Σάββατο, 20 Απρ, 2024
Ο Βοηθός του Υπουργού Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Ντέμερς μιλά σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον, στις 4 Οκτωβρίου 2018. (Alex Wong / Getty Images)

Κινέζοι χάκερς κατηγορούνται για προσπάθεια κλοπής έρευνας της COVID-19

Από την Janita Kan

Δύο Κινέζοι χάκερ κατηγορούνται για κλοπή εμπορικών μυστικών αξίας εκατομμυρίων δολαρίων και άλλων ευαίσθητων πληροφοριών από επιχειρήσεις και κυβερνητικές υπηρεσίες και ότι επιχείρησαν να κλέψουν έρευνα σχετικά με την COVID-19, ανακοίνωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης (DOJ) στις 21 Ιουλίου.

Το τμήμα αποκάλυψε 11 κατηγορίες εναντίον του Λι Σιαογιού, 34 και του Ντονγκ Τζιαντζί, 33, την Τρίτη, ισχυριζόμενο ότι το ζευγάρι εισέβαλε σε ηλεκτρονικά συστήματα εκατοντάδων θυμάτων, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών, κυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, μεμονωμένων αντιφρονούντων και ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο σε μια δεκαετής εκστρατεία.

Οι Λι και Ντονγκ, και οι δύο εκπαιδευμένοι σε τεχνολογίες εφαρμογών υπολογιστών, δεν χάκαραν αποκλειστικά για προσωπικό όφελος, ισχυρίστηκαν οι εισαγγελείς. Το ζευγάρι συνεργάστηκε επίσης και με τη βοήθεια του Υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (MSS) – του επικεφαλής οργανισμού πληροφοριών του καθεστώτος.

Σχέδιο κλοπής

Οι εταιρείες που στοχεύουν οι Λι και Ντονγκ ασχολούνται με την κατασκευή υψηλής τεχνολογίας και άλλες βιομηχανίες όπως η άμυνα, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και η πολιτική και βιομηχανική μηχανική. Οι εταιρείες είναι εξαπλωμένες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστραλίας, του Βελγίου, της Γερμανίας και της Ιαπωνίας. Πρόσφατα, το ζευγάρι έψαχνε για κενά ασφαλείας στα δίκτυα εταιρειών βιοτεχνολογίας που ήταν γνωστά για τη σχετική με την COVID-19 έρευνα, ισχυρίστηκαν οι εισαγγελείς.

Αξιωματούχοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσαν επίσης ότι οι δύο χάκερ επιχείρησαν σε μια περίπτωση να εκβιάσουν ένα θύμα από το οποίο είχαν κλέψει πολύτιμο πηγαίο κώδικα. Απειλούσαν να δημοσιεύσουν τον κώδικα στο Διαδίκτυο – καταστρέφοντας έτσι την αξία του κώδικα – εκτός εάν το θύμα τους πλήρωνε λύτρα.

«Αυτές οι εισβολές είναι ένα ακόμη παράδειγμα της βίαιης προθυμίας της Κίνας να εμπλακεί σε κλοπή μέσω εισβολών σε υπολογιστή, σε αντίθεση με τις διεθνείς δεσμεύσεις τους, όπως η συμφωνία τους το 2015 με τις Ηνωμένες Πολιτείες και παρόμοιες συμφωνίες με άλλες χώρες να μην διεξάγουν ή να υποστηρίζουν εν γνώσει τους την κλοπή μέσω κυβερνοχώρου πνευματικής ιδιοκτησίας », δήλωσε ο Βοηθός του Υπουργού Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Κ. Ντέμερς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Τρίτης, ανακοινώνοντας τις κατηγορίες.

Ο Ντέμερς είπε ότι οι βιομηχανίες που στοχεύουν οι χάκερ συμπίπτουν με τις βιομηχανίες που περιγράφονται στο σχέδιο Made in China 2025 του Πεκίνου. Κυκλοφορώντας το 2015, το οικονομικό σχέδιο στοχεύει να μετατρέψει την Κίνα σε παγκόσμιο ανταγωνιστή σε 10 τεχνολογικούς τομείς έως το 2025.

Κλέβοντας πληροφορίες από εταιρείες σε βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας και αντιγράφοντας την τεχνολογία, οι κινεζικές εταιρείες μπορούν τελικά να «ξεπεράσουν» τους μη-κινέζους ανταγωνιστές τους, δήλωσε ο Ντέμερς, παραθέτοντας το κατηγορητήριο.

Σε ένα παράδειγμα ανέφερε ότι οι χάκερ έκλεψαν gigabytes δεδομένων από μια εταιρεία τεχνολογίας και κατασκευής του Μεριλάντ που θα αποκάλυπταν σε ανταγωνιστές τους τύπους προϊόντων που η εταιρεία σχεδίαζε να φέρει στην αγορά. Τα ίδια δεδομένα θα επέτρεπαν επίσης στους ανταγωνιστές να εξοικονομήσουν κόστος έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και χρόνο, δίνοντας έτσι στους ανταγωνιστές ένα πλεονέκτημα στην παγκόσμια αγορά.

Σε ένα άλλο παράδειγμα, οι χάκερ έκλεψαν παρουσιάσεις, αρχεία έργων, σχέδια και άλλα έγγραφα που σχετίζονται με έργα της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και του FBI από έναν ομοσπονδιακό και εργολάβο άμυνας της Βιρτζίνια, ισχυρίζεται το κατηγορητήριο.

«Η αντιανταγωνιστική συμπεριφορά της Κίνας ενώ αγνοεί τις υποσχέσεις τις να μην εμπλακεί σε κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας μέσω κυβερνοχώρου δεν είναι απλώς ένα εγχώριο ζήτημα, αλλά ένα παγκόσμιο ζήτημα», δήλωσε ο Ντέμερς.

Ο Ντέμερς πρόσθεσε ότι το κατηγορητήριο επισημαίνει επίσης πώς το κινεζικό καθεστώς είναι διατεθειμένο να κλείσει τα μάτια στις παραγωγικές επιχειρήσεις εγκληματικής κυβερνοπειρατείας εντός των συνόρων του, επικαλούμενος ορισμένες από τις φερόμενες εγκληματικές δραστηριότητες του Λι και του Ντονγκ που διεξήχθησαν για προσωπικό κέρδος.

«Η Κίνα έχει πλέον πάρει τη θέση της μαζί με τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, σε αυτή τη ντροπιαστική ομάδα εθνών που παρέχουν ένα ασφαλές καταφύγιο σε εγκληματίες του κυβερνοχώρου, με αντάλλαγμα την προσφορά των υπηρεσιών τους προς όφελος του κράτους», είπε.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του FBI Ντέιβιντ Μπάουντιτς επανέλαβε τις παρατηρήσεις του Ντέμερς, λέγοντας ότι οι κατηγορίες ασκήθηκαν με σκοπό την ενημέρωση των Κινέζων αξιωματούχων που διευθύνουν τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

«Υπάρχουν σοβαρές συνέπειες και κίνδυνοι για την κλοπή της τεχνολογίας και της πνευματικής μας ιδιοκτησίας», δήλωσε ο Μπάουντιτς.

Προέτρεψε επίσης τα έθνη που συνεργάζονται σε σχέδια οικονομικής ανάπτυξης με το κινεζικό καθεστώς να επανεξετάσουν τις συμμαχίες τους με το κομμουνιστικό έθνος λόγω της έλλειψης σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Επεσήμανε ότι το καθεστώς έχει εμπλακεί σε ένα μοτίβο λανθασμένων τακτικών όπως η χρήση της οικονομικής του επιρροής για να πιέσει τις χώρες να μην εκθέσουν ή να αμφισβητήσουν τις παράνομες ενέργειές του, όπως χακάρισμα εταιρειών, εργαστηρίων ή κυβερνητικών οργανώσεων.

«Αυτός ο τύπος οικονομικού εξαναγκασμού δεν είναι αυτό που περιμένουμε από έναν αξιόπιστο παγκόσμιο ηγέτη. Είναι αυτό που περιμένουμε από ένα οργανωμένο εγκληματικό συνδικάτο», δήλωσε ο Μπάουντιτς.

Ο Λι και ο Ντονγκ κατηγορήθηκαν επίσης ότι στοχεύουν άτομα που ενδιαφέρουν το κινεζικό καθεστώς, όπως αντιφρονούντες, κληρικούς, και ακτιβιστές δημοκρατικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Χονγκ Κονγκ και την ηπειρωτική Κίνα. Για παράδειγμα, το ζευγάρι παρείχε στο MSS λογαριασμούς email και κωδικούς πρόσβασης που ανήκουν σε έναν οργανωτή κοινότητας του Χονγκ Κονγκ, έναν πάστορα μιας χριστιανικής εκκλησίας στην πόλη Σιάν της Κίνας· και έναν αντιφρονούντα και πρώην διαδηλωτή στην πλατεία Τιενανμέν, ανέφερε το κατηγορητήριο.

Έκλεψαν επίσης περιεχόμενο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από έναν πάστορα που ανήκε σε μια χριστιανική εκκλησία στην πόλη Τσενγκντού, ο οποίος αργότερα συνελήφθη από τις τοπικές αρχές.

Οι δύο άντρες τους προσδώθηκε μια σειρά κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένης της συνωμοσίας για διάπραξη απάτης, η οποία έχει μέγιστη ποινή 20 ετών στη φυλακή, συνωμοσία για διάπραξη κλοπής εμπορικών μυστικών (μέγιστη φυλάκιση 10 ετών) και συνωμοσία για διάπραξη απάτης μέσω υπολογιστή (μέγιστη φυλάκιση 5 ετών).

Αντιδράσεις

Απαντώντας στο κατηγορητήριο, αρκετοί νομοθέτες επικρότησαν τις προσπάθειες του υπουργείου να προστατεύσει την αμερικανική έρευνα από το κινεζικό καθεστώς.

«Για μήνες, προειδοποιώ για τις απόπειρες της Κομμουνιστικής Κίνας να κλέψει ή να σαμποτάρει τις αμερικανικές προσπάθειες εμβολίων και η σημερινή ανακοίνωση καταδεικνύει την πραγματικότητα αυτής της απειλής», δήλωσε σε δήλωσή του ο γερουσιαστής Ρικ Σκοτ (R-Fla.). «Τα ψέματα και η παραπληροφόρηση της Κομμουνιστικής Κίνας οδήγησαν στην εξάπλωση του κορωνοϊού και τώρα θέλουν να εμποδίσουν την ανάκαμψή μας».

Ο Σκοτ είχε προηγουμένως εισαγάγει ένα νομοσχέδιο – το νόμο για την προστασία των εμβολίων COVID-19 – όπου πρότεινε τον έλεγχο των (Κινέζων) σημερινών  κατόχων φοιτητικών θεωρήσεων που εμπλέκονται στην έρευνα εμβολίων, ως μέτρο για να αποτρέψει το κινεζικό καθεστώς να κλέψει ή να σαμποτάρει την έρευνα.

Ομοίως, ο γερουσιαστής Μπεν Σας (R-Neb.) Είπε ότι κατηγορίες όπως αυτή που αποκαλύφθηκε την Τρίτη είναι ένας «σημαντικός τρόπος για να εστιαστεί η προσοχή σε ένα επείγον πρόβλημα».

«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε περισσότερα από τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να καταπολεμήσουμε αυτήν την κομμουνιστική επιθετικότητα», δήλωσε ο Σας στη δήλωσή του.

Η ανακοίνωση έρχεται εν μέσω των συνεχιζόμενων προσπαθειών της κυβέρνησης Τραμπ για την καταπολέμηση της αντικατασκοπείας και των επιχειρήσεων οικονομικής κατασκοπείας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε την «Πρωτοβουλία της Κίνας» το 2018 με σκοπό την αντιμετώπιση των απειλών που θέτει η κινεζική κατασκοπεία και άλλες μορφές διείσδυσης της Κίνας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε μια ομιλία του νωρίτερα αυτό το μήνα, ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι δήλωσε ότι η κλοπή από το καθεστώς των αμερικανικών τεχνολογικών και εμπορικών μυστικών είναι σε κλίμακα «τόσο μαζική που αντιπροσωπεύει μία από τις μεγαλύτερες μεταβιβάσεις πλούτου στην ανθρώπινη ιστορία». Ο Ρέι είπε ότι το καθεστώς χρησιμοποιεί ένα ευρύ φάσμα τεχνικών – από το χάκινγκ έως την απόκτηση ξένων εταιρειών και τη φυσική κλοπή – και περιλαμβάνει ένα πλήρες εύρος ηθοποιών, που καλύπτουν υπηρεσίες πληροφοριών, ιδιωτικές εταιρείες, μεταπτυχιακούς φοιτητές και ερευνητές για να κλέψουν την πνευματική ιδιοκτησία των ΗΠΑ.

Είπε επίσης ότι το ΚΚΚ συμμετέχει επίσης σε εκστρατείες επιρροής αξιωματούχων των ΗΠΑ σε κάθε επίπεδο της κυβέρνησης, πείθοντάς τους να πάρουν πολιτικές θέσεις σύμφωνα με αυτές του καθεστώτος, όπως στην Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ και τον χειρισμό της πανδημίας από το Πεκίνο.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ έκανε επίσης παρόμοια σχόλια στις 16 Ιουλίου, όταν προειδοποίησε την εταιρική Αμερική να μην «υποκύψει» στο ΚΚΚ. Είπε ότι το Χόλιγουντ και πολλές αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας έχουν επιτρέψει στον εαυτό τους «να γίνουν πιόνια κινεζικής επιρροής».

Η Cathy He συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Ακολουθήστε την Τζανίτα στο Twitter: @janitakan

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε