Τρίτη, 16 Απρ, 2024
Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντώ απευθύνεται στους Καναδούς για την πανδημία COVID-19 από το Rideau Cottage στην Οττάβα, 16 Απριλίου 2020. (Sean Kilpatrick/The Canadian Press)

Ο Καναδάς εισάγει ένα εκατομμύριο ελαττωματικές αναπνευστικές μάσκες από την Κίνα

Αξιωματούχοι υγείας του Καναδά ανέφεραν ότι περίπου 1 εκατομμύριο μάσκες KN95 που ελήφθησαν από την Κίνα δεν πληρούν τα κρατικά πρότυπα ποιότητας για χρήση κατά της COVID-19 και έτσι δεν διανεμήθηκαν στο προσωπικό στις πρώτες γραμμές της επιδημίας.

Ο Έρικ Μορρισσέτ, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας του Καναδά (PHAC), δήλωσε ότι οι μάσκες KN95 που αποκτήθηκαν από την Κίνα κρίθηκαν «ακατάλληλες» για χρήση και ως αποτέλεσμα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν μπόρεσε να διανείμει τις μη συμμορφούμενες μάσκες στις επαρχίες και περιοχές στον Καναδά που αντιμετωπίζουν ελλείψεις εν μέσω της πανδημίας.

«Μέχρι σήμερα, η PHAC έχει αξιολογήσει περίπου 1 εκατομμύριο μάσκες KN95 ως μη συμβατές με τις προδιαγραφές για χώρους υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε ο Μορρισσέτ σε δήλωση, σύμφωνα με την καναδική ειδησεογραφική εταιρεία The Globe and Mail.

Το Υπουργείο Υγείας του Καναδά δεν ανέφερε εάν η κυβέρνηση θα λάβει επιστροφή χρημάτων για τις ελαττωματικές μάσκες, σημείωσε το άρθρο.

Οι μάσκες KN95 είναι ένα κινεζικό μοντέλο της δημοφιλούς μάσκας N95 που χρησιμοποιείται για την προστασία του ιατρικού προσωπικού πρώτης γραμμής από τον ιό του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ), τον νέο κορωνοϊό, που προκαλεί την COVID-19.

Ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ φοράει προστατευτική μάσκα KN95 σε μια τοποθεσία ελέγχου της COVID-19 στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, 2 Απριλίου 2020. (Ahmad Gharabli/AFP/Getty Images)

 

Σύμφωνα με άρθρο της Politico, ο Καναδάς στηρίζεται στην Κίνα για περίπου το 70% των εισαγωγών του ιατρικού υλικού για την COVID-19.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, επίσης, είναι ευάλωτες σε διαταραχές των αλυσίδων ιατρικού ανεφοδιασμού που ξεκινούν από την Κίνα, αν και όπως φαίνεται σε κάπως μικρότερο βαθμό. Σύμφωνα με μια έκθεση της Congressional Research Service της 6ης Απριλίου (pdf), οι εισαγωγές των ΗΠΑ φαρμάκων, ιατρικού εξοπλισμού, προϊόντων και προμηθειών από την Κίνα, ανήλθαν στο 9,2% όλων των εισαγωγών των ΗΠΑ τέτοιων προϊόντων. Η Αμερική εισάγει περισσότερα σε αυτήν την κατηγορία προϊόντων, από την Γερμανία (11,3%) και την Ιρλανδία (15,9%).

Ωστόσο, λόγω αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης για τέτοια προϊόντα εν μέσω πανδημίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετώπισαν ελλείψεις.

«Λόγω του ρόλου της Κίνας ως παγκόσμιου προμηθευτή PPE, ιατρικών συσκευών, αντιβιοτικών και δραστικών φαρμακευτικών συστατικών, η μειωμένη εξαγωγή από την Κίνα έχει οδηγήσει σε έλλειψη κρίσιμων ιατρικών προμηθειών στις Ηνωμένες Πολιτείες», σημείωσαν οι συγγραφείς της έκθεσης.

«Η COVID-19 παρέχει μια άμεση εμπειρία μάθησης — πιθανώς πιο πειστική από οποιοδήποτε παίγνιο [προσομοίωσης] πολέμου ή προσομοίωση φυσικών καταστροφών — σχετικά με τις άμεσες επιπτώσεις και το κόστος μιας σοβαρής αναστάτωσης ή διακοπής των κρίσιμων προμηθειών από την Κίνα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε η έκθεση.

Ο Κάιλ Μπας (Kyle Bass), ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Hayman Capital Management, ενός hedge fund με έδρα το Ντάλας, δήλωσε ότι η εμπειρία του Καναδά με τις ελαττωματικές μάσκες που προέρχονται από την Κίνα είναι μέρος ενός ευρύτερου και κοινού θέματος. Ο Μπας, ο οποίος μίλησε για τον κίνδυνο που δημιουργεί η στήριξη της Αμερικής στην Κίνα για ιατρικά εφόδια, σε ένα επεισόδιο του «American Thought Leaders» την περασμένη εβδομάδα, απάντησε στις ειδήσεις σχετικά με τα προβλήματα των αναπνευστικών μασκών του Καναδά σε ένα tweet.

«Οι κακές μάσκες είναι ΤΥΠΙΚΟ από την Κίνα. #DecoupleChina είναι η πιο έξυπνη διαδρομή LT για την Δύση. Η Δολοφονική κινεζική κυβέρνηση επέτρεψε εν γνώσει της τις πτήσεις από το Γουχάν να μολύνουν τον κόσμο και τώρα πουλάνε ελαττωματικό εξοπλισμό για να κερδίσουν από τον Φρανκενο-ιό τους », έγραψε ο Μπας.

Σε σχόλια στην εκπομπή «American Thought Leaders», ο Μπας είπε ότι κάτι το ωφέλιμο που προέκυψε από τις ελλείψεις εξοπλισμού, είναι ότι ο κίνδυνος εξάρτησης από την Κίνα για κρίσιμα προϊόντα, έχει γίνει ξεκάθαρος.

«Η δυστυχία που έφερε η Κίνα στον υπόλοιπο κόσμο με αυτόν τον ιό ρίχνει πραγματικά ένα φως απολύμανσης στην εξάρτηση από τις παγκόσμιες αλυσίδες ανεφοδιασμού. Σκεφτείτε το: δυτικές δημοκρατίες βασίζονται σχεδόν πλήρως σε μια αλυσίδα ανεφοδιασμού που βρίσκεται σε ένα ολοκληρωτικό, κομμουνιστικό έθνος. Είναι βασικά τρελό όταν το θέτεις έτσι», είπε.

Ακολουθήστε τον Tom στο Twitter: @OZImekTOM

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε