Τρίτη, 26 Νοέ, 2024
Η αστυνομία εκδίδει πρόστιμα στους διαδηλωτές λόγω παραβίασης των κανόνων κοινωνικής απόστασης στο Χονγκ Κονγκ στις 22 Μαΐου 2020. Μια πρόταση για τη θέσπιση νέας νομοθεσίας για την ασφάλεια του Χονγκ Κονγκ υποβλήθηκε στην υπηρεσία «αυτόματης έγκρισης» της Κίνας στις 22 Μαΐου, μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει νέες διαμαρτυρίες στον ημι-αυτόνομο οικονομικό κόμβο. (ANTHONY WALLACE/AFP μέσω Getty Images)

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται στο Χονγκ Κονγκ μετά την εμφάνιση των λεπτομερειών του «νόμου εθνικής ασφάλειας» του ΚΚΚ

Το Πεκίνο έχει καταστήσει σαφές ότι σκοπεύει να παρακάμψει το νομοθετικό σώμα του Χονγκ Κονγκ για να επιβάλει έναν νέο δρακόντειο νόμο «εθνικής ασφάλειας» στην πόλη, τον οποίο οι επικριτές ονομάζουν ως δήμιο των βασικών ελευθεριών του Χονγκ Κονγκ.

Στις 22 Μαΐου, ο Γουάνγκ Τσεν, αντιπρόεδρος της μόνιμης επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου (ΕΛΚ) της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ), νομοθετικού σώματος της Κίνας χωρίς καμιά πραγματική λειτουργία ή ισχύ, είπε ότι ο νόμος για «εθνικής ασφάλειας» ήταν αναγκαίος επειδή το Χονγκ Κονγκ αντιμετωπίζει ολοένα και περισσότερους «κινδύνους εθνικής ασφάλειας» και το μοντέλο «μία χώρα, δύο συστήματα» της πόλης «βρέθηκε υπό σοβαρή αμφισβήτηση [από το ΚΚΚ]». Έχει γίνει επίσης σαφές με την πάροδο των ετών ότι ένα νομοσχέδιο «εθνικής ασφάλειας» όπως το Άρθρο 23 δεν πρόκειται να ψηφιστεί από τους νομοθέτες του Χονγκ Κονγκ.

Το Άρθρο 23, ένα νομοσχέδιο κατά της «υπονόμευσης», προτάθηκε για πρώτη φορά στο νομοθετικό συμβούλιο του Χονγκ Κονγκ το 2003. Αλλά έπρεπε να αποσυρθεί αφότου μισό εκατομμύριο κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι, με την άποψη ότι ένας τέτοιος νόμος θα απειλούσε την αυτονομία της πόλης και τις βασικές ελευθερίες του συνέρχεσθαι, πεποιθήσεων και έκφρασης, εάν θεωρηθούν ως απειλή από την κεντρική κυβέρνηση στο Πεκίνο.

Διαδηλωτές παρελαύνουν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά του Άρθρου 23 και της απαγόρευσης της ελευθερίας του συνέρχεσθαι στο Χονγκ Κονγκ, 21 Ιουλίου 2018. (VIVEK PRAKASH/AFP μέσω Getty Images)

 

Έκτοτε, έχουν υπάρξει επανειλημμένες εκκλήσεις από τους φιλικούς προς το Πεκίνο νομοθέτες στο Χονγκ Κονγκ για την επανεισαγωγή του νομοσχεδίου, ειδικά αφότου το ενάντια στο ΚΚΚ (Κινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα) αίσθημα τον Ιούνιο του περασμένου έτους έφτασε στο μέγιστο σημείο, με το νομοσχέδιο έκδοσης [στην Κίνα] της κυβέρνησης Κάρι Λαμ. Αυτό το νομοσχέδιο αποσύρθηκε αφότου εκατομμύρια άνθρωποι του Χονγκ Κονγκ διαδήλωσαν εναντίον του, καθώς θεώρησαν πως είναι η αυξανόμενη πολιτική επιρροή του Πεκίνου στις υποθέσεις της πόλης.

Αποκαλύφθηκε επίσης το προσχέδιο νόμου του ΚΚΚ σχετικά με τον τρόπο δημιουργίας ενός συμβατού νομικού συστήματος και μηχανισμού επιβολής «για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας στην Ειδική Διοικητική Περιοχή του Χονγκ Κονγκ».

Η διευθύνουσα σύμβουλος του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ (Δ) και ο διευθύνων σύμβουλος του Μακάο Χο Ιατ Σενγκ (Κ) παρευρίσκονται στην εναρκτήρια σύνοδο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου (ΕΛΚ) στην «Μεγάλη λαϊκή αίθουσα» στο Πεκίνο στις 22 Μαΐου 2020. (LEO RAMIREZ/AFP μέσω Getty Images)

 

Το προσχέδιο ανέφερε ότι η μόνιμη επιτροπή του ΕΛΚ θα έχει την εξουσία να συντάσσει σχετικούς νόμους για την πρόληψη και την τιμωρία οποιωνδήποτε δραστηριοτήτων συνδέονται με απόσχιση, ανατροπή της κρατικής εξουσίας, τρομοκρατία και ξένες παρεμβάσεις κατά της κυβέρνησης της ΛΔΚ.

Το Πεκίνο κατηγόρησε επανειλημμένα τις δυτικές κυβερνήσεις ότι «τροφοδοτούν» τις διαμαρτυρίες στο Χονγκ Κονγκ και ότι «παρεμβαίνουν στις εσωτερικές του υποθέσεις», μιλώντας για το σύστημα «Μια χώρα, δύο συστήματα».

Η ΛΔΚ είναι γνωστό ότι κατηγορεί τους αντιφρονούντες για «υπονόμευση της κρατικής εξουσίας» σε μια προσπάθεια να εξαλείψει την φωνή τους στην ηπειρωτική χώρα και το Μακάο, το οποίο ψήφισε τον νόμο «Άρθρο 23» που ξεσήκωσε διαμαρτυρίες, το 2009.

Το προσχέδιο ζήτησε επίσης από το Πεκίνο να ιδρύσει ένα νέο θεσμικό όργανο στο Χονγκ Κονγκ για να «προστατεύσει την εθνική ασφάλεια».

Ο νόμος περί «εθνικής ασφάλειας» θα προστεθεί στο Παράρτημα ΙΙΙ του Βασικού Νόμου, το μικρο-σύνταγμα του Χονγκ Κονγκ, που σημαίνει ότι ο νόμος θα εφαρμοζόταν χωρίς να περάσει νομοθετική διαδικασία στο Νομοθετικό Συμβούλιο του Χονγκ Κονγκ (LegCo, Legislative Council).

Το άρθρο 18 του Βασικού Νόμου ορίζει ότι «οι εθνικοί νόμοι δεν θα εφαρμόζονται στην Ειδική Διοικητική Περιοχή του Χονγκ Κονγκ, εκτός από εκείνους που απαριθμούνται στο Παράρτημα ΙΙΙ του παρόντος Νόμου.»

Αυτοί οι νόμοι μπορούν να τεθούν σε ισχύ όταν ο διευθύνων σύμβουλος της πόλης εκδώσει νομική ειδοποίηση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ανοίγοντας τον δρόμο για την εφαρμογή των νόμων κατά λέξη.

Ο Γουάνγκ πρόσθεσε ότι η μόνιμη επιτροπή του ΕΛΚ θα επανεξετάσει έκθεση του Κρατικού Συμβουλίου σχετικά με τον τρόπο «προστασίας της εθνικής ασφάλειας» στο Χονγκ Κονγκ.

Η αντίσταση

Ο νομοθέτης υπέρ της δημοκρατίας Έντι Τσου χρησιμοποίησε τη σελίδα του στο Facebook για να επικρίνει το προσχέδιο νόμου της ΛΔΚ, επισημαίνοντας τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ εάν το Πεκίνο καταφέρει να ιδρύσει ένα θεσμικό όργανο «της κεντρικής κυβέρνησης» για να επιβάλει τις ανάγκες της «εθνικής ασφάλειας» της ΛΔΚ.

Ο Τσου εξήγησε ότι το θεσμικό όργανο θα άνοιγε τον δρόμο για τους μυστικούς αστυνομικούς του κινεζικού καθεστώτος ώστε να εισέλθουν «νόμιμα» στο Χονγκ Κονγκ.

Ο Τσου ρώτησε αν οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ θα εξακολουθούσαν να προστατεύονται από τους νόμους του Χονγκ Κονγκ, όπως η πρόσβαση σε δικηγόρο εάν κρατούνται, ανακρίνονται ή συλλαμβάνονται από Κινέζους αστυνομικούς.

Ο Τσου εξέφρασε επίσης ανησυχίες σχετικά με το ποιες διοικητικές αρχές θα μπορούσαν να προστατεύσουν τους πολίτες του Χονγκ Κονγκ εάν βασανίζονται από Κινέζους αστυνομικούς επειδή έθεσαν σε κίνδυνο την «εθνική ασφάλεια» της Κίνας.

Τέλος, ο Τσου ρώτησε ποια δύναμη θα έχει η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ βάσει του προτεινόμενου νόμου εάν λάβει αναφορές για άτομα που κρατούνται από Κινέζους αστυνομικούς.

Ο Τζίμι Σαμ, εκπρόσωπος του Μετώπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Πόλης (CHRF), φωτογραφίζεται κατά τη διάρκεια συνέντευξης με το AFP στο Χονγκ Κονγκ στις 20 Αυγούστου 2019. (ANTHONY WALLACE/AFP/Getty Images)

 

Ο Τζίμι Σαμ, εκπρόσωπος της φιλοδημοκρατικής ομάδας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Πόλης (CHRF), δήλωσε ότι ο νέος νόμος θα καταστρέψει τα ανθρώπινα δικαιώματα, την δημοκρατία, την ελευθερία και το κράτος δικαίου στο Χονγκ Κονγκ, εξαλείφοντας την οικονομική ευημερία της πόλης.

Ο Σαμ κάλεσε τους ανθρώπους να υποστηρίξουν διαδηλώσεις που διοργανώνονται από την ομάδα, προσθέτοντας ότι περισσότερα από 2 εκατομμύρια πρέπει να εμφανιστούν για να υπάρξει ελπίδα για ένα Χονγκ Κονγκ απαλλαγμένο από το ΚΚΚ.

Ο Κινέζος επικεφαλής Σι Τζινπίνγκ (Α) και ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ (Δ) φτάνουν στην εναρκτήρια σύνοδο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου (ΕΛΚ) στην «Μεγάλη λαϊκή αίθουσα» στο Πεκίνο στις 22 Μαΐου 2020. (LEO RAMIREZ/AFP via Getty Images )

 

Το τοπικό φιλοδημοκρατικό Κόμμα της Κοινωνίας δήλωσε στη σελίδα του στο Facebook ότι το κομμουνιστικό καθεστώς στο Πεκίνο είναι δολοφόνος που σκοπεύει να σκοτώσει τα μέτρα προστασίας και τον «υψηλό βαθμό αυτονομίας» που δόθηκαν ως υποσχέσεις στο Χονγκ Κονγκ υπό το σύστημα «Μία χώρα, δύο συστήματα», με την εισαγωγή του νέου θεσμού του ΚΚΚ στην πόλη.

Ένα άλλο κόμμα υπέρ της δημοκρατίας, το Demosistō, έγραψε στο Twitter ότι το Πεκίνο «αγνοεί εντελώς τη θέληση των πολιτών του Χονγκ Κονγκ», εφαρμόζοντας τον νόμο χωρίς τον νομοθετικό έλεγχο του Χονγκ Κονγκ.

Η κίνηση του Πεκίνου να επιβάλει μεγαλύτερη πολιτική επιρροή έναντι του Χονγκ Κονγκ έχει ήδη προκαλέσει αυστηρές προειδοποιήσεις από την κυβέρνηση Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες και από νομοθέτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και την Ταϊβάν.

Ακολουθήστε τον Frank στο Twitter: @HwaiDer

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε