Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Yποστηρικτές της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας παρευρίσκονται σε συγκέντρωση στο κεντρικό Μινσκ στις 16 Αυγούστου 2020. Ο δικτάτορας της Λευκορωσίας, ο οποίος κυβερνά την πρώην σοβιετική χώρα με σιδερένια πυγμή από το 1994, δέχεται αυξανόμενη πίεση από τις διαδηλώσεις και το εξωτερικό για τον ισχυρισμό του ότι έχει κερδίσει επανεκλογή στις 9 Αυγούστου, με 80 τοις εκατό των ψήφων. (Sergie Gapon/AFP μέσω Getty Images)

Μαζική διαδήλωση στην Λευκορωσία, καθώς ο «τελευταίος δικτάτορας» της Ευρώπης απορρίπτει επανάληψη εκλογών

Διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους του Μινσκ, της πρωτεύουσας της Λευκορωσίας, στις 16 Αυγούστου, στην μεγαλύτερη επίδειξη αντίθεσης προς την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν μια εβδομάδα νωρίτερα και έβγαλαν νικητή τον αυταρχικό επικεφαλής του έθνους, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος απορρίπτει οποιαδήποτε πιθανότητα επανάληψης.

Περίπου 200.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην διαμαρτυρία εν μέσω μιας αναπάντεχης έλλειψης αστυνομίας, η οποία είναι διαβόητη για την βίαιη καταστολή των διαφωνούντων σε ένα έθνος που κυβερνήθηκε με σιδερένια πυγμή από τον πρώτο και μοναδικό πρόεδρό του. Χιλιάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν και δύο σκοτώθηκαν από την μέρα που οι δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν τις διαδηλώσεις μετά τις εκλογές της 9ης Αυγούστου.

Οι διαδηλωτές που απελευθερώθηκαν έδειξαν μώλωπες που δήλωσαν ότι οφείλονται σε ξυλοδαρμούς της αστυνομίας. Μερικοί διαδηλωτές μετέφεραν πάνω τους φωτογραφίες αγαπημένων ατόμων που είπαν ότι είχαν ξυλοκοπηθεί τόσο άσχημα που δεν μπορούσαν να παρευρεθούν.

Ο Λουκασένκο, το μόνο μέλος του κοινοβουλίου της Λευκορωσίας που ψήφισε κατά της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, παρευρέθηκε σε μια πολύ μικρότερη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε από υποστηρικτές του στις 16 Αυγούστου, λέγοντας στο πλήθος ότι «η πατρίδα βρίσκεται σε κίνδυνο» και ότι η Λευκορωσία «θα χαθεί ως κράτος» εάν οι εκλογές επαναληφθούν.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο εκφωνεί ομιλία κατά την διάρκεια συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε για να τον στηρίξει στο κεντρικό Μινσκ, στις 16 Αυγούστου 2020. (Siarhei Leskiec/AFP μέσω Getty Images)

 

Μέσα στις καθημερινές διαμαρτυρίες, το Κρεμλίνο είπε ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε να βοηθήσει τον Λουκασένκο, εάν χρειαστεί, σύμφωνα με ένα συλλογικό στρατιωτικό σύμφωνο.

Η υποψήφια της αντιπολίτευσης Σβιατλάνα Τσικανούσκαγια ισχυρίστηκε ότι κέρδισε τις εκλογές με 60 έως 70 τοις εκατό των ψήφων. Έκτοτε διέφυγε στην Λιθουανία και δημιούργησε συμβούλιο για τον συντονισμό μιας ειρηνικής μετάβασης εξουσίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Λίνας Λινκεβίτσιους αναφέρθηκε στον Λουκασένκο ως «πρώην πρόεδρο» σε ένα μήνυμα στο Twitter στις 5 Αυγούστου.

Ο Λουκασένκο κατέχει σχεδόν απεριόριστη εξουσία επί του κυβερνητικού μηχανισμού στην Λευκορωσία. Το κάτω τμήμα του κοινοβουλίου της χώρας δεν διαθέτει ούτε μία έδρα από κόμμα της αντιπολίτευσης. Ο Λουκασένκο διορίζει τα μέλη του ανώτερου τμήματος και σχεδόν όλους τους δικαστές.

Οι εσωτερική, οικονομική και εξωτερική πολιτική του Λουκασένκο είναι παρόμοια με τις σοσιαλιστικές και κομμουνιστικές δικτατορίες. Πρώην διευθυντής αγροτικής κολεκτίβας και μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, ο Λουκασένκο υποστήριξε την κρατική ιδιοκτησία των βασικών βιομηχανιών.

Η Λευκορωσία έχει διατηρήσει ένα τεράστιο ποσό σοβιετικού συμβολισμού, ακόμη και όταν άλλα πρώην μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, τον έχουν απορρίψει ενεργά. Δεν έχει ελεύθερο τύπο και ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Η καταστολή των αντιπάλων του Λουκασένκο του έδωσε τον τίτλο του «τελευταίου δικτάτορα» της Ευρώπης μεταξύ των Ευρωπαίων και Δυτικών αξιωματούχων.

Μια υποστηρίκτρια της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας γρονθοκοπά στον αέρα κατά την διάρκεια διαδήλωσης στο κεντρικό Μινσκ στις 16 Αυγούστου 2020. (Sergei Gapon/AFP μέσω Getty Images)

 

Η διαδήλωση στο Μινσκ ήταν ειρηνική και εορταστική. Οι άνθρωποι φώναζαν «Ζήτω η Λευκορωσία» και «Δεν θα ξεχάσουμε ούτε θα συγχωρήσουμε». Κυμάτισαν οι ερυθρόλευκες σημαίες που χρησιμοποιήθηκαν στην Λευκορωσία μετά την αποσύνδεση του 1991 από την Σοβιετική Ένωση, τις οποίες ο Λουκασένκο αντικατέστησε με το πανό της κομμουνιστικής εποχής λίγο μετά την άνοδό του στην εξουσία.

«Όλοι θέλουμε ο Λουκασένκο να παραιτηθεί», δήλωσε ο Αλέξι, ένας 31χρονος διαδηλωτής. «Προς το παρόν, το ζητάμε, αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει ανταπόκριση».

Η Μαρία Κολεσνίκοβα, αναφερόμενη στον Λουκασένκο ως «πρώην πρόεδρο», είπε ότι πρέπει να παραιτηθεί και κάλεσε τους κρατικούς αξιωματούχους να τον εγκαταλείψουν.

«Αυτή είναι η τελευταία σας ευκαιρία να ξεπεράσετε τον φόβο σας», είπε. «Φοβόμασταν όλοι επίσης. Ελάτε μαζί μας και θα σας υποστηρίξουμε».

Η Άλλα Γκεοργκίεβνα, 68 ετών, συμμετέχουσα στην μικρότερη συγκέντρωση των υποστηρικτών όπου μίλησε ο Λουκασένκο, δήλωσε ότι εξακολουθεί να στηρίζει τον πρόεδρο.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί έχουν όλοι ξεσηκωθεί εναντίον του. Παίρνουμε εγκαίρως τις συντάξεις και τους μισθούς μας χάρη σε αυτόν», είπε.

«Τώρα, όλοι είναι εναντίον του Λουκασένκο και ο πρόεδρος χρειάζεται την υποστήριξή μας. Όλοι ξαφνικά έχουν ξεχάσει τα καλά πράγματα που έχει κάνει — υπάρχει τάξη στην χώρα, δεν έχουμε πόλεμο ή πείνα», δήλωσε η υποστηρίκτρια Ταμάρα Γιούρσεβιτς, 35χρονη δικηγόρος.

Στην συγκέντρωση, ο Λουκασένκο, ο οποίος είχε προηγουμένως ισχυριστεί ότι ξένες δυνάμεις συνωμοτούν εναντίον του, είπε ότι άρματα μάχης και αεροπλάνα του ΝΑΤΟ ήταν εντός 15 λεπτών από τα σύνορα της χώρας. Το ΝΑΤΟ είπε ότι ενώ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Λευκορωσία, δεν υπάρχει στρατιωτική συγκέντρωση στα δυτικά σύνορα της χώρας.

Παρευρισκόμενοι σε μια συγκέντρωση προς υποστήριξη του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο κοντά στο Κοινοβούλιο στην Πλατεία Ανεξαρτησίας στο Μινσκ, 16 Αυγούστου 2020. (Vasily Fedosenko/Reuters)

 

Οι διαδηλωτές λένε ότι οι εκλογές ήταν νοθευμένες, ενώ ο Λουκασένκο υποστηρίζει τα επίσημα στοιχεία, τα οποία τον ανακήρυξαν νικητή, με πάνω από το 80 τοις εκατό των ψήφων. Οι δημοσκοπήσεις στο Διαδίκτυο που διεξήχθησαν πριν από τις εκλογές έδειξαν μια εντελώς διαφορετική εικόνα, με τον αυταρχικό ηγέτη να λαμβάνει λιγότερο από το 7% των ψήφων σε πέντε έρευνες.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι οι εκλογές δεν ήταν «ελεύθερες και δίκαιες» και η Ευρωπαϊκή Ένωση είπε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών ήταν «πλαστά» και ότι εξετάζει το ενδεχόμενο κυρώσεων.

«Σοβαροί περιορισμοί στις προεκλογικές ομιλίες και στον δημόσιο λόγο των υποψηφίων, απαγόρευση τοπικών ανεξάρτητων παρατηρητών στα εκλογικά τμήματα, τακτικές εκφοβισμού εναντίον των υποψηφίων της αντιπολίτευσης και κρατήσεις ειρηνικών διαδηλωτών και δημοσιογράφων αμαύρωσαν την διαδικασία», δήλωσε ο Πομπέο.

Παρά την πρόταση προσφοράς στρατιωτικής βοήθειας του Πούτιν για την εξάλειψη των διαδηλώσεων, η σχέση μεταξύ Ρωσίας και Λευκορωσίας έχει γίνει ολοένα και πιο τεταμένη από τις αρχές του έτους. Τον Ιανουάριο, ο Λουκασένκο κατηγόρησε τον Πούτιν ότι προσπάθησε να κάνει την Λευκορωσία μέρος της Ρωσίας. Τον Ιούλιο, η Λευκορωσία συνέλαβε 33 Ρώσους στρατιωτικούς συνεργάτες και ο Λουκασένκο κατηγόρησε την Μόσχα ότι προσπάθησε να στείλει 200 μαχητές πριν από τις εκλογές για να αποσταθεροποιήσει την Λευκορωσία.

Οι πρόσφατες εξελίξεις υποδηλώνουν ότι η Ρωσία, η οποία έχει ήδη πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη γεωπολιτική αρπαγή γης στην Ουκρανία, μπορεί να καθοδηγείται από απώτερα κίνητρα στην προσφορά βοήθειας.

Οι Associated Press και Reuters συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

Ακολουθήστε τον Ivan στο Twitter: @ivanpentchoukov

 

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

Αν εκτιμάτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία μας, βοηθήστε μας να συνεχίσουμε. Στηρίξτε την αλήθεια και την παράδοση.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε