Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, πριν από μια συνάντηση με το υπουργικό συμβούλιο, στη Μόσχα, Ρωσία στις 15 Ιανουαρίου, 2020. Dmitry Astakhov/Sputnik via AP

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιδιώκει περισσότερη δύναμη, αντιμετωπίζει διαδηλώσεις

Την 1η Μαΐου 2019, η αστυνομία στην Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη συνέλαβε πάνω από 100 διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν κατά του Ρώσου προέδρου και πρώην συνταγματάρχη της KGB, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στις 15 Ιανουαρίου, ο Πούτιν ανακοίνωσε πως θα στείλει στη Ρωσική βουλή ένα νομοσχέδιο που θα τροποποιεί το σύνταγμα και θα αλλάζει τη δομή στις ανώτατες βαθμίδες της ηγεσίας. Ο Πούτιν χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως μια «απαραίτητη μεταρρύθμιση» που προσφέρει «επιπλέον εξουσία στον λαό».

Ο Πούτιν πρόσθεσε πως σκοπεύει να καταλάβει άλλη εκτελεστική θέση στην κυβέρνηση μετά το τέλος των προεδρικών εκλογών του 2024, αλλά δεν είναι βέβαιος στο ποια θα είναι αυτή.

Λίγοι παρατηρητές πιστεύουν πως ο Πούτιν δίνει δύναμη στον απλό λαό της Ρωσίας. Το πιθανότερο είναι ότι, αυτές οι ύποπτες τροποποιήσεις στο υπουργικό συμβούλιο της Ρωσίας, στον ρόλο του πρωθυπουργού, και στο Γραφείο του προέδρου, είναι καμουφλάζ για τη σταθεροποίηση της θέσης του στην κρατική εξουσία.

Ωστόσο το 2019 ήταν μία δύσκολη χρονιά για τον Βλαντιμίρ που έγινε στόχος διαδηλώσεων και διαμαρτυριών.

Αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν πως ο Πούτιν ενεργεί τώρα που έχει την εξουσία να επιβάλλει νόμους μέσω του κοινοβουλίου, και να εξασφαλίσει θετικά αποτελέσματα σε κάθε εθνικές εκλογές, για να έχει εγγυημένη δημόσια έγκριση για ένα συνταγματικό δημοψήφισμα.

Τον Ιούνιο μικρές ομάδες διαδηλωτών σε όλη τη χώρα κατήγγειλαν τη διαφθορά και την κακοδιαχείριση της κυβέρνησης. Οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν μείωση της ποιότητας ζωής τους.

Τον Ιούλιο, οι κατάφωρες προσπάθειες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να επέμβει στις δημοτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου για το νέο δημοτικό συμβούλιο της Μόσχας, εξόργισαν τους Μοσχοβίτες και πυροδότησαν τεράστιες διαδηλώσεις στην πόλη. Τα συλλαλητήρια ξεκίνησαν με 50.000 ανθρώπους. Μέχρι το τέλος του Ιουλίου η αστυνομία συνελάμβανε διαδηλωτές μαζικά.

Τον Αύγουστο, τα συλλαλητήρια στη Μόσχα συνεχίστηκαν, και οι διαμαρτυρίες έφταναν μέχρι την Αγ. Πετρούπολη.

Μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, κάθε Ρωσική περιφέρεια είχε τουλάχιστον μια μεγάλη διαδήλωση και όλες διαμαρτύρονταν για την διαφθορά των ανωτέρων αξιωματούχων και την συστημική κακοδιαχείριση.

Ποιος ηγείται της ομοσπονδιακής κυβέρνησης; Ο Βλαντιμίρ. Το 2014 ο Πούτιν επανέκτησε την χερσόνησο της Κριμαίας και την προσάρτησε στη Ρωσία. Η δημοτικότητά του εκτοξεύθηκε αλλά, η Κριμαία ξεκίνησε πόλεμο με την Ουκρανία που κατέληξε σε τέλμα. Η περιπέτειά του στη Συρία δεν έφερε ευημερία στους Ρώσους εργάτες. Από το 2014, οι τιμές στη Ρωσία αυξάνονται πάνω από 10% κάθε χρονιά.

Ο Πούτιν ηγείται της Ρωσίας πάνω από δύο δεκαετίες, είτε ως πρόεδρος είτε ως πρωθυπουργός. Όταν η προεδρική θητεία του τελείωσε το 2008, μεταπήδησε στη θέση του πρωθυπουργού. Οι πρόεδροι εκείνο τον καιρό δεν μπορούσαν να υπηρετήσουν για πάνω από δύο συνεχόμενες τετραετίες. Έτσι μεταξύ 2008-2012 ηγήθηκε ως πρωθυπουργός ενόσω ο προστατευόμενός του Ντιμίτρι Μεντβέντεφ έπαιζε ως μαριονέτα τον ρόλο του προέδρου. Με νομοθεσία επέκτεινε την περίοδο διακυβέρνησης του προέδρου σε έξι χρόνια. Ο Πούτιν αντικατέστησε τον Μεντβέντεφ το 2012, ως πρόεδρος. Το 2018 επανεξελέγη. Έξι επιπλέον χρόνια!

Μετρώντας τα χρόνια, ο Πούτιν έχει διοικήσει το Κρεμλίνο παραπάνω από κάθε Ρώσο ηγέτη από την εποχή του Ιωσήφ Στάλιν. Ο Στάλιν έγινε ο δικτάτορας της Σοβιετικής Ένωσης το 1924 και κυβέρνησε το τυραννικό κομμουνιστικό και αστυνομικό κράτος με τα γκουλάγκ, μέχρι και τον θάνατό του το 1953.

Έτσι επανερχόμαστε στη μέρα της Πρωτομαγιάς με τις μικρές αλλά θορυβώδεις διαδηλώσεις κατά του Πούτιν. Στις μέρες της Σοβιετικής Ένωσης, η πρωτομαγιά και η Παγκόσμια Ημέρα των Εργαζομένων ήταν μια από τις μεγαλύτερες γιορτές του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Στις Πρωτομαγιές της Σοβιετικής εποχής εκφωνούνταν ομιλίες που διακήρυσσαν την αναπόφευκτη παγκόσμια νίκη του κομμουνισμού. Στη Μόσχα, τανκς και ερπυστριοφόρα οχήματα κουβαλώντας διηπειρωτικής εμβέλειας βαλλιστικούς πυραύλους θα παρήλαυναν στην Κόκκινη Πλατεία, περνώντας μπροστά από το γκρίζου χρώματος «Πολιτικό Γραφείο» των υπέργηρων αξιωματούχων. Η φαντασμαγορική πομπή υποτίθεται πως επιδείκνυε την αλληλεγγύη στο «παγκόσμιο επαναστατικό προλεταριάτο» μαρξιστική ορολογία για οργισμένους εργάτες που ξεσηκώνονται ενάντια στην εκμετάλλευση καταπιεστικών ελίτ.

Η Σοβιετική ένωση κατέρρευσε το 1991 διότι το κοινό είχε σιχαθεί τη διαφθορά των αξιωματούχων, τη φτώχεια, και την καταπίεση της μυστικής αστυνομίας.

Μια μικρή διαμάχη μαίνεται όσον αφορά την μετάφραση της κατοπινής θρηνολογίας του Πούτιν. Είπε άραγε ότι η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης ήταν «μια μεγάλη γεωπολιτική καταστροφή του αιώνα» ή μήπως είπε πως ήταν «η μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή του αιώνα»;

Δεν έχει σημασία η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ακόμα κατατρέχει τον πρώην συνταγματάρχη της KGB.

Σύμφωνα με επίμονες φημολογίες, ο Πούτιν έχει περιορισμένες αντοχές και ενοχλείται όταν τον λοιδορούν. Οι διαδηλώσεις εναντίον του την Πρωτομαγιά πρέπει να του πρόσθεσαν μια ειρωνική πλευρά.

Η διαφθορά και η κακοδιαχείριση υπό την επίβλεψη του Πούτιν, έχει ωφελήσει τον ίδιο μέσω της αθέμιτης εκμετάλλευσης του αξιώματός του, αλλά έχει επίσης εξοργίσει τους Ρώσους, ώστε να εξεγείρονται κατά της εκμετάλλευσης του καταπιεστικού του καθεστώτος.

Συνεπώς, προσπαθεί να εξασφαλίσει μια μόνιμη θέση εξουσίας, ώστε να μπορεί να καταστέλλει κάθε αντίδραση.
Είναι σχεδόν σίγουρο πως σκοπεύει να πεθάνει
κατέχοντας εξουσία, όπως ακριβώς και ο Στάλιν.

 

Ο Ώστιν Μπέυ (Austin Bay) είναι Συνταγματάρχης (ε.α.) στην Εφεδρεία του Αμερικανικού Στρατού, συγγραφέας, αρθρογράφος, και διδάσκων στρατηγικής πράξης και θεωρίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. Το τελευταίο βιβλίο του είναι το «Κοκτέιλ από την Κόλαση: Πέντε Πόλεμοι που Διαμόρφωσαν τον 21ο αιώνα».

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι η γνώμη του συγγραφέα και δεν αντανακλούν κατ’ ανάγκην τις απόψεις της Epoch Times.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε