Πέμπτη, 28 Μαρ, 2024
Το λογότυπο της εφαρμογής κοινωνικού δικτύου TikTok στην οθόνη ενός τηλεφώνου. (R) Το λογότυπο της κινεζικής εφαρμογής άμεσων μηνυμάτων WeChat στην οθόνη ενός tablet. (Martin Bureau / AFP μέσω Getty Images)

Ο Τραμπ ζητά την απαγόρευση των συναλλαγών με την TikTok και WeChat και τις μητρικές τους εταιρείες

Από την Mimi Nguyen Ly.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε την Πέμπτη εκτελεστικές εντολές για την απαγόρευση συναλλαγών σε 45 ημέρες, με τη δημοφιλή εφαρμογή διαμοιρασμού βίντεο TikTok και την εφαρμογή συνομιλίας WeChat. Οι εκτελεστικές εντολές απαγορεύουν επίσης συναλλαγές με τις μητρικές εταιρείες των δύο εφαρμογών κοινωνικών μέσων, τις κινεζικές ByteDance και Tencent Holdings.

Η εκτελεστική εντολή για την TikTok δήλωσε ότι «οποιαδήποτε συναλλαγή από οποιοδήποτε άτομο ή σε σχέση με οποιαδήποτε ιδιοκτησία υπό την δικαιοδοσία των Ηνωμένων Πολιτειών» θα απαγορευτεί «με την ByteDance Ltd. (γνωστή και ως Zìjié Tiàodòng), [με έδρα στο] Πεκίνο, Κίνα ή θυγατρικές της», σε 45 ημέρες μετά την προαναγγελία, δηλαδή μετά τις 20 Σεπτεμβρίου.

Η εκτελεστική εντολή για την WeChat ανέφερε ότι «κάθε συναλλαγή που σχετίζεται με την WeChat από οποιοδήποτε άτομο ή σε σχέση με οποιαδήποτε ιδιοκτησία, που υπόκειται στη δικαιοδοσία των Ηνωμένων Πολιτειών» θα απαγορευτεί όπως επίσης και με την μητρική της εταιρεία «Tencent Holdings Ltd (γνωστή και ως Téngxùn Kònggǔ Yǒuxiàn Gōngsī), με έδρα την Σεντζέν, Κίνα ή με οποιαδήποτε θυγατρική αυτής της οντότητας», σε 45 ημέρες μετά την προαναγγελία.

Ο Τραμπ εξέδωσε τις εντολές βάσει του Νόμου Διεθνών Οικονομικών Δυνάμεων Έκτακτης Ανάγκης και του Νόμου Εθνικών Εκτάκτων Αναγκών. Ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος θα καθορίσει τις συναλλαγές που καλύπτονται από την απαγόρευση.

Και οι δύο εκτελεστικές εντολές δήλωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «πρέπει να αναλάβουν δυναμική δράση εναντίον» των ιδιοκτητών των TikTok και WeChat για να προστατεύσουν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Και οι δύο προαναγγελίες σημείωσαν επίσης ότι οι εφαρμογές καταγράφουν αυτόματα «τεράστιο ποσό πληροφοριών από τους χρήστες τους», ενέργεια που επιτρέπει στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα να έχει πρόσβαση στις προσωπικές και ιδιωτικές πληροφορίες των Αμερικανών».

Οι πληροφορίες που συλλέγονται από τους χρήστες περιλαμβάνουν: πληροφορίες Διαδικτύου και άλλες πληροφορίες δραστηριότητας δικτύου, όπως δεδομένα τοποθεσίας και ιστορικά περιήγησης και αναζήτησης, ανέφερε η εκτελεστική εντολή για το TikTok. Η συλλογή δεδομένων επιτρέπει στην Κίνα να «παρακολουθεί τις τοποθεσίες των ομοσπονδιακών [κρατικών] υπαλλήλων και εργολάβων, να δημιουργεί φακέλους προσωπικών πληροφοριών με στόχο τον εκβιασμό, και να διεξάγει εταιρική κατασκοπεία», σύμφωνα με την προαναγγελία.

Τον Μάρτιο του 2019 ένας ερευνητής βρήκε μια κινεζική βάση δεδομένων που περιείχε «δισεκατομμύρια μηνύματα WeChat που αποστέλλονταν από χρήστες όχι μόνο της Κίνας αλλά και των Ηνωμένων Πολιτείων, της Ταϊβάν, της Νότιας Κορέας και της Αυστραλίας», σημείωσε η εκτελεστική εντολή του Τραμπ για το WeChat.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάνει δηλώσεις σχετικά με την οικονομική ευημερία, στο αεροδρόμιο Burke Lakefront στο Κλίβελαντ, Οχάιο, στις 6 Αυγούστου 2020. (Jim Watson / AFP μέσω Getty Images)

 

Ο πρόεδρος σημείωσε επίσης και στις δύο εκτελεστικές εντολές ότι οι εφαρμογές λογοκρίνουν το περιεχόμενο που το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) θεωρεί πολιτικά ευαίσθητο. Επιπλέον, οι εφαρμογές μπορούν «να χρησιμοποιηθούν για εκστρατείες παραπληροφόρησης που ωφελούν το ΚΚΚ». Το TikTok, για παράδειγμα, λέγεται πως λογοκρίνει περιεχόμενο σχετικά με διαμαρτυρίες στο Χονγκ Κονγκ και με την κακοποίηση των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων από την Κίνα, και τα βίντεο του TikTok είχαν «διαδώσει συνωμοσίες αποδεδειγμένα ψεύτικες» σχετικά με την προέλευση του ιού του ΚΚΚ, επίσης γνωστού ως κορωνοϊού.

Η προαναγγελία ήρθε λίγες μέρες μετά την απειλή του Τραμπ να απαγορεύσει το TikTok και αφότου είχε πει πως θα επέτρεπε στην Microsoft ή σε άλλη αμερικανική εταιρεία να αγοράσει την TikTok.

«Πρότεινα ότι [αυτός] μπορεί να προχωρήσει [και να την αγοράσει]… Έθεσα μια ημερομηνία περίπου στις 15 Σεπτεμβρίου, στην οποία η εταιρεία θα είναι εκτός λειτουργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε στις 3 Αυγούστου. «Αλλά αν κάποιος — είτε η Microsoft είτε κάποιος άλλος — την αγοράσει, αυτό θα είναι ενδιαφέρον».

Οι εντολές έρχονται επίσης την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε την περαιτέρω ανάπτυξη του προγράμματος «Clean Network» από την κυβέρνηση «για να εξασφαλίσει [την ασφάλεια] των πιο ευαίσθητων πληροφοριών των Αμερικανών από το κράτος παρακολούθησης του ΚΚΚ» και κάλεσε τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας να αφαιρέσουν «μη αξιόπιστες» κινεζικές εφαρμογές από τα [ηλεκτρονικά] καταστήματά τους.

Τόσο η WeChat όσο και η TikTok είχαν καταγραφεί σε μια λίστα με 59 κατά το πλείστον κινεζικές εφαρμογές που είχαν ήδη απαγορευθεί στην Ινδία από τα τέλη Ιουνίου, επειδή οι εφαρμογές «απειλούν την κυριαρχία και την ακεραιότητα της Ινδίας, την άμυνα της Ινδίας, την ασφάλεια του κράτους και την δημόσια τάξη».

Οι ByteDance και Tencent δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Σε τι διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

Αν εκτιμάτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία μας, βοηθήστε μας να συνεχίσουμε. Στηρίξτε την αλήθεια και την παράδοση.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε