Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Αστυνομικοί με μάσκες περιπολούν ένα λιμάνι με κοντέινερ στο Τσινγκντάιο της ανατολικής επαρχίας Σαντόνγκ της Κίνας στις 19 Φεβρουαρίου 2020. (Chinatopix/AP)

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν νέους κανονισμούς για τις εξαγωγές στην Κίνα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν στις 28 Απριλίου ότι θα επιβάλλουν νέους περιορισμούς στις εξαγωγές προς την Κίνα για να κρατήσουν την παραγωγή εξοπλισμού ημιαγωγών και άλλων τεχνολογιών μακριά από τα χέρια του κινεζικού στρατού.

Οι νέοι κανονισμοί θα απαιτούν από τις αμερικανικές εταιρείες να βγάζουν άδεια για να μπορέσουν να πουλήσουν συγκεκριμένα προϊόντα σε εταιρείες στην Κίνα που έχουν σχέσεις με τον στρατό, ακόμη και εάν αυτά τα προϊόντα μπορούν παράλληλα να είναι χρήσιμα και στους απλούς πολίτες. Καταργείται επίσης η περίπτωση ‘πολιτικής χρήσης’ που επέτρεπε την εξαγωγή ορισμένης τεχνολογίας των ΗΠΑ χωρίς άδεια.

Τα μέτρα αυτά έρχονται τη στιγμή που οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας έχουν επιδεινωθεί εν μέσω της εξάπλωσης του ιού του ΚΚΚ (Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα).

Οι κανονισμοί, οι οποίοι δημοσιοποιήθηκαν στο Ομοσπονδιακό Μητρώο των ΗΠΑ στις 28 Απριλίου, ίσως ζημιώσουν την βιομηχανία ημιαγωγών και τις πωλήσεις αεροπορικών εξαρτημάτων στην Κίνα.

Ο Κινεζικός στρατός παρελαύνει σε δρόμο του Πεκίνου στην Κίνα στις 22 Απριλίου 2020. (Kevin Frayer/Getty Images)

Οι αλλαγές αυτές, οι οποίες αυξάνουν επίσης το σύνολο των αδειών που χρειάζονται κάποια αντικείμενα για να πωληθούν, επηρεάζουν επίσης τις Ρωσία και Βενεζουέλα, η μεγαλύτερη επίδραση όμως θα είναι στο εμπόριο με την Κίνα.

«Πρέπει να σκεφτούμε τις συνέπειες που έχει το εμπόριο με χώρες που έχουν ιστορικό εκτροπής αγαθών αγορασμένων από τις ΗΠΑ σε στρατιωτικές τους επιχειρήσεις»,” είπε ο Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος σε δήλωσή του.

Ο Κέβιν Γούλφ, δικηγόρος εμπορικού δικαίου στη Ουάσινγκτον, είπε ότι οι αλλαγές των κανονισμών για την Κίνα είναι ανταπάντηση ως προς την πολιτική συγχώνευσης στρατιωτικών και κοινών προϊόντων: η Κίνα βρίσκει στρατιωτικές εφαρμογές σε προϊόντα που προορίζονται για κοινή χρήση.

Είπε ότι οι ρυθμιστικοί κανόνες σχετικά με την στρατιωτική χρήση είναι πολύ γενικοί και ξεπερνιούνται από οντότητες όπως ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός.

«Για παράδειγμα, εάν μία εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων στην Κίνα επισκευάσει ένα στρατιωτικό όχημα, η εταιρεία αυτή μπορεί πλέον να γίνει τελικός χρήστης στρατιωτικού εξοπλισμού, ακόμη και εάν το εξαγώμενο αντικείμενο αποσκοπεί σε άλλη λειτουργία της επιχείρησης». είπε ο Γούλφ.

«Ο τελικός χρήστης στρατιωτικού εξοπλισμού δεν περιορίζεται μόνο σε στρατιωτικές επιχειρήσεις», είπε ο Γούλφ. «Στρατιωτικός χρήστης είναι επίσης μια κανονική εταιρεία της οποίας οι δραστηριότητες αποσκοπούν στην υποστήριξη παραγωγής ενός στρατιωτικού αντικειμένου».

Ο νέος κανονισμός απαιτεί επίσης από τις εταιρείες των ΗΠΑ να υποβάλλουν δηλώσεις για όλες τις εξαγωγές που προορίζονται σε Κίνα, Ρωσία και Βενεζουέλα ανεξάρτητα της αξίας.

«Προφανώς, αυτό αποσκοπεί σε μεγαλύτερη διαφάνεια για την αμερικανική κυβέρνηση ως προς τα είδη που εξάγονται από εταιρείες των ΗΠΑ σε αυτές τις χώρες και στους πελάτες τους», είπε ο δικηγόρος εμπορικού δικαίου της Ουάσινγκτον Νταγκ Τζάκομπσον.

Μία άλλη αλλαγή στους κανονισμούς αποτρέπει εξαιρέσεις αδειών ‘πολιτικής χρήσης’ για τους Κινέζους εμπόρους, όπως και για άλλες χώρες, όπως τις Ουκρανία και Ρωσία. Οι εξαιρέσεις αυτές εφαρμόζονταν για ορισμένα μικροκυκλώματα, εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών, ραντάρ, υψηλής τεχνολογίας υπολογιστές και άλλα.

Η κυβέρνηση δημοσιοποίησε επίσης μία τρίτη πρόταση αλλαγής στους κανονισμούς η οποία θα εξανάγκαζε εταιρείες του εξωτερικού που εξάγουν αμερικανικά αγαθά στην Κίνα να ζητήσουν έγκριση όχι μόνο από τις εκάστοτε κυβερνήσεις τους αλλά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Υπουργείο Εμπορίου δεν γνωρίζει την οικονομική επίδραση της επιβολής της συγκεκριμένης άδειας επανεξέτασης των εξαγωγών, και θα επιτρέψει ένα χρονικό περιθώριο για την περισυλλογή πληροφοριών σχετικά με την συγκεκριμένη αλλαγή, είπε ένας εκπρόσωπος.

Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Μπέν Σάσς υποστήριξε τους νέους κανονισμούς, λέγοντας ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ «έχει σβήσει κάθε απόσταση μεταξύ των κινεζικών επιχειρήσεων και του στρατού του Κομμουνιστικού Κόμματος».

Οι αυστηρότεροι αυτοί κανονισμοί δουλεύονται τουλάχιστον από το 2019, αλλά ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ συμφώνησαν να τους προχωρήσουν στα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με αναφορά του Reuters πρωτύτερα αυτόν τον μήνα.

Ο Τζον Νέφερ, πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης Βιομηχανίας Ημιαγωγών, είπε ότι η βιομηχανία ανησυχεί ότι οι εκτενείς κανονισμοί «θα θέσουν αχρείαστους περιορισμούς για την εξαγωγή των ημιαγωγών και θα προκαλέσουν περαιτέρω ανασφάλεια για τη βιομηχανία μας αυτήν την εποχή της απροσδόκητης παγκόσμιας οικονομικής αναταραχής».

Της Κάρεν Φρέιφιλντ

Προσωπικό των Epoch Times συνέβαλε σε αυτήν την αναφορά.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε