Οι καταναλωτές μπορούν να είναι επιλεκτικοί όταν πρόκειται για τη σωστή ωρίμανση των μπανανών τους, ένα θρεπτικό φρούτο που φημίζεται για το υψηλό κάλιο και την πρακτική συσκευασία του.
Μερικοί άνθρωποι προτιμούν τις αμυλούχες ίνες των πράσινων μπανανών, ενώ άλλοι προτιμούν τη γλυκύτητα των ώριμων ή μαύρων μπανανών. Πολλοί αναζητούν το μια μέση ωρίμανση. Ενώ η γεύση και η υφή είναι σημαντικές, τα οφέλη για την υγεία ποικίλλουν σε κάθε στάδιο ωριμότητας.
Οι πράσινες μπανάνες είναι λιγότερο γλυκές και πιο αμυλούχες από τις ώριμες μπανάνες. Οι άγουρες μπανάνες περιέχουν ανθεκτικό άμυλο, το οποίο δρα περισσότερο σαν μια ίνα στο σώμα και η υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες σημαίνει ότι οι πράσινες μπανάνες μας κρατούν γεμάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κρατώντας την όρεξη υπό έλεγχο κάτι που βοηθά και στην απώλεια βάρους.
Επίσης, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε άμυλο, οι άγουρες μπανάνες είναι πιο δύσκολο να χωνευτούν, κάτι που βοηθά στην δημιουργία ενός υγιούς εντέρου.
Εν τω μεταξύ, οι πράσινες μπανάνες έχουν πολύ λίγα σάκχαρα και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη μείωση του κινδύνου για διαβήτη, σύμφωνα με την Adda Bjarnadottir, εγγεγραμμένη διατροφολόγο της Healthline.
Καθώς ωριμάζουν οι μπανάνες, η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες αλλάζει, καθώς το άμυλο μετατρέπεται σε σάκχαρα: σακχαρόζη, γλυκόζη και φρουκτόζη. Είναι αξιοσημείωτο ότι, ενώ οι άγουρες μπανάνες έχουν άμυλο 70-80 τοις εκατό, ενώ οι ώριμες μπανάνες καταλήγουν να έχουν μόνο 1% περιεκτικότητα σε άμυλο.
Οι κίτρινες μπανάνες είναι μια εξαιρετική πηγή διατροφικών αντιοξειδωτικών όπως η ντοπαμίνη και οι κατεχίνες, που είναι γνωστές για τα οφέλη που προσφέρουν στην υγεία μας, όπως η μείωση του κινδύνου εκφυλιστικής ασθένειας και των καρδιακών παθήσεων, αναφέρει ένα άρθρο.
Όπως και οι μπανάνες όλων των σταδίων ωρίμανσης, οι κίτρινες μπανάνες περιέχουν κάλιο, το οποίο είναι σημαντικό για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και της υγείας των νεφρών.
Σε μια 13ετή μελέτη, οι γυναίκες που έτρωγαν μπανάνες δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα είχαν 33% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νεφρική νόσο, ενώ άλλες μελέτες διαπίστωσαν ότι εκείνες που τρώνε μπανάνες τέσσερις έως έξι φορές την εβδομάδα έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νεφρική νόσο.
Οι κίτρινες μπανάνες με καφέ κηλίδες περιέχουν περισσότερα σάκχαρα από τις λιγότερο ώριμες μπανάνες και τείνουν να είναι η πιο δημοφιλής επιλογή. Ωστόσο, έχουν επίσης ένα σύνολο οφελών για την υγεία.
Εκτός από την ευκολότερη πέψη, οι μπανάνες σε αυτό το στάδιο ωρίμανσης οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Ιάπωνες ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Teikyo ανακάλυψαν ότι περιέχουν 8 φορές υψηλότερο παράγοντα νέκρωσης όγκων (TNF), ο οποίος διασπά τα καρκινικά κύτταρα στο σώμα περισσότερο σε σχέση με τις άγουρες μπανάνες.
Επιπλέον, καθώς οι μπανάνες ωριμάζουν, γίνονται πλουσιότερες σε αντιοξειδωτικά.
Οι καφέ μπανάνες είναι οι πιο γλυκές από την άποψη της γεύσης. Ωστόσο, καθώς γίνονται πιο καφέ, τα επίπεδα αντιοξειδωτικών τους αυξάνονται επίσης.
Δεδομένου ότι έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, οι καστανές μπανάνες δημιουργούν ένα εξαιρετικό γλυκαντικό για smoothies, ενώ παράλληλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Μπορείτε επίσης να τις βάλετε στην κατάψυξη για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους.
Οι διαβητικοί τύπου-2 θα πρέπει, ωστόσο, να γνωρίζουν ότι σχεδόν όλο το ανθεκτικό άμυλο στις άγουρες μπανάνες μετατρέπεται σε σάκχαρα και οι ώριμες καφέ μπανάνες αντίστοιχα περιέχουν τα υψηλότερα επίπεδα σακχάρων.
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν υποκαθιστά τη συμβουλή του γιατρού σας.
Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;
Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.
[give_form id=”3924″]