Μετά την ολοκλήρωση των φετινών συναντήσεων του ψευδεπίγραφου νομοθετικού σώματος της Κίνας, ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ αποκάλυψε σε συνέντευξη Τύπου ότι περίπου 600 εκατομμύρια Κινέζοι πολίτες κερδίζουν μόνο 1.000 γιουέν, ή περίπου $140 τον μήνα.
Αυτό δεν είναι αρκετό για πληρωμή μηνιαίου ενοικίου σε ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου σε μια μεσαίου μεγέθους κινεζική πόλη.
Ο Λι παραδέχθηκε επίσης ότι η χώρα αντιμετώπιζε κρίση ανεργίας καθώς πολλοί άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους εν μέσω της πανδημίας και της αποδυναμωμένης οικονομίας της χώρας.
Παραδέχτηκε επίσης ότι εκατομμύρια συνεχίζουν να ζουν στη φτώχεια και δεν έχουν αρκετό φαγητό. Επιπλέον, περισσότεροι άνθρωποι αγωνίζονται να επιβιώσουν ως αποτέλεσμα της πανδημίας, είπε.
Φτώχεια
Ο Κινέζος επικεφαλής Σι Τζινπίνγκ είπε κατά τη διάρκεια του μηνύματός του για το νέο έτος 2020 ότι στόχος του ήταν να γίνει η Κίνα μια «μετρίως ευημερούσα» κοινωνία το επόμενο έτος.
Αλλά ο στόχος του Σι φάνηκε απρόσιτος, σύμφωνα με τα τελευταία σχόλια του Λι.
Το απόγευμα της 28ης Μαΐου, ο Λι Κετσιάνγκ πραγματοποίησε εξ αποστάσεως συνέντευξη τύπου στο Πεκίνο. Για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού του ΚΚΚ, όλοι οι δημοσιογράφοι κάθονταν μαζί σε ένα δωμάτιο, ενώ ο Λι ήταν σε άλλο δωμάτιο.
Όταν ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον Λι για τα σχέδια της Κίνας για την εξάλειψη της φτώχειας και την ανάπτυξη της μεσαίας τάξης, ο Λι απάντησε: «Το μέσο ετήσιο εισόδημά μας είναι 30.000 γιουέν ($4.198). Υπάρχουν όμως 600 εκατομμύρια άνθρωποι των οποίων το μηνιαίο εισόδημα είναι μόνο 1.000 γιουέν ($140)».
Ο πληθυσμός της Κίνας είναι 1,439 δισεκατομμύρια. Τα 600 εκατομμύρια αποτελούν περίπου το 41,7% του συνολικού πληθυσμού.
Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας, πιθανότατα θα υπάρχουν περισσότεροι Κινέζοι πολίτες που ζουν σε συνθήκες φτώχειας και θα χρειαστούν κοινωνική ασφάλιση ή άλλες μορφές κυβερνητικής βοήθειας για να επιβιώσουν.
Ανεργία
Ο Λι αναγνώρισε επίσης ότι η ανεργία είναι ένα σημαντικό πρόβλημα.
Εξήγησε ότι διαβάζοντας σχόλια στο Διαδίκτυο, βρήκε μια ανάρτηση από έναν εσωτερικό μετανάστη εργαζόμενο λίγο πάνω από 50 ετών, ο οποίος εργάστηκε για περισσότερα από 30 χρόνια, αλλά δεν μπορούσε να βρει δουλειά φέτος.
Επιπλέον, τον Ιούλιο, 8,74 εκατομμύρια φοιτητές θα αποφοιτήσουν από το πανεπιστήμιο. Αυτές οι δύο ομάδες, μαζί με τους απόστρατους, είναι εκείνες που χρειάζονται περισσότερο να βρουν εργασία, είπε.
Ο Λι δεν αποκάλυψε ένα συνολικό ποσοστό ανεργίας για τη χώρα, αλλά ανέφερε ένα ποσοστό ανεργίας που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως με βάση άτομα που είναι επίσημα εγγεγραμμένα ως κάτοικοι πόλεων και ανέφεραν οι ίδιοι την απώλεια θέσης εργασίας τους — το οποίο είναι έξι τοις εκατό.
Ο επίσημος αριθμός δεν περιλαμβάνει τους εσωτερικούς μετανάστες προς εύρεση εργασίας, που έχασαν τη δουλειά τους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Πεκίνου, υπάρχουν περίπου 288 εκατομμύρια εσωτερικοί εργασιακοί μετανάστες στη χώρα.
Ο αριθμός έχει αμφισβητηθεί ευρέως από Κινέζους επιστήμονες και διεθνείς ειδικούς. Στις 30 Απριλίου, ένας διευθυντής σε μια κινεζική χρηματιστηριακή εταιρεία απομακρύνθηκε από τη θέση του αφού δημοσίευσε στα κοινωνικά μέσα μια ανάλυση που εκτιμούσε ότι το πραγματικό ποσοστό ανεργίας της Κίνας ήταν περίπου 20,5 τοις εκατό.
Ο Λι είπε ότι η κεντρική κυβέρνηση θα προωθήσει την κατανάλωση σε μια προσπάθεια τόνωσης της οικονομίας και δημιουργίας περισσότερων θέσεων εργασίας.
Η οικονομία της Κίνας
Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε επίσης ότι η πανδημία έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές στην οικονομία της Κίνας, χρησιμοποιώντας την αναλογία «ενός μεγάλου αυτοκινήτου που οδηγεί σε δρόμο καλυμμένο με αγκάθια».
Το Πεκίνο θα μειώσει τις δαπάνες και διέταξε επίσης τις τοπικές κυβερνήσεις να κάνουν το ίδιο, είπε.
Ο Λι ανακοίνωσε επίσης ότι η κεντρική κυβέρνηση θα εκδώσει εθνικά ομόλογα και ομόλογα τοπικής αυτοδιοίκησης — αξίας 2 τρισεκατομμυρίων γιουέν ($280 δισεκατομμυρίων) συνολικά — για να στηρίξει την οικονομία.
Αμερόληπτα και ανεξάρτητα νέα
Η Epoch Times είναι αμερόληπτη και βασίζεται σε αξίες. Πιστεύουμε ότι η αληθινή δημοσιογραφία στηρίζεται σε ηθικές αρχές. Επικεντρωνόμαστε σε σημαντικά ζητήματα και σε πολιτικές και τον αντίκτυπό τους, όχι σε κομματική μεροληψία. Δεν ακολουθούμε την ανήθικη τάση της δημοσιογραφίας που υπηρετεί μια ατζέντα, αλλά αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα για να γράφουμε με ειλικρίνεια.