Πέμπτη, 28 Μαρ, 2024
John Locher / AP Photo

Μελέτη: Η υδροξυχλωροκίνη μειώνει τα ποσοστά θανάτου της ασθένειας COVID-19

Η υδροξυχλωροκίνη, το ανθελονοσιακό φάρμακο,  μειώνει το ποσοστό θανάτου των ασθενών με COVID-19, ανέφεραν ερευνητές των ΗΠΑ.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν αναδρομική ανάλυση 2.500 ασθενών που νοσηλεύτηκαν μεταξύ 10 Μαρτίου και 2 Μαΐου στο Henry Ford Health System στο Μίσιγκαν. Πάνω από 2.000 από τους ασθενείς έλαβαν υδροξυχλωροκίνη ή ανθελονοσιακό μαζί με αζιθρομυκίνη, ένα αντιβιοτικό.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το ποσοστό θνησιμότητας ήταν χαμηλότερο στην ομάδα που έλαβε υδροξυχλωροκίνη 13% σε σύγκριση με το 26,4% που δεν έλαβαν το φάρμακο.

Η λήψη υδροξυχλωροκίνης από μόνη της μείωσε την αναλογία κινδύνου θνησιμότητας κατά 66% και το ανθελονοσιακό φάρμακο με το αντιβιοτικό μείωσε την αναλογία κατά 71%, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών έλαβε το φάρμακο εντός 48 ωρών από την εισαγωγή.

«Η ανάλυσή μας δείχνει ότι η χρήση υδροξυχλωροκίνης βοήθησε να σωθούν ζωές», δήλωσε σε μια δήλωση ο νευροχειρουργός Δρ. Στίβεν Καλκάνης, ανώτερος αντιπρόεδρος και επικεφαλής ακαδημαϊκός λειτουργός του συστήματος υγείας. «Ως γιατροί και επιστήμονες, κοιτάζουμε τα δεδομένα για να έχουμε διορατικότητα. Και τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι υπήρχε όφελος από τη χρήση του φαρμάκου ως θεραπεία για άρρωστους, νοσηλευόμενους ασθενείς».

Οι ασθενείς που έλαβαν υδροξυχλωροκίνη και αζιθρομυκίνη είχαν επίσης χαμηλότερη θνησιμότητα από τους ανθρώπους που δεν τα έλαβαν.

ΛΕΖΑΝΤΑ / Η μπροστινή είσοδος του Henry Ford Hospital στο Ντιτρόιτ, Μίσιγκαν, στις 8 Απριλίου 2020. (Elaine Cromie / Getty Images)

 

«Τα ευρήματα έχουν αναλυθεί και ελεγχθεί από ομότιμους», πρόσθεσε ο Δρ. Μάρκος Ζερβός, επικεφαλής του τμήματος Λοιμώξεων του νοσοκομείου Henry Ford, ο οποίος συνέγραψε τη μελέτη με την επιδημιολόγο Δρ. Σάμια Αρσάντ.

«Αποδίδουμε τα ευρήματά μας, τα οποία διαφέρουν από άλλες μελέτες, στην έγκαιρη θεραπεία σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις που έγιναν για την υποστηρικτική φροντίδα των ασθενών, συμπεριλαμβανομένης της προσεκτικής καρδιακής παρακολούθησης», δήλωσε ο Ζερβός. «Η δοσολογία μας διέφερε επίσης από άλλες μελέτες που δεν δείχνουν κάποιο όφελος από το φάρμακο. Άλλες μελέτες είτε δεν εξετάζονται από ομότιμους, έχουν περιορισμένο αριθμό ασθενών, διαφορετικούς πληθυσμούς ασθενών ή άλλου είδους διαφορές από τους ασθενείς μας.»

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι κανένας από τους ασθενείς δεν παρουσίασε παρενέργειες, αν και οι ασθενείς που παρακολουθούνται για καρδιακή πάθηση συνιστάται να μην λάβουν τη θεραπεία.

Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 64 ετών. Στην ομάδα το 51% ήταν άνδρες και 56% Αφροαμερικάνοι.

Τα συμπεράσματα προήλθαν από μια μελέτη από ομότιμους που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Infectious Diseases.

Ανεξάρτητα από τη θεραπεία που έλαβαν, η θνησιμότητα ήταν υψηλότερη σε ασθενείς ηλικίας άνω των 65 ετών, ασθενείς που ταυτοποιήθηκαν ως Καυκάσιοι, ασθενείς που είχαν εισαχθεί με μειωμένα επίπεδα οξυγόνου και ασθενείς που χρειάζονταν φροντίδα σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ανέφεραν ερευνητές.

Τα αποτελέσματα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή, είπε ο Ζερβός και απαιτούν περαιτέρω επιβεβαίωση σε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές. Η υδροξυχλωροκίνη θα πρέπει να χρησιμοποιείται εκτός νοσοκομείων, είπε.

Μια ομάδα Καναδών ερευνητών είπε σε ένα άρθρο-σχόλιο που δημοσιεύθηκε στο ίδιο περιοδικό ότι τα αποτελέσματα ήταν ουσιαστικά περιορισμένα επειδή η μελέτη ήταν αναδρομική και αμφισβήτησε εάν χρησιμοποιήθηκαν οι κατάλληλες μέθοδοι από τους ερευνητές του Henry Ford. Οι ασθενείς που δεν έλαβαν καμία θεραπεία, έγραψαν οι επικριτές, μπορεί να κατευθύνονταν προς τον θάνατο, κάτι που θα παραποιούσε τους αριθμούς.

Η υδροξυχλωροκίνη και η στενά συγγενική χλωροκίνη έχουν εξεταστεί προσεχτικά από τότε που ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τις κατέδειξε νωρίτερα τη φετινή χρονιά ως πιθανές θεραπείες για την COVID-19, μια ασθένεια που προκαλείται από τον ιό του ΚΚΚ (Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα). Τα φάρμακα συνταγογραφήθηκαν τόσο σε νοσηλευόμενους όσο και σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από ανεπίσημες αναφορές που υποδηλώνουν κάποια αποτελεσματικότητα έναντι της COVID-19.

Μπουκάλι δισκίων υδροξυχλωροκίνης στην πόλη του Τέξας, Tέξας. (David J. Phillip / AP Φωτογραφία)

 

Ορισμένες κλινικές δοκιμές αργότερα διαπίστωσαν ότι το αντιελονοσιακό φάρμακο ήταν αναποτελεσματικό σε ορισμένες δόσεις. Αρκετές δοκιμές μελέτης του φαρμάκου σταμάτησαν τον περασμένο μήνα.

Η πιο ευρεία μελέτη, μια αναδρομική έκθεση όπου οι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι αφορούσε σχεδόν 100.000 ασθενείς, ανακλήθηκε στις αρχές Ιουνίου αφού τρεις από αυτούς δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν να επαληθεύσουν τα στοιχεία.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η υδροξυχλωροκίνη είναι αποτελεσματική. Μια μελέτη έδειξε ότι η λήψη υδροξυχλωροκίνης οδήγησε σε υψηλότερο ποσοστό εξιτηρίων από τα νοσοκομεία όταν συνδυάζεται με ψευδάργυρο και αζιθρομυκίνη.

Ινδοί ερευνητές δήλωσαν ότι το αντιελονοσιακό φάρμακο είναι μια αποτελεσματική προφυλακτική δράση κατά του ιού του ΚΚΚ.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων τερμάτισε την άδεια έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της ελονοσίας τον περασμένο μήνα.

Δεν είναι πλέον λογικό να πιστεύουμε ότι η υδροξυχλωροκίνη και η χλωροκίνη μπορεί να είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία της COVID-19, δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμονας του οργανισμού, Ντένις Χίντον.

Ορισμένες από τις δοκιμές επεσήμαναν παρενέργειες, όπως ακανόνιστους καρδιακούς ρυθμούς, προειδοποίησε το πρακτορείο.

Η Ένωση Αμερικανών Ιατρών και Χειρουργών, η οποία υποστηρίζει την υδροξυχλωροκίνη και συνέταξε μια λίστα μελετών που υποδηλώνουν ότι είναι αποτελεσματική, δήλωσε ότι η έγκριση ισχύει μόνο για δόσεις που έχουν δοθεί στο Εθνικό Στρατηγικό Απόθεμα. Επειδή η υδροξυχλωροκίνη έχει εγκριθεί δεκαετίες πριν για χρήση κατά της ελονοσίας, μπορεί να συνταγογραφηθεί από γιατρούς για άλλες ασθένειες.

Ακολουθήστε τον Zachary στο Twitter: @zackstieber

Γνωρίζατε ότι είμαστε ανεξάρτητοι;

Η Epoch Times είναι ανεξάρτητη από οποιαδήποτε επιρροή από εταιρείες, κυβερνήσεις ή πολιτικά κόμματα. Ο μόνος μας στόχος είναι να δίνουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι προς το κοινό.

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε