Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυματίζουν έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο της Γαλλίας, στις 11 Μαΐου 2016. (Christopher Furlong / Getty Images)

Νομοθέτες της ΕΕ καλούν για «επείγουσα πολιτική δράση» σχετικά με τα δικαιώματα των Ουιγούρων

Πάνω από 70 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ευρωβουλευτές) κάλεσαν την Παρασκευή την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει «επείγουσα πολιτική δράση» για να περιορίσει τις «απάνθρωπες ενέργειες» του κινεζικού καθεστώτος κατά της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων.

Σε μια ανοιχτή επιστολή απευθυνόμενη στον Ζοζέπ Μπορέλ, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνο για τις εξωτερικές υποθέσεις, οι νομοθέτες της ΕΕ προέτρεψαν την ΕΕ να απαιτήσει έρευνα υπό την ηγεσία του ΟΗΕ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή της Σιντζιάνγκ της Κίνας και να εξετάσει κυρώσεις κατά των Κινέζων αξιωματούχων που εμπλέκονται στη δίωξη των Ουιγούρων.

Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν τη «βαθιά ανησυχία τους για την πρόσφατη ανακάλυψη εκτεταμένων απάνθρωπων πρακτικών» εναντίον μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Σιντζιάνγκ.

Συγκεκριμένα, επέστησαν την προσοχή σε νέους ισχυρισμούς ότι το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα έχει υιοθετήσει μια «νέα επεμβατική στρατηγική» για «μείωση του μουσουλμανικού πληθυσμού σε ολόκληρη την περιοχή».

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στα τέλη Ιουνίου από το think tank Ίδρυμα Jamestown που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, ο Γερμανός ερευνητής Άντριαν Ζένζ ανακάλυψε ότι το κινεζικό καθεστώς υποβάλλει τακτικά γυναίκες, ειδικά σε αγροτικές περιοχές, σε αναγκαστικές αμβλώσεις, ενδομήτριες ενέσεις και στειρώσεις.

Η κινεζική ένοπλη αστυνομία περιπολεί στους δρόμους της συνοικίας Μουσουλμάνων Ουιγούρων στο Ουρουμκί της Κίνας στις 29 Ιουνίου 2013. (MARK RALSTON / AFP μέσω Getty Images)

 

Η φερόμενη απόπειρα του κινεζικού καθεστώτος να καταστρέψει μια συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα μέσω της πρόληψης των γεννήσεων μπορεί να πληροί τα κριτήρια της γενοκτονίας, όπως ορίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμέμων Εθνών για την Πρόληψη και την Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, ανέφεραν οι νομοθέτες της ΕΕ.

Πέρυσι, η ΕΕ απένειμε το κορυφαίο βραβείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης, στον Ουιγούρο οικονομολόγο Ίλαμ Τόχτι, ο οποίος είχε φυλακιστεί από το κινεζικό καθεστώς για την κριτική του στις πολιτικές του κράτους έναντι των Ουιγούρων της Σιντζιάνγκ.

«Ωστόσο, έκτοτε υπήρξε ελάχιστη δράση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε από τα ζητήματα που τόνισε ο Τόχτι», ανέφεραν οι νομοθέτες, «απαιτείται επείγουσα πολιτική δράση τώρα».

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι βρίσκεται δίπλα στην Ίλαμ Τζεχέρ, κόρη του Ίλαμ Τόχτι, Ουιγούρο οικονομολόγο και ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κρατώντας ένα πορτρέτο του πατέρα της κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής του βραβείου Ζαχάρωφ της ΕΕ του 2019 δίπλα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, Γαλλία, στις 18 Δεκεμβρίου 2019. (Vincent Kessler / Reuters)

 

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να απαιτήσει από μια ανεξάρτητη διεθνή αποστολή διερεύνησης των Ηνωμένων Εθνών, να φέρει το ζήτημα ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και τελικά να εργαστεί για ένα ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών επί του θέματος», προέτρεψε η επιστολή.

«Οι στοχοθετημένες κυρώσεις, υπό την έννοια ενός Παγκόσμιου Μηχανισμού Κυρώσεων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εναντίον των υπευθύνων σε κυβερνητικό επίπεδο, θα πρέπει να ξεκινήσουν εάν η κινεζική κυβέρνηση δεν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις.»

Η ανοιχτή επιστολή ήταν μια πρωτοβουλία με επικεφαλής ευρωβουλευτές, οι οποίοι αποτελούν μέρος ενός νέου παγκόσμιου συνασπισμού πολιτικών με στόχο την απώθηση των επιχειρήσεων επιρροής του κινεζικού καθεστώτος παγκοσμίως.

Η Διακρατική Κοινοβουλευτική «Συμμαχία για την Κίνα» (IPAC), η οποία ανακοινώθηκε στις 5 Ιουνίου, απαρτίζεται από ανώτερους πολιτικούς από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων νομοθετών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η δηλωμένη αποστολή της ομάδας είναι να αυξήσει τη συνεργασία μεταξύ «ομοϊδεατών νομοθετών» για να δημιουργήσει μια «προληπτική και στρατηγική προσέγγιση» σε θέματα που σχετίζονται με την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το IPAC καταδίκασε τη συνεχιζόμενη δίωξη από το κινεζικό καθεστώς στην πνευματική πρακτική του Φάλουν Γκονγκ σε δήλωση που κυκλοφόρησε στις 19 Ιουλίου, την παραμονή της 21ης επετείου της εκστρατείας καταστολής.

Ξεχωριστά, η Renew Europe, μια «κεντρώα» ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έγραψε στον Ζοζέπ Μπορέλ την Πέμπτη ζητώντας την ταχεία επιβολή κυρώσεων σε Κινέζους αξιωματούχους που εμπλέκονται σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Τα πρόσφατα νέα ότι η Κίνα χρησιμοποιεί στρατόπεδα εργασίας με Ουιγούρους για να παράγει μάσκες προσώπου, τα ανατριχιαστικά πλάνα από την Κίνα με κρατούμενους Ουιγούρους δεμένους με χειροπέδες και δεμένα τα μάτια και η συνεχής καταστολή στο Χονγκ Κονγκ δείχνουν πόσο επείγον είναι η ΕΕ να υιοθετήσει έναν πανευρωπαϊκό νόμο Μαγκνίτσκι για να επιβάλει κυρώσεις στους ηγέτες που είναι υπεύθυνοι για αυτές τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε η ομάδα.

«Το Renew Europe είναι πεπεισμένο ότι η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει το πλαίσιο γρήγορα για να διασφαλίσει ότι μπορούμε να απαγορεύσουμε στους παραβάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να ταξιδεύουν στην Ευρώπη και να παγώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία», δήλωσε η επιστολή, η οποία υπεγράφη από 23 ευρωβουλευτές.

Η Τζουστίνα Ουίλ, η Ίσαμπαελ Βαν Μπρούγκεν και η Άνι Γου συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε