άτομο, σύμφωνα με τον Μετζλ.
“Αυτή τη στιγμή οδεύουμε στον κόσμο της ιατρικής και ιατροφαρμακευτικής ακρίβειας, όπου οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση όχι μόνο το γεγονός ότι είσαι άνθρωπος, αλλά με βάση το γεγονός ότι είσαι εσύ” αναφέρει ο Μετζλ.
Προβλέπει πως στο μέλλον δισεκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν τα γονίδιά τους να ταξινομούνται. “Θα έχουμε αυτές τις τεράστιες γενετικές βάσεις δεδομένων και μέσα σε αυτές θα υπάρχει αυτό που ονομάζουμε φαινοτυπική πληροφορία, όπου θα καταγράφονται οι πληροφορίες της ζωής και της υγείας μας”, αναφέρει ο Μετζλ. “Όταν γίνει η ταξινόμηση, θα χρησιμοποιούμε εργαλεία ανάλυσης big data, που θα μας μεταφέρουν από τον κόσμο της ακρίβειας στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε αυτόν της πρόγνωσης.”
Το παράδοξο σύμφωνα με τον Μετζλ είναι πως για να θεωρούνται οι συγκεκριμένες μέθοδοι πρόγνωσης χρήσιμοι, χρειάζονται τεράστιες βάσεις δεδομένων, αλλά είναι ταυτόχρονα σημαντικό για τους ανθρώπους να μπορούν να διατηρήσουν τις γενετικές τους πληροφορίες ιδιωτικές. “Νομίζω πως οι άνθρωποι είναι ανήσυχοι όπως και θα έπρεπε, χρειαζόμαστε επιπλέον κανονισμούς. Αλλά δεν μπορούμε να πορευτούμε προς την απόλυτη ιδιωτικότητα”.
Η ιδιωτικότητα δεν είναι η μόνη ανησυχία στο θέμα της γονιδιακής μετάλλαξης – τυχών ατυχήματα που μπορούν να συμβούν κατά τη διάρκεια αλλαγών στο DNA, μπορούν να κληροδοτηθούν στις επόμενες γενιές.
Υπάρχουν δύο είδη γονιδιακής μετάλλαξης: η σωματική και αυτή της φύτρας. Οι σωματικές μεταλλάξεις γίνονται στα κύτταρα που δεν αποτελούν μέρος του αναπαραγωγικού συστήματος και δεν κληροδοτούνται. Αντιθέτως, οι μεταλλάξεις της φύτρας στα ωάρια, στα σπερματοζωάρια και στα έμβρυα, οδηγούν σε κληρονομικές γενετικές αλλαγές.
Σύμφωνα με τη βιοηθικό Μπάρμπαρα Κοενίγκ, εάν συμβεί ένα λάθος στη μετάλλαξη της φύτρας, “θα είναι ένα λάθος που θα κουβαλούν όλες οι επόμενες γενιές”. Υπάρχει ανησυχία πως εάν μια βλάβη συμβεί θα είναι μη αναστρέψιμη. Η Κοενίγκ επίσης αναφέρει πως: “Οι σωματικές αυτές μεταλλάξεις μπορεί να έχουν μη επιθυμητά αποτελέσματα στα ωάρια και στα σπερματοζωάρια.”
Εάν οι επιστήμονες εκτελέσουν μια σωματική μετάλλαξη και συμβούν μη επιθυμητές αλλαγές στα κύτταρα των φύλων, τότε αυτές οι αλλαγές θα κληρονομηθούν σύμφωνα με τον Μετζλ.
Ο ίδιος τονίζει τα θετικά αυτής της τεχνολογίας, αλλά αναγνωρίζει επίσης και την ανάγκη για προσοχή εάν αυτή η τεχνολογία είναι να χρησιμοποιηθεί. “Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τη λειτουργεία της μεγάλης πλειοψηφίας των [γονιδίων μας], αλλά θα μπορούμε να καταλαβαίνουμε περισσότερα σε βάθος χρόνου. Αυτό θα μας δώσει περισσότερες ευκαιρίες να παρέμβουμε προστατεύοντάς τους εαυτούς μας. Λόγο της απίστευτης πολυπλοκότητας της βιολογίας, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, επιφυλακτικοί και συντηρητικοί όταν επεμβαίνουμε.”
Η γονιδιακή μετάλλαξη δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο το ανθρώπινο DNA μπορεί τεχνητά να αλλάξει. Κλινικές, προσφέρουν υπηρεσίες όπου πολλαπλά ωάρια γονιμοποιούνται σε εργαστήρια και μετατρέπονται σε έμβρυα, όπου στη συνέχεια παρακολουθούνται για τυχών γενετικά ελαττώματα. Το έμβρυο που δεν παρουσιάζει γενετικές ασθένειες εμφυτεύεται στη μητέρα για να γίνει το μελλοντικό της παιδί. Όταν η σύλληψη γίνεται μέσα σε εργαστήριο ονομάζεται “in vitro γονιμοποίηση” ή IVF. Η διαδικασία παρακολούθησης του DNA των εμβρύων για γενετικά ελαττώματα ονομάζεται “γενετική διάγνωση προ εμφύτευσης” ή PGD.
Ο Μετζλ προβλέπει πως εάν η χρήση των βλαστοκυττάρων γίνει ασφαλής για τον άνθρωπο, θα είναι δυνατό να δημιουργηθούν 10,000 ανθρώπινα έμβρυα από τα οποία θα επιλεχτεί ένα, για να εμφυτευτεί στη μητέρα. Λέει, πως μπορεί να κάνουμε μικρές αλλαγές στο DNA των επιλεγμένων εμβρύων για να μειώσουμε κινδύνους στην υγεία, η να βελτιώσουμε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα σε μια περίοδο 10 ετών, αυτή η τεχνολογία μπορεί να είναι αρκετά ανεπτυγμένη ώστε να αλλάξει το χρώμα του ματιού ενός ατόμου μεταλλάσσοντας τα γονίδια του εμβρύου.
Η εκκλησία των καθολικών αποδοκιμάζει την in vitro γονιμοποίηση και κάθε διαδικασία που πηγάζει από αυτή, όπως τη PGD ή τη μετάλλαξη των γονιδίων των εμβρύων.
“Ο διαχωρισμός της τεκνοποίησης που προέρχεται από σεξουαλική πράξη, με οποιοδήποτε τρόπο κι αν αυτό γίνεται, αποδοκιμάζεται”, λέει ο Έντγαρτ Μέτσμαν, δικηγόρος της Ρωμαιοκαθολικής Αρχιεπισκοπής της Νέας Υόρκης. Συνεχίζει λέγοντας πως η σύλληψη θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα μιας πράξης αγάπης μεταξύ ενός συζύγου και μιας συζύγου και όχι μια επιστημονική πράξη.
“Ένα από τα σημεία κλειδιά, είναι ότι αποδοκιμάζουμε το είδος της ευγονικής νοοτροπίας όπου χρησιμοποιούν οποιοδήποτε είδος γενετικής μετάλλαξης για την ενίσχυση των χαρακτηριστικών”, αναφέρει ο Μέτσμαν.
Ο Μετζλ περιέγραψε το σενάριο όπου αυτή η τεχνολογία αναπτύσσεται και πέφτει σε λάθος χέρια.
“Θα μπορούσαμε να φανταστούμε ένα είδος καθεστώτος τύπου- Βόρειας Κορέας όπου θα έλεγε, λοιπόν, για αρχή θα κοντύνουμε τους ανθρώπους, θα τους βάλουμε όλους σε μια σειρά από τη γέννησή τους και θα τους ταξινομήσουμε με βάση τις ικανότητές τους. Οπότε αυτοί είναι για να μπουν στο στρατό, αυτοί θα πάνε στα προγράμματα των Ολυμπιακών και αυτοί στα σχολεία γυμναστών,” αναφέρει. “Πιστεύω πως αυτό θα είναι σίγουρα εφικτό.”
Προσθέτει πως, “Μπορούμε να φανταστούμε αυτού του είδους τις επιλογές να γίνονται με σκοπό την υποταγή σε κάποιου είδους απολυταρχικά καθεστώτα.” Ένα πιθανό πρόβλημα με αυτό το είδος τεχνιτής γονιδιακής επιλογής είναι πως εάν οι γονείς επιλέγουν παρόμοια χαρακτηριστικά για τα παιδιά τους “μπορεί κατά λάθος να μειώσουμε τη γενετική ποικιλομορφία του είδους μας” αναφέρει. “Αυτή η γενετική ποικιλομορφία δεν είναι ωραία να υπάρχει, αλλά είναι αναγκαία. Είναι η απαρχή της επιβίωσης μας. Μεταφράζεται ως η ανθεκτικότητά μας.
Ο Μετζλ αναφέρει πως όλοι πρέπει να μιλήσουν με τους εκλεγμένους αξιωματούχους τους και να τους παροτρύνουν να επικεντρωθούν σε αυτό το σημαντικό ζήτημα. Προσθέτει πως κάποιος θα πρέπει να ρωτήσει εάν οι αξιωματούχοι έχουν σχεδιάσει κάποιο πλάνο και πως θα μεγιστοποιήσουν τα θετικά και θα ελαχιστοποιήσουν τα αρνητικά αυτής της τεχνολογίας.
Ακολουθήστε τον Κέβιν στο Twiter: @KRHogan_NTD
Από την Epoch Times