ΠΑΡΙΣΙ – Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν καταδίκασε αυτό που αποκάλεσε «ισλαμική τρομοκρατική επίθεση» εναντίον καθηγητή ιστορίας που αποκεφαλίστηκε σε προάστιο του Παρισιού την Παρασκευή, προτρέποντας το έθνος να σταθεί ενωμένο ενάντια στον εξτρεμισμό.
Ο δάσκαλος είχε δείξει μέσα στην τάξη του καρικατούρες του Μωάμεθ, σύμφωνα με τις αρχές. Ο δράστης δέχθηκε πυρά από την αστυνομία και έπεσε νεκρός μετά τον αποκεφαλισμό της Παρασκευής.
Ο Γάλλος εισαγγελέας της Αντιτρομοκρατικής ξεκίνησε έρευνα πάνω σε δολοφονία με ύποπτο τρομοκρατικό κίνητρο, ανέφερε η εισαγγελία.
Ο Μακρόν επισκέφτηκε το σχολείο όπου ο δάσκαλος εργαζόταν στο προάστιο Κονφλάν-Σεντ-Ονορέ και συναντήθηκε με το προσωπικό μετά την δολοφονία. Ένας δημοσιογράφος του Associated Press είδε τρία ασθενοφόρα να φτάνουν στη σκηνή, βαριά οπλισμένη αστυνομία να περιβάλλει την περιοχή και φορτηγά της αστυνομίας να περιβάλλουν τους κατάφυτους δρόμους.
«Ένας από τους συμπατριώτες μας δολοφονήθηκε σήμερα επειδή δίδασκε… την ελευθερία της έκφρασης, την ελευθερία να πιστεύουμε ή να μην πιστεύουμε», δήλωσε ο Μακρόν.
Είπε ότι η επίθεση δεν πρέπει να διαιρέσει την Γαλλία, γιατί αυτό επιζητούν οι εξτρεμιστές. «Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι ως πολίτες», είπε.
Ένας αξιωματικός της αστυνομίας είπε ότι ο ύποπτος, οπλισμένος με ένα μαχαίρι και ένα πιστόλι airsoft -το οποίο πυροδοτεί πλαστικές σφαίρες- έπεσε νεκρός περίπου 600 μέτρα από το σημείο όπου σκοτώθηκε ο δάσκαλος αφού δεν ανταποκρίθηκε στις εντολές να κατεβάσει τα χέρια του, και ενήργησε με απειλητικό τρόπο.
Ο δάσκαλος είχε λάβει απειλές αφού άνοιξε συζήτηση «για ένα ντιμπέιτ» σχετικά με τις καρικατούρες πριν από περίπου 10 ημέρες, δήλωσε ο αστυνομικός στο The Associated Press. Ο γονέας ενός μαθητή είχε υποβάλει καταγγελία εναντίον του δασκάλου, ανέφερε άλλος αξιωματικός της αστυνομίας, προσθέτοντας ότι ο ύποπτος δολοφόνος δεν είχε παιδί στο σχολείο. Η ταυτότητα του υπόπτου δεν δημοσιοποιήθηκε.
Γαλλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο δράστης ήταν 18 ετών, γεννημένος στη Μόσχα ενώ φέρεται να είναι τσετσενικής καταγωγής.
Δεν μπορούν να αποκαλυφθούν τα ονόματα των δύο αξιωματούχων επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση να συζητήσουν τις τρέχουσες έρευνες.
Η Γαλλία προσέφερε άσυλο σε πολλούς Τσετσένους από τότε που ο ρωσικός στρατός διεξήγαγε πόλεμο εναντίον ισλαμιστών αυτονομιστών στην Τσετσενία τη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, και υπάρχουν τσετσενικές κοινότητες διάσπαρτες σε όλη τη Γαλλία.
Στη Γαλλία παρατηρήθηκε περιστασιακή βία στην Τσετσενική κοινότητα τους τελευταίους μήνες, στην περιοχή Ντιζόν, στη μεσογειακή πόλη της Νίκαιας και στη δυτική πόλη Σεντ-Ντιζιέρ, που πιστεύεται ότι συνδέεται με τοπική εγκληματική δραστηριότητα.
Η επίθεση έρχεται τη στιγμή που ο Μακρόν πιέζει για έναν νέο νόμο εναντίον αυτού που αποκαλεί εγχώριο «αυτονομισμό», ιδίως από ακραίους ισλαμιστές που κατηγορούνται για κατήχηση ευάλωτων ανθρώπων μέσω σχολείων στο σπίτι, εξτρεμιστικών κηρυγμάτων και άλλων δραστηριοτήτων.
Η Γαλλία έχει τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στη Δυτική Ευρώπη με έως και 5 εκατομμύρια μέλη και το Ισλάμ είναι η Νο. 2 θρησκεία της χώρας.
«Δεν το είδαμε να έρχεται», είπε ο κάτοικος του Κονφλάν, Ρεμί Τελ, στον τηλεοπτικό σταθμό CNews. Περιέγραψε το προάστιο ως φιλήσυχο.
Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό που σχετίζεται με την τρομοκρατία ύστερα από την τρέχουσα δίκη για τη σφαγή στην αίθουσα ειδήσεων τον Ιανουάριο του 2015 στην σατιρική εφημερίδα Τσάρλι Χέμπντο μετά τη δημοσίευση καρικατούρων του προφήτη του Ισλάμ.
Με το ξεκίνημα της δίκης, το φύλλο αναδημοσίευσε τις καρικατούρες του προφήτη για να τονίσει το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης. Ακριβώς πριν από τρεις εβδομάδες, ένας νεαρός άνδρας από το Πακιστάν συνελήφθη αφού μαχαίρωσε, έξω από τα πρώην γραφεία της εφημερίδας, δύο άτομα που υπέστησαν σχεδόν θανατηφόρους τραυματισμούς. Ο 18χρονος είπε στην αστυνομία ότι ήταν αναστατωμένος για τη δημοσίευση των καρικατουρών.
Το περιστατικό συνέβη καθώς η κυβέρνηση Μακρόν επεξεργάζεται νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των ακραίων ισλαμιστών, για τους οποίους οι αρχές ισχυρίζονται ότι δημιουργούν μια παράλληλη κοινωνία έξω από τις αξίες της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Από την Elaine Ganley