Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Μια φωτογραφία του ζιζανιοκτόνου Roundup στο Σικάγο, 14 Μαΐου 2019. (Scott Olson/Getty Images)

Η Bayer συμφωνεί να διευθετήσει αγωγές κατά του Roundup, θα πληρώσει πάνω από $10 δις 

Η Bayer συμφώνησε να πληρώσει έως και $10,9 δισεκατομμύρια για να διευθετήσει δεκάδες χιλιάδες αγωγές που ισχυρίζονται ότι ο Roundup, ένα ζιζανιοκτόνο, προκαλεί καρκίνο.

Η εταιρεία δήλωσε την Τετάρτη ότι η σειρά των διευθυτήσεων κλείνει περίπου το 75% των τρεχουσών δικαστικών διαφορών που αφορούν το Roundup, το οποίο αναπτύχθηκε από την Monsanto.

Η Bayer και η Monsanto συγχωνεύτηκαν το 2018.

Περίπου $8,8 δις έως $9,6 δισεκατομμύρια θα καταβληθούν για την επίλυση της τρέχουσας αγωγής, ενώ $1,25 δισεκατομμύρια θα διατεθούν για να υποστηρίξουν μια ξεχωριστή κατηγορία διευθετήσεων για την αντιμετώπιση πιθανών μελλοντικών αγωγών.

Οι διευθετήσεις δεν περιέχουν καμία παραδοχή ευθύνης ή αδικοπραξίας.

Ο Βέρνερ Μπάουμαν, Διευθύνων Σύμβουλος της Bayer, δήλωσε σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία ότι ο διακανονισμός «επιλύει τους πιο πρόσφατους ισχυρισμούς και θέτει σε εφαρμογή έναν σαφή μηχανισμό για τη διαχείριση των κινδύνων πιθανών μελλοντικών διαφορών».

Σύμφωνα με τον Κέννεθ Φάινμπεργκ, έναν μεσολαβητή που διορίστηκε από το δικαστήριο για τις συνεδρίες αποζημίωσης, οι διευθετήσεις είναι «μια εποικοδομητική και λογική επίλυση μιας ιδιαίτερης αγωγής». Είπε σε δήλωσή του από την Bayer ότι οι συμφωνίες παρέχουν ένα πλαίσιο που θα επιτρέψει στα μέρη να ολοκληρώσουν σύντομα την τρέχουσα αγωγή.

Η Weitz & Luxenberg, μια νομική εταιρεία της Νέας Υόρκης που εκπροσωπεί ορισμένους από τους ενάγοντες, σηματοδότησε την αποδοχή του διακανονισμού.

«Ήταν ένα μακρύ ταξίδι, αλλά είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που έχουμε επιτύχει δικαιοσύνη για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που, χωρίς δικό τους σφάλμα, πάσχουν από λέμφωμα Non-Hodgkin μετά τη χρήση ενός προϊόντος που η Monsanto τους διαβεβαίωσε ότι ήταν ασφαλές», δήλωσε ο Ρόμπιν Γκρίνγουαλντ, πρόεδρος της ομάδας για την περιβαλλοντική ρύπανση και την προστασία των καταναλωτών, σε μια δήλωση μέσω email στο Bloomberg.

Το λογότυπο της Bayer AG απεικονίζεται στην πρόσοψη της έδρας του φαρμακευτικού και χημικού κατασκευαστή στο Λεβερκούζεν της Γερμανίας, 27 Απριλίου 2020. (Wolfgang Rattay/Reuters)

Ο διακανονισμός απαιτεί από τους ενάγοντες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν διατηρήσει τον συνήγορό τους, αλλά δεν έχουν καταθέσει αγωγή στο δικαστήριο, να απορρίψουν τις υποθέσεις τους ή να συμφωνήσουν να μην καταθέσουν εάν θέλουν να πληρωθούν.

Το εύρος των χρημάτων που δεσμεύονται αντικατοπτρίζει την αβεβαιότητα σχετικά με το πόσα άτομα δικαιούνται να λάβουν αποζημίωση.

Τρεις επιτροπές στην Καλιφόρνια έχουν εκδώσει αποφάσεις για ενάγοντες σε υποθέσεις Roundup από τότε που η Bayer ανέλαβε τη Monsanto, προκαλώντας την πτώση των μετοχών της εταιρείας.

Η Άλβα και η Αλμπέρτα Πιγιόντ, που ανέφεραν ότι το Roundup προκάλεσε λέμφωμα non-Hodgkin, έλαβαν πέρυσι $2 δισεκατομμύρια. Αυτή η αποζημίωση μειώθηκε αργότερα σε $87 εκατομμύρια.

Ο Έντουιν Χάρντεμαν, ένας άλλος καρκινοπαθής, έλαβε πέρυσι $80 εκατομμύρια, αν και η αποζημίωση υποβαθμίστηκε σε $25,3 εκατομμύρια από έναν ομοσπονδιακό δικαστή.

Ένα σώμα ενόρκων το 2018 έδωσε απόφαση προς όφελος του Ντιγουέιν Τζόνσον ο οποίος είπε επίσης ότι το Roundup τον έκανε να νοσήσει με λέμφωμα non-Hodgkin. Ένας δικαστής μείωσε την αποζημίωση στα $78,5 εκατομμύρια.

Η Bayer άσκησε έφεση και στις τρεις αποφάσεις.

Οι υποθέσεις θα συνεχιστούν μέσω της διαδικασίας προσφυγής και δεν καλύπτονται από τον διακανονισμό.

Η Bayer λέει ότι το Roundup δεν προκαλεί καρκίνο.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) δήλωσε τον Ιανουάριο ότι μια ελεγκτική αναθεώρηση του glyphosate, του κύριου συστατικού του Roundup, το ονόμασε μη καρκινογόνο.

«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ανησυχίας για την ανθρώπινη υγεία όταν το glyphosate χρησιμοποιείται σύμφωνα με την ετικέτα», δήλωσε η EPA σε ανακοίνωση.

Ακολουθήστε τον Zachary στο Twitter: @zackstieber

Το γνωρίζατε;

Η Epoch Times είναι η πρώτη και μοναδική εφημερίδα που εκθέτει την πραγματική φύση, τον αντίκτυπο και τον τελικό στόχο του κομμουνισμού. Εξηγούμε τη ζημιά του στα ηθικά μας θεμέλια και στις ανατολικές και δυτικές παραδόσεις. Συζητάμε επίσης τα αποτελέσματα του σοσιαλισμού και τον αντίκτυπό του στην οικονομική και πολιτική σταθερότητα των χωρών.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε