Παρασκευή, 22 Νοέ, 2024
Οι πυραμίδες στο υψίπεδο της Γκίζας έξω από το Κάιρο, στις 2 Οκτωβρίου 2018. (Joseph Eid/AFP/Getty Images)

Ανακαλύφθηκε αρχαίος αιγυπτιακός ναός 2.200 ετών από την περίοδο του βασιλιά Πτολεμαίου Δ΄

Αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο ανακάλυψαν έναν αρχαίο ναό 2.200 ετών που σχετίζεται με τον Φαραώ Πτολεμαίο Δ’, σύμφωνα με ειδησεογραφικές αναφορές.

Τα ερείπια του ναού βρέθηκαν τυχαία στις αρχές Σεπτεμβρίου από μια ομάδα εργατών στο χωριό Κομ Σακάου του βόρειου Σοχάγκ, καθώς εκτελούσαν εργασία γεώτρησης, σύμφωνα με δημοσίευση στο Facebook του Υπουργείου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Μόλις τα έργα της γεώτρησης ανεστάλησαν, αρχαιολόγοι ξέθαψαν τα ερείπια του ναού με χαραγμένο το όνομα του Πτολεμαίου Δ’, του τέταρτου Φαραώ της πτολεμαϊκής δυναστείας της Αιγύπτου που πιστεύεται ότι βασίλευσε μεταξύ του 221 και 204 π.Χ.

Τα τείχη και τα πατώματα του ναού από ασβεστόλιθο έχουν επίσης παραστάσεις πουλιών και λουλουδιών που περιτριγυρίζουν την ετήσια πλημμύρα του αιγυπτιακού θεού του Νείλου, Χάπι, φέροντας προσφορές, ανέφερε το CNN.

Μέχρι στιγμής έχουν ξεθαφτεί ένα ανατολικό–δυτικό τείχος, ένα βόρειο-νότιο τείχος, και μια νοτιοδυτική γωνία.

Ο Δρ. Μοσταφά Γουαρίτζι, γενικός γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, είπε σε δήλωσή του στις 6 Οκτωβρίου ότι είχε αναθέσει σε μια αρχαιολογική αποστολή να ανακτήσει όσο περισσότερο γίνεται από τον αρχαίο ναό, ο οποίος βρίσκεται στη δυτική όχθη του Νείλου.

Σύμφωνα με ιστορικούς, η βασιλεία του Πτολεμαίου Δ’ δεν θεωρείται επιτυχημένη· ενδιαφερόταν περισσότερο να παριστάνει τον καλλιτέχνη και να ευχαριστιέται την ζωή υπέρ το δέον, παρά να διοικεί το βασίλειό του.

Άγαλμα σφίγγας βρέθηκε σε αιγυπτιακό ναό

Ένα καλά διατηρημένο άγαλμα σφίγγας βρέθηκε από αρχαιολόγους σε έναν ναό της άνω Αιγύπτου πέρυσι.

Αρχαιολόγοι που εργάζονταν σε μια προσπάθεια μείωσης των υπογείων υδάτων του ναού Κομ Όμπο στην Ασουάν της Αιγύπτου, έφεραν στο φως ένα καλά διατηρημένο άγαλμα σφίγγας τον περασμένο Σεπτέμβριο, θαμμένο στη νοτιοανατολική πλευρά του ναού, κοντά στο σημείο όπου βρέθηκαν πρόσφατα κι άλλα αρχαιολογικά ευρήματα.

Η Ασουάν (اسوان) βρίσκεται περίπου 900 χιλιόμετρα νότια του Kαΐρου, στις όχθες του Νείλου ποταμού.

Ο Γουατζίρι δημοσίευσε στη σελίδα του υπουργείου στο Facebook, ότι η σφίγγα βρέθηκε κοντά στον χώρο όπου είχαν ξεθαφτεί δύο μήνες νωρίτερα σκαλισμένες πλάκες από αμμόλιθο του βασιλιά Πτολεμαίου Ε’.

O Γουατζίρι πιστεύει ότι το άγαλμα χρονολογείται στην πτολεμαϊκή περίοδο μεταξύ του 305 και 30 π.Χ., σύμφωνα με την τοποθεσία ανακάλυψης.

Ο Δρ. Αμπντ Αλ-Μονέιμ Αλ-Σαγίντ, γενικός διευθυντής Αρχαιοτήτων της Ασουάν, είπε στην ίδια δημοσίευση ότι θα λάβουν χώρα επιπρόσθετες μελέτες για να βρεθεί η προέλευση του πρόσφατα ξεθαμμένου αγάλματος.

Τα αγάλματα των σφιγγών βρίσκονται συνήθως εντός ή κοντά σε βασιλικούς τάφους. Η κλασική αιγυπτιακή σφίγγα έχει σώμα λιονταριού με ανθρώπινο κεφάλι, συνήθως το κεφάλι του Φαραώ που κυβερνούσε εκείνη την περίοδο. Το πρόσωπο αυτού του πρόσφατου αγάλματος είναι εξαιρετικά καλά διατηρημένο.

Το πασίγνωστο άγαλμα της Σφίγγας, η Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας, έχει ένα αβέβαιο ιστορικό. Ειδικοί υποθέτουν ότι το τωρινό κεφάλι αναπαριστά τον φαραώ Κάφρα.

O δημοσιογράφος της Epoch Times Κρις Γιάσουρεκ συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε