Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Ο Λενγκ Τζιεφού, καθηγητής και πρώην διευθυντής του Πολιτικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Ρενμίν. (Παρέχεται στην The Epoch Times από τον συνεντευξιαζόμενο)

Κινέζος ακαδημαϊκός: Το Πεκίνο δεν μπορεί να βγει έξω από την κρίση που αντιμετωπίζει

Τίποτα δεν μπορεί να βοηθήσει το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς καθώς μάχεται με κρίσεις σε πολλαπλά μέτωπα, σύμφωνα με έναν Κινέζο ακαδημαϊκό που νωρίτερα φέτος κάλεσε τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ να παραιτηθεί.

Ο Λενγκ Τζιεφού, συνταξιούχος καθηγητής και πρώην διευθυντής του Πολιτικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Ρενμίν, ενός αναγωρισμένου κινεζικού πανεπιστημίου, τον Απρίλιο έγραψε μια επιστολή στον Γουάνγκ Γιανγκ, πρόεδρο της Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης του Κινεζικού Λαού, ένα πολιτικό συμβουλευτικό σώμα, στο οποίο πρότεινε ότι ο Σι θα πρέπει να παραιτηθεί ως απάντηση στις αυξανόμενες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας που ζητάνε από το καθεστώς να λογοδοτήσει για τον ρόλο του στην πρόκληση της παγκόσμιας εξάπλωσης του ιού του ΚΚΚ.

Προέτρεψε επίσης το καθεστώς να υιοθετήσει ένα δημοκρατικό ομοσπονδιακό σύστημα, δημιουργώντας τις «Ηνωμένες Πολιτείες της Κίνας» για την επίλυση θεμάτων που σχετίζονται με την Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ, τους Ουιγούρους και τους Θιβετιανούς.

Η επιστολή άρχισε να κυκλοφορεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, προσελκύοντας ευρεία προσοχή μεταξύ των Κινέζων χρηστών του διαδικτύου.

Ο Λενγκ, σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στην The Epoch Times, επιβεβαίωσε ότι έστειλε την επιστολή, αλλά θλίφτηκε διότι οι συστάσεις του ήταν πλέον «ξεπερασμένες» δεδομένης μιας σειράς ανησυχητικών εξελίξεων τους τελευταίους μήνες.

«Τώρα είναι πολύ αργά! Ακόμη και ο φεντεραλισμός και το καθεστώς του Σι δεν μπορούν να επιλύσουν τα ζητήματα», είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη στην The Epoch Times.

Ο Λενγκ επεσήμανε μια σειρά κρίσεων που προέκυψαν από τις επιθέσεις του καθεστώτος στο Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν, την καταστολή των εθνοτικών μειονοτήτων και την επιδείνωση των σχέσεων με άλλες χώρες.

Στο Χονγκ Κονγκ, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) επέβαλε νόμο εθνικής ασφάλειας που τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο, προκαλώντας εκτεταμένη διεθνή καταδίκη, κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και έντονη αντίδραση από τους κατοίκους της πόλης, είπε.

Το κινεζικό καθεστώς έχει επίσης κλιμακώσει τη στρατιωτική δραστηριότητα στο στενό της Ταϊβάν, ωθώντας τις αυξημένες ναυτικές κινήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή.

Στην Εσωτερική Μογγολία, το ΚΚΚ εισήγαγε πρόσφατα μια πολιτική για την εξάλειψη της διδασκαλίας της γλώσσας της Μογγολίας στις αίθουσες διδασκαλίας, προκαλώντας εκτεταμένα μποϊκοτάζ από τους ντόπιους και εξοργίζοντας τους Μογγόλους σε όλο τον κόσμο.

Στο εξωτερικό, ο Λενγκ δήλωσε ότι το καθεστώς επιδεινώνει τις σχέσεις του με μια σειρά δυτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστραλίας, του Καναδά και της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Επιστολή Απριλίου

Στην επιστολή του Απριλίου, ο Λενγκ έγραψε για το πώς το καθεστώς πρέπει να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες απαιτήσεις από όλο τον κόσμο ζητώντας αποζημίωση δισεκατομμυρίων για την συγκάλυψη του ιού του ΚΚΚ από το Πεκίνο, με αποτέλεσμα την παγκόσμια εξάπλωσή του.

«Πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε την αποζημίωση; Θα πολεμήσουμε με όλες αυτές τις χώρες;» ο Λενγκ γράφει στην επιστολή. «[Αν πολεμήσουμε], δεν θα έχουμε κανένα σύμμαχο [στον κόσμο], αλλά θα έχουμε ένα βάρος – τη Βόρεια Κορέα».

«Η καλύτερη στρατηγική είναι να αφήσουμε τον Σι Τζινπίνγκ να παραιτηθεί από όλες τις θέσεις του… Τότε η πίεση από τη διεθνή κοινότητα θα ελαχιστοποιηθεί… Εκείνη τη στιγμή, ο νέος ηγέτης του καθεστώτος θα μπορεί να χειριστεί εύκολα τις εξωτερικές υποθέσεις», πρόσθεσε ο Λενγκ.

Ο Λενγκ εξέτασε επίσης το ζήτημα της Ταϊβάν, λέγοντας: «Είναι όλο και πιο αδύνατο για εμάς [ηπειρωτική Κίνα] να μπορούμε να ενοποιήσουμε την Ταϊβάν επειδή η Ταϊβάν έχει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το ΚΚΚ βλέπει την Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς της, παρόλο που το δημοκρατικό νησί είναι αυτοδιοικούμενο με τη δική του κυβέρνηση, στρατό και νόμισμα.

Ο Λενγκ είπε ότι ο λόγος για τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν την Ταϊβάν είναι επειδή υποστηρίζει τη δημοκρατία. Στη συνέχεια πρότεινε: «Η υιοθέτηση ενός δημοκρατικού ομοσπονδιακού συστήματος είναι η καλύτερη λύση για την επίλυση του προβλήματος της Ταϊβάν».

Ένα τέτοιο ομοσπονδιακό σύστημα θα έβλεπε την Κίνα χωρισμένη σε διάφορες περιοχές, με κάθε περιφέρεια να διέπεται από αυτόνομο καθεστώς. Καθένα από αυτά τα αυτόνομα καθεστώτα θα εμπίπτει επίσης σε μια ομοσπονδιακή διοίκηση στο Πεκίνο. Με τη σύσταση ομοσπονδιακής κυβέρνησης, τα ζητήματα στο Χονγκ Κονγκ και στο Σιντζιάνγκ θα επιλυθούν, δήλωσε ο Λενγκ.

«Η χορήγηση αυτόνομων δικαιωμάτων στους πολίτες του Χονγκ Κονγκ μπορεί να αποκαταστήσει το καθεστώς του Χονγκ Κονγκ ως ελεύθερου λιμένα και να αναπτύξει την οικονομία του», έγραψε ο Λενγκ. «Το ομοσπονδιακό σύστημα μπορεί να λύσει τις εθνοτικές συγκρούσεις της Κίνας, επειδή οι εθνοτικές συγκρούσεις μπορούν να επιλυθούν μόνο με συμβιβασμό και όχι με καταστολή».

Σε αντίθεση με τις επίσημες κινεζικές θέσεις που αντιτίθενται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Λενγκ θεωρεί τη χώρα ως τον «καλύτερο φίλο» της Κίνας.

«Δεν έχει εισβάλει σε κανένα από τα εδάφη μας. Η υποστήριξη που έχουμε λάβει από τις ΗΠΑ είναι όλο και μεγαλύτερη από την υποστήριξη οποιασδήποτε άλλης χώρας [στην ιστορία] », έγραψε.

Ο Λενγκ ασχολείται επίσης με τα εσωτερικά ζητήματα της Κίνας, όπως τη γεωργία. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ένας αυξανόμενος αριθμός Κινέζων αγροτών μετατράπηκαν σε μετανάστες εργαζόμενους που συρρέουν στις πόλεις επειδή το Πεκίνο δεν έχει αναπτύξει πολιτικές για την υποστήριξη των αγροτών, έγραψε.

Ο Λενγκ πρότεινε στο καθεστώς να δημιουργήσει κίνητρα για να ενθαρρύνει τους αγρότες να παραμείνουν στα χωριά και να ωθηθεί η γεωργία.

Φέτος, η πανδημία του ιού του ΚΚΚ, οι πλημμύρες, η ξηρασία και τα παράσιτα έχουν καταστρέψει τις καλλιέργειες στη χώρα. Η Κίνα αντιμετωπίζει τώρα το ζήτημα της έλλειψης τροφίμων και αυξάνει τις γεωργικές εισαγωγές για να θρέψει τους ανθρώπους.

Σε τι διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

Αν εκτιμάτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία μας, βοηθήστε μας να συνεχίσουμε. Στηρίξτε την αλήθεια και την παράδοση.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε