Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Κουρέας με διπλή μάσκα εξυπηρετεί πελάτη στην Πράγα της Τσεχίας, 11 Μαΐου 2020. (Gabriel Kuchta/Getty Images)

Περισσότεροι από 11.000 επιστήμονες υπογράφουν αίτημα ενάντια στις καραντίνες

Ενημέρωση: 11 Οκτωβρίου

Περισσότεροι από 11.000 επιστήμονες και ιατροί έχουν υπογράψει ένα αίτημα κατά των μέτρων εγκλεισμού που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για τον περιορισμό της εξάπλωσης της COVID-19, της νόσου που προκαλείται από τον ιό του ΚΚΚ (Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα), υποστηρίζοντας ότι  προκαλούν «ανεπανόρθωτες ζημιές».

Τουλάχιστον 7.000 ιατροί και 4.000 ιατρικοί ερευνητές και υγειονομικοί επιστήμονες ένωσαν την φωνή τους με περισσότερα από 100.000 μέλη του ευρύτερου κοινού για την υπογραφή του αιτήματος, το οποίο δημιουργήθηκε στις 4 Οκτωβρίου και συντάχθηκε από κοινού από τον καθηγητή ιατρικής του Χάρβαρντ Δρ. Μάρτιν Κούλντροφ, την καθηγήτρια της Οξφόρδης Δρ. Σουνέτρα Γκούπτα και τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Στάνφορντ Δρ. Τζέι Μπατατσάρια.

«Ως επιδημιολόγοι των μολυσματικών ασθενειών και επιστήμονες της δημόσιας υγείας, έχουμε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις επιζήμιες επιπτώσεις στην σωματική και ψυχική υγεία των μέτρων που έχουν επικρατήσει σχετικά με την COVID-19 και προτείνουμε μια προσέγγιση που ονομάζουμε Εστιασμένη Προστασία», γράφει το αίτημα, το οποίο τιτλοφορείται «Η Διακήρυξη του Great Barrington», εμπνευσμένο από την πόλη της Μασαχουσέτης όπου και υπογράφηκε.

Το αίτημα ζητάει τον τερματισμό των μέτρων καραντίνας και εγκλεισμών, λέγοντας ότι παράγουν «καταστροφικές επιπτώσεις» στην βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη δημόσια υγεία.

Σε ορισμένες από αυτές τις καταστροφικές συνέπειες, έγραψαν οι γιατροί, περιλαμβάνονται τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στα παιδιά, η επιδείνωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, λιγότερες εξετάσεις καρκίνου και  επιδείνωση της ψυχικής υγείας. Υποστηρίζουν ότι αυτά τα μέτρα, στο μέλλον, θα οδηγήσουν σε υπερβολικά υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, με την εργατική τάξη και την νεότερη γενιά να «φέρει το μεγαλύτερο βάρος».

«Η κράτηση των μαθητών εκτός σχολείου είναι σοβαρή αδικία», συνεχίζει το αίτημα. «Η διατήρηση αυτών των μέτρων έως ότου είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη, με τους μειονεκτούντες να βλάπτονται δυσανάλογα».

Αντίθετα, επιμένουν σε μια προσέγγιση που επικεντρώνεται στην προστασία των πιο ευάλωτων, ενώ ταυτόχρονα κάνουν προσπάθειες για την επίτευξη της λεγόμενης «ανοσίας της αγέλης», στρατηγική που περιγράφουν ως «Εστιασμένη Προστασία».

«Η πιο συμπονετική προσέγγιση που εξισορροπεί τους κινδύνους και τα οφέλη για την επίτευξη της ανοσίας αγέλης είναι να επιτρέψουμε σε εκείνους που διατρέχουν τον ελάχιστο κίνδυνο θανάτου να ζήσουν τη ζωή τους κανονικά για να δημιουργήσουν ανοσία στον ιό μέσω φυσικής λοίμωξης, προστατεύοντας καλύτερα αυτούς που βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα κινδύνου», δηλώνουν οι γιατροί.

«Εκείνοι που δεν ανήκουν στην ομάδα των ευάλωτων θα πρέπει αμέσως να έχουν την δυνατότητα να αρχίσουν την ζωή τους ως συνήθως», προσθέτει το αίτημα.

Τα μέτρα υγιεινής, συμπεριλαμβανομένης της διαμονής στο σπίτι όταν δεν είμαστε καλά και του συχνού πλύσιμου των χεριών, μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη του στόχου της ανοσίας της αγέλης, λέει το αίτημα. Οι «χαμηλού κινδύνου» νέοι εν τω μεταξύ επιστρέφουν στο γραφείο αντί να εργάζονται από το σπίτι, προσθέτει.

«Τα εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις πρέπει να ανοίξουν. Οι τέχνες, η μουσική, ο αθλητισμός και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες πρέπει να αρχίσουν και πάλι», συμβουλεύουν οι γιατροί. «Άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μπορούν να συμμετέχουν αν το επιθυμούν, ενώ η κοινωνία στο σύνολό της απολαμβάνει την προστασία που παρέχεται στους ευάλωτους από εκείνους που έχουν αναπτύξει ανοσία αγέλης».

Η Epoch Times επικοινώνησε με τους Γκούπτα, Κούλντορφ και Μπατατσάρια για σχόλια, αλλά δεν πήρε άμεση απάντηση.

Τον Αύγουστο, ο γιατρός Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του  Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμώδων Νοσημάτων των ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν χρειάζονται άλλον εγκλεισμό για τον περιορισμό της COVID-19, υπό την προϋπόθεση ότι οι Αμερικανοί θα εφαρμόσουν «πέντε ή έξι θεμελιώδη μέτρα δημόσιας υγείας».

Ο Φάουτσι, μέλος της ειδικής ομάδας κορωνοϊού του Λευκού Οίκου, δήλωσε στο podcast «Pulse Check» του Politico στις 5 Αυγούστου πως πιστεύει ότι «μπορούμε να το ξεπεράσουμε χωρίς να χρειαστεί να επιστρέψουμε σε έναν εγκλεισμό», αλλά μόνο αν όλοι ακολουθούν τα βασικά, όπως το να φοράμε μάσκες, κοινωνικές αποστάσεις και υγιεινή.

Στις οδηγίες τους για την πρόληψη της COVID-19, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων απαριθμούν έξι μέτρα για να παραμείνουμε υγιείς και να αποτρέψουμε την εξάπλωση του δυνητικά θανατηφόρου ιού: πλύσιμο των χεριών, αποφυγή στενής επαφής με άλλα άτομα, κάλυψη της μύτης και του στόματος όταν είμαστε γύρω από άλλους, καλύψη πάντα του στόματος και της μύτης όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε και στη συνέχεια αμέσως πλένουμε ή απολυμαίνουμε τα χέρια μας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, καθαρίζουμε καθημερινά και απολυμαίνουμε συχνά επιφάνειες που αγγίζουμε και παρακολουθούμε την υγεία μας σε καθημερινή βάση.

Ο Tom Ozimek συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε