Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) αρνήθηκε να δημοσιεύσει τα ονόματα των γιατρών που είχαν αρχικά αποτρέψει την εφαρμογή πρότασης, που θα κατονόμαζε τον ιό του ΚΚΚ ως «παγκόσμια υγειονομική απειλή», στην αρχή του έτους, ανέφερε το Sky News Australia.
Μια προηγούμενη έρευνα του Sky διαπίστωσε ότι ομάδα γιατρών του WHO εξέταζε το αν θα πρέπει να ανακηρύξουν παγκόσμια υγειονομική απειλή λόγω του ιού του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ), στα τέλη Ιανουαρίου, αλλά εκείνοι οι γιατροί που επιθυμούσαν να εφαρμόσουν αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς δεν έλαβαν τις αναγκαίες ψήφους.
Αντ’ αυτού, ο γενικός διευθυντής του WHO, κ. Tedros Adhanom Ghebreyesus, επαίνεσε κατ΄ επανάληψη την Κίνα για τις προσπάθειές της να σταματήσει την εξάπλωση του ιού. Κατά την διάρκεια συνάντησης της 28ης Ιανουαρίου με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο Adhanom δήλωσε ότι ο οργανισμός εκτιμά την «σοβαρότητα με την οποία η Κίνα αντιμετωπίζει αυτήν την επιδημία, ιδιαίτερα την αφοσίωση της ανώτατης ηγεσίας, και την διαφάνεια που έχουν επιδείξει, όπως στην δημοσιοποίηση δεδομένων και της γενετικής αλληλουχίας του ιού», προτού επαινέσει «την ταχύτητα [της Κίνας] στον εντοπισμό του ιού».
Αντί να ανακοινώσει παγκόσμια έκτακτη ανάγκη, ο οργανισμός συνέστησε στις χώρες να μην απαγορεύσουν τα ταξίδια προς Κίνα και να μην θέσουν εμπορικούς περιορισμούς στην Κίνα. Αυτό έγινε όταν 12.167 κρούσματα του ιού του ΚΚΚ είχαν επιβεβαιωθεί και 170 θάνατοι είχαν αποδοθεί στην ασθένεια.
Το Sky News δήλωσε ότι ζήτησε από τον WHO να παράσχει στοιχεία περί του ποιοι γιατροί ψήφισαν για να εμποδίσουν την ανακήρυξη έκτακτης ανάγκης τον Ιανουάριο, αλλά ο οργανισμός αρνήθηκε να δημοσιεύσει τα στοιχεία, αναφέροντας προστασία της ιδιωτικότητας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του WHO Τάρικ Γιασάρεβιτς δήλωσε στο Sky News ότι ήταν «σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό που συνέβη μεταξύ δύο συνεδριάσεων, ήταν η απόδειξη της μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός της Κίνας».
Ο WHO υποστήριξε επίσης ότι η δήλωση έκτακτης ανάγκης σταματήθηκε στις 30 Ιανουαρίου, επειδή [ο οργανισμός] δεν είχε ακόμη αποδεικτικά στοιχεία για μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Παρ’ όλα αυτά, ο WHO ήδη γνώριζε ότι περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι είχαν μολυνθεί μέσω μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς έχει επανειλημμένως αντιμετωπίσει κατηγορίες ότι ψεύδεται για το πόσα κρούσματα και θάνατοι έχουν καταγραφεί ως σχετικά με τον ιό του Κ.Κ.Κ. στην Κίνα, και σύμφωνα με πληροφορίες, έχει θέσει υπό κράτηση όσους προσπάθησαν να προειδοποιήσουν για τον κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων γιατρών, επιτρέποντας έτσι την διάδοση της νόσου σε όλο τον κόσμο και την δημιουργία παγκόσμιας πανδημίας που έχει καταστρέψει εθνικές οικονομίες.
Στα τέλη Μαρτίου, ο γιατρός Μπρους Έιλγουορντ, Καναδός επιδημιολόγος, επικεφαλής μιας κοινής αποστολής WHO-Κίνας που διερεύνησε την εξάπλωση του ιού στην Κίνα, έκλεισε το τηλέφωνο σε δημοσιογράφο κατά την διάρκεια κλήσης, όταν ερωτήθηκε κατά πόσον ο WHO θα εξέταζε την ένταξη της Ταϊβάν στον οργανισμό, δεδομένης της ταχείας αντίδρασής της στην επιδημία.
Η Ταϊβάν, που απέχει 130 χιλιόμετρα από την Κίνα, ήταν μια από τις πρώτες χώρες που επλήγησαν από τον ιό του ΚΚΚ, αλλά έχει επίσης ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά κρουσμάτων, με 379 κρούσματα και 5 θανάτους, μέχρι τις 8 Απριλίου. Στο νησί απαγορεύεται να ενταχθεί στον WHO, υπό την πίεση της Κίνας, η οποία το θεωρεί τμήμα της επικράτειάς της —παρά το γεγονός ότι το αυτοδιοικούμενο νησί έχει την δική του δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, νόμισμα και στρατό.
Το νησί έχει κατηγορήσει τον WHO ότι αγνόησε τα ερωτήματά του κατά την έναρξη της επιδημίας, και δήλωσε ότι δεν του δόθηκαν πληροφορίες για τον ιό, όπως το αν μεταδιδόταν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Είπε επίσης ότι είχε προσπαθήσει να προειδοποιήσει τον WHO για τον ιό πέρυσι, ο οποίος τότε θεωρούνταν μόνο ως μια μυστηριώδης πνευμονία, αλλά ο WHO απέρριψε την προσφορά.
Η αδέξια αντίδραση του Έιλγουορντ στην ερώτηση κατά την διάρκεια του τηλεφωνήματος του Μαρτίου, θεωρήθηκε σε μεγάλο βαθμό ως επιβεβαίωση ότι ο WHO επηρεάζεται έντονα από την Κίνα.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέρτησε στο Twitter την Τρίτη ότι ο WHO «έχασε την ευκαιρία» και ότι ο οργανισμός, παρά το γεγονός ότι «χρηματοδοτείται κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες», ήταν «πολύ προσανατολισμένος στην Κίνα», και δήλωσε ότι θα διερευνήσει το θέμα περαιτέρω.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε αργότερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να θέσουν υπό εξέταση το πόσο θα χρηματοδοτούν τον WHO, αφότου τον είχε κατονομάσει «υπερβολικά προσανατολισμένο στην Κίνα», και τον είχε επικρίνει για την αντίθεσή του στην αρχική απόφαση [του Τραμπ] να απαγορεύσει τα ταξίδια από την Κίνα με στόχο την πρόληψη εξάπλωσης του ιού του ΚΚΚ.
«Πρόκειται να επανεξετάσουμε το πόσα χρήματα δίνουμε στον WHO. Πρόκειται να λάβουμε μια δυναμική απόφαση. Και θα κρίνουμε εκ του αποτελέσματος», είπε ο Τραμπ.
Ο πρόεδρος ισχυρίστηκε επίσης ότι ο WHO μπορεί να γνώριζε για την απειλή από τον ιό του ΚΚΚ αλλά δεν ενημέρωσε τον κόσμο εγκαίρως.
«Το θεώρησαν ψέμα. Έχασαν την ευκαιρία. Θα μπορούσαν να το ανακοινώσουν μήνες νωρίτερα. Θα μπορούσαν να γνωρίζουν. Θα έπρεπε να γνωρίζουν. Και πιθανότατα γνώριζαν. Έτσι θα το εξετάσουμε αυτό πολύ προσεκτικά», δήλωσε ο πρόεδρος.
Ο WHO δεν απάντησε αμέσως σε ερώτηση που ζητούσε απάντηση του οργανισμού στις δηλώσεις Τραμπ.
Ο Ζάκαρυ Στίμπερ συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.