Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος προκαλεί κάνοντας «έρευνες» εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας εν μέσω κλιμακούμενης έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας συμμάχων στο ΝΑΤΟ και περιφερειακών αντιπάλων για υπεράκτια δικαιώματα εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Το Oruc Reis θέλησε να κάνει σεισμική έρευνα σε περιοχή πάνω από την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας και η Αθήνα ζήτησε την απόσυρση του πλοίου. Και οι δύο χώρες έχουν πολεμικά πλοία που παρακολουθούν στενά το πλοίο.
«Επιδιώκουμε με όλους γέφυρες ειρήνης, καλής πίστης και συνεργασίας. Η χώρα μας δεν απειλεί, αλλά ούτε εκβιάζεται. Για αυτό ακριβώς δεν υποκύπτει σε απειλές και εκβιασμούς, ούτε όμως ανέχεται προκλητικές ενέργειες. Με αυτή την πολιτική αρχών διαπραγματευτήκαμε και υπογράψαμε τις συμφωνίες οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών μας με την Ιταλία και τελευταία με την Αίγυπτο. Συμφωνίες απολύτως συμβατές με το δίκαιο της θάλασσας», αυτά δήλωσε μεταξύ ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτικό διάγγελμα το απόγευμα της 12ης Αυγούστου.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα έχει υπερσύγχρονα σκάφη στην περιοχή και είχε θέσει τον στόλο της σε επιφυλακή ως απάντηση στον τουρκικό στόλο.
«Ας το γνωρίζουν όλοι: Ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε μια τόσο περιορισμένη έκταση», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Και την ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση θα την έχει εκείνος που προκαλεί τις συνθήκες αυτές».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα «δεν φοβάται ούτε τον διάλογο, ακόμα και τον πιο δύσκολο καθώς πιστεύει στο δίκαιο των θέσεών της, «όμως διάλογος με προκλήσεις και σε κλίμα έντασης είναι προφανώς άνευ αντικειμένου».
«Δεν θα είμαστε ποτέ αυτοί που πρώτοι θα οξύνουν τα πράγματα. Όμως η αυτοσυγκράτηση είναι μόνο η μία όψη της ισχύος μας», είπε ο Μητσοτάκης. «Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη, το έχουμε εξάλλου αποδείξει στην πράξη και θα το αποδείξουμε ξανά εάν χρειαστεί».
Η Ελλάδα κάλεσε την Τουρκία να αποσύρει τον στόλο της από την περιοχή. Η Τουρκία δήλωσε στις 11 Αυγούστου ότι δεν θα απομακρυνθεί από τις ερευνητικές της δραστηριότητες, προσθέτοντας ότι σκοπεύει να εκδώσει νέες άδειες εξερεύνησης στην περιοχή βάσει υφιστάμενων δικαιωμάτων γεώτρησης, παρά την κλιμακούμενη διαμάχη με την Ελλάδα.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πρόκειται να συναντήσει τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στις 14 Αυγούστου στη Βιέννη. Στην συνάντηση αυτή θα επικεντρωθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή. Επίσης σήμερα 13 Αυγούστου ταξιδεύει στο Ισραήλ για συνομιλίες.
Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τζοσέπ Μπορέλ έγραψε στο Twitter στις 12 Αυγούστου ότι καλεί σε έκτακτη σύνοδο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στις 14 Αυγούστου και 16.00 ώρα Ελλάδος, για να συζητήσει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς επίσης τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία και τις εξελίξεις στον Λίβανο μετά από την τεράστια θανατηφόρα έκρηξη εκεί.
Η Ελλάδα ήταν που ζήτησε συνάντηση έκτακτης ανάγκης σχετικά με αυτό που ονόμασε «αυξανόμενη τουρκική πρόκληση και παραβατικότητα». Ο κ. Δένδιας θα συμμετάσχει μέσω βιντεοκλήσης από τη Βιέννη.
Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι το Oruc Reis θα δραστηριοποιούταν στη Μεσόγειο Θάλασσα μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας έως τις 23 Αυγούστου. Το πλοίο έφτασε στην περιοχή το πρωί της 10ης Αυγούστου, συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία. Ελληνικά πολεμικά πλοία εστάλησαν επίσης στην περιοχή παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις του Τουρκικού στολίσκου.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε την κίνηση της Τουρκίας «σοβαρή κλιμάκωση των παράνομων ενεργειών της στην ανατολική Μεσόγειο» λίγες μέρες αφότου ένα άλλο από τα ερευνητικά πλοία της το Μπαρμπαρός, ξεκίνησε την αναζήτηση υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου νοτιοανατολικά του νησιωτικού έθνους.
«Δυστυχώς, για άλλη μια φορά η Τουρκία επέλεξε τον δρόμο των μονομερών παράνομων ενεργειών, αρνούμενη προκλητικά στην προοπτική του διαλόγου βάσει του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας», δήλωσε ο Χριστοδουλίδης στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κύπρου.
Είπε ότι «οι ενέργειες της Τουρκίας εναντίον δύο κρατών μελών της ΕΕ πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη στις σχέσεις της χώρας με την Ένωση».
Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι από καιρό τεταμένες και έχουν έρθει στο χείλος του πολέμου τρεις φορές από τα μέσα της δεκαετίας του 1970.
Η Άγκυρα εξαγριώθηκε από τη συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με την Αίγυπτο στις 6 Αυγούστου που ορίζει τα διμερή θαλάσσια σύνορά τους και τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες για τα δικαιώματα εκμετάλλευσης πόρων. Τούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η συμφωνία πραγματοποιήθηκε σε μια στιγμή που Τουρκία και Ελλάδα σημείωναν πρόοδο στις άτυπες συνομιλίες που πραγματοποιούνταν το Βερολίνο.
Το 2019, η Τουρκία κοινοποίησε στα Ηνωμένα Έθνη μνημόνιο συμφωνίας με τη Λιβύη, η οποία προκάλεσε οργή στην Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο, η οποία παραβίαζε τα οικονομικά τους δικαιώματα στη Μεσόγειο. Η ΕΕ δήλωσε ότι η συμφωνία αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα.
Στο επίκεντρο του ζητήματος είναι το πώς υπολογίζεται η υφαλοκρηπίδα μιας χώρας και εάν τα νησιά πρέπει ή όχι να περιληφθούν στον υπολογισμό. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι δεν πρέπει, μια θέση που η Ελλάδα λέει ότι παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.
Από τη Suzan Fraser & Elena Becatoros
* ΣτΜ: Το “έρευνες” είναι σε εισαγωγικά διότι η Ελλάδα υποστηρίζει ότι πραγματικές έρευνες υπό τον θόρυβο τόσων παρακείμενων πολεμικών πλοίων δεν μπορεί να γίνουν και ότι όλο το σκηνικό έχει στηθεί από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν για επικοινωνιακούς κυρίως λόγους. Παρ’ όλα αυτά ο κίνδυνος ανάφλεξης είναι πολύ πιθανός.
Σε τι διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;
Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό. Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.
Αν εκτιμάτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία μας, βοηθήστε μας να συνεχίσουμε. Στηρίξτε την αλήθεια και την παράδοση.
[give_form id=”3924″]