Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Ο επικεφαλής της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο δίνει συνέντευξη τύπου στο προεδρικό παλάτι Μιραφλόρες στο Καράκας της Βενεζουέλας, 12 Μαρτίου 2020. (Matias Delacroix/AP Photo)

Ποινές από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στοχεύουν τους κλεπτοκράτες της  Βενεζουέλας του Μαδούρο

Σχολιασμός

Το ότι παραμένει στην εξουσία ο σοσιαλιστής δικτάτορας της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο αποτελεί απόδειξη [της λειτουργίας] των όπλων του στρατού του, της καταστολής της μυστικής αστυνομίας, των βασανιστηρίων επί της φιλοδημοκρατικής του αντιπολίτευσης και της κακοήθους βοήθειας τεσσάρων φίλων δικτατοριών, της Ρωσίας, του Ιράν, της Κούβας και της Κίνας.

Μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, τον μήνα κατά τον οποίο ένας σύμμαχος του Μαδούρο προσέλαβε φανταχτερούς εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων [λόμπι] για να επηρεάσουν το Κογκρέσο ώστε να μειωθούν οι κυρώσεις, οι προοπτικές αποστολής του σε κουβανική εξορία φαίνονταν καλύτερες. Χειροκροτήματα και από τις δύο πλευρές χαιρέτησαν τον μεγάλο εχθρό της Βενεζουέλας του Μαδούρο, τον Χουάν Γκουάιντο, όταν ο Γκουάιντο παρευρέθηκε στην ετήσια ομιλία του προέδρου προς την Σύγκλητο ως προσκεκλημένος του Λευκού Οίκου.

Ο Γκουάιντο ήταν πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, όταν ήταν ακόμα ένα δημοκρατικά εκλεγμένο φόρουμ. Ο Μαδούρο έκλεψε τις εκλογές του 2019. Αψηφώντας τα όπλα του Μαδούρο, η συνέλευση κήρυξε τον Γκουάιντο «προσωρινό πρόεδρο». Οι Ηνωμένες Πολιτείες βοήθησαν στη δημιουργία συνασπισμού 59 εθνών για να τον υποστηρίξουν. Ο συνασπισμός χαρακτήρισε την επανεκλογή του Μαδούρο παράνομη και ζήτησε να παραιτηθεί: Μια τολμηρή, διπλωματική προσπάθεια ανατροπής του τυράννου και ένα στοίχημα άξιο δοκιμής, λαμβάνοντας υπόψη την καταστροφή του καθεστώτος.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμά ότι από το 2014, περίπου 5,5 εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας έχουν εγκαταλείψει τη χώρα — περίπου το 17% του πληθυσμού. Δεκαετίες σοσιαλιστικού χαλασμού και κλεπτοκρατείας έχουν καταστρέψει αυτό που κάποτε ήταν το πλουσιότερο έθνος της Νότιας Αμερικής.

Ωστόσο, η στρατηγική χαρακτηρισμού του Μαδούρο ως  παράνομο στις αρχές του 2019 στηρίχτηκε στο ότι οι στρατιώτες της Βενεζουέλας ίσως αυτομολούσαν μαζικά στον Γκουάιντο.

Το 2020, ο στρατός συνεχίζει να υποστηρίζει τον Μαδούρο. Γιατί; Το στράτευμα συμμετέχει στις παράνομες δραστηριότητες κλοπής του καθεστώτος, έτσι η υπακοή πληρώνεται σε μετρητά και προνόμια. Η κλίκα του Μαδούρο έχει διατηρήσει τον έλεγχο σε περιοχές υψηλής οικονομικής αξίας, όπως η παραγωγή πετρελαίου. Οι στρατιωτικοί πιστοί του καθεστώτος ελέγχουν τη διανομή τροφίμων και αρνούνται να δώσουν στους αντιπάλους του. Ωστόσο, είναι πρόθυμοι να πουλήσουν σε λιμοκτονούντες πολίτες τρόφιμα και, πιθανώς, οδοντόκρεμα, για μετρητά — οι δωροδοκίες καταβάλλονται σε κοσμήματα, ευρώ ή δολάρια.

Προσθέστε έναν θανάσιμο λόγο. Το εξειδικευμένο προσωπικό ασφαλείας της Ρωσίας και της Κούβας προστατεύει τον Μαδούρο — και μπορούν να απειλήσουν ανώτερους αξιωματικούς που θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν τον αρχηγό.

Τον Ιανουάριο του 2020, 75 αλεξιπτωτιστές του στρατού των ΗΠΑ αναπτύχθηκαν στη γειτονική Κολομβία για να συμμετάσχουν σε μια άσκηση με τις κολομβιανές δυνάμεις. Σε διπλωματική ομιλία, ήταν μια υπενθύμιση των δυνατοτήτων των ΗΠΑ.

Ωστόσο, τον Φεβρουάριο, μετά από επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο Μαδούρο ανακοίνωσε ότι ήταν έτοιμος για πόλεμο. Δεν φοβόταν τη μάχη! Ο Λαβρόφ είχε προφανώς επιβεβαιώσει την ισχυρή ρωσική υποστήριξη για το καθεστώς του. Τα αποθέματα πετρελαίου της Βενεζουέλας είναι εξασφαλισμένα με «μελλοντική αξία» που μπορούν να αγοράσουν ισχυρούς φίλους, όπως Κουβανούς σωματοφύλακες, ακόμη και ρώσικα και κινέζικα βέτο στα ΗΕ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές των ΗΠΑ, τα ρωσικά συμφέροντα πετρελαίου είναι μεσάζοντες στο 60 τοις εκατό του πετρελαίου της Βενεζουέλας και βοηθούν στην απόκρυψη των εξαγωγικών προορισμών. Οι εξαγωγές πετρελαίου πληρώνουν το καθεστώς. Ωστόσο, στο εσωτερικό της χώρας, η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει έλλειψη βενζίνης.

Τον Μάρτιο, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε. Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ άσκησαν ποινική δίωξη στον Μαδούρο με κατηγορίες διακίνησης ναρκωτικών. Η Ουάσινγκτον προσέφερε αμοιβή $15 εκατομμυρίων για τη σύλληψη του Μαδούρο.

Δυστυχώς, στις 3 Μαΐου (ίσως στις 2 Μαΐου), συνέβη ένα φαιδρό περιστατικό. Μισθοφόροι στρατιώτες και αυτομολήσαντες στρατιωτικοί της Βενεζουέλας — ίσως 60 —  εισήλθαν στη Βενεζουέλα. Μερικοί μισθοφόροι ήταν πρώην Πράσινοι Μπερέδες. Φαίνεται ότι οι σχεδιαστές είχαν διαβάσει το λαμπρό μυθιστόρημα του Φρέντερικ Φόρσαϊθ «The Dogs of War». Οι πράξεις τους, ωστόσο, ανήκαν στα Κούτσουρα του Πολέμου. Περίπου είκοσι συνελήφθησαν γρήγορα, οκτώ σκοτώθηκαν. Ένας Αμερικανός είπε ότι η κατάληψη ενός αεροδρομίου και η σύλληψη του Μαδούρο ήταν οι αντικειμενικοί στόχοι.

Ο Μαδούρο διαμαρτυρόταν για μια εβδομάδα. Ο Γκουάιντο δήλωσε πως δεν εμπλεκόταν. Η επίθεση έχει τη μυρωδιά μιας στημένης από τον αντίπαλο επιχείρησης.

Αλλά εδώ είναι τα βαθιά νέα. Από την μέρα της φάρσας, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατέστησε σαφές ότι η Ουάσινγκτον κλιμακώνει τον διπλωματικό και οικονομικό της πόλεμο στον Μαδούρο.

Στις 13 Μαΐου, η Βενεζουέλα και η Κούβα επανεμφανίστηκαν στον κατάλογο των ΗΠΑ, χωρών που δεν συνεργάζονται πλήρως με την αντιτρομοκρατική. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν το καθεστώς Μαδούρο ότι φιλοξενεί απατεώνες Κολομβιανούς αντάρτες και τρομοκράτες. Σε διπλωματικό λόγο, η Βενεζουέλα διεξάγει μυστικό πόλεμο εναντίον του γείτονά της. Αυτό θα προσθέσει αυστηρότερες κυρώσεις.

Στις 20 Μαΐου, ο Πομπέο ανακοίνωσε ότι «οι κάτοικοι της Βενεζουέλας που έχουν ανάγκη» (στρατόπεδα προσφύγων) θα λάβουν $138 εκατομμύρια σε ανθρωπιστική βοήθεια. Στις 29 Μαΐου, επιβεβαίωσε πάλι την αμερικανική αποδοχή για την ηγεσία του Γκουάιντο.

Στις 2 Ιουνίου, για άλλη μια φορά, διπλωμάτες των ΗΠΑ επιτέθηκαν στο σημείο διασταύρωσης [των ναυτιλιακών γραμμών] του πετρελαίου επιβάλλοντας κυρώσεις σε τέσσερις εταιρείες που εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο πετρελαίου της Βενεζουέλας.

Ο στόχος αυτών των πολιτικών και οικονομικών ποινών: να μειωθεί το κέρδος υπακοής στο διεφθαρμένο καθεστώς του Μαδούρο.

Ο Austin Bay είναι Συνταγματάρχης (ε.α.) στην Εφεδρεία του Αμερικανικού Στρατού, συγγραφέας, αρθρογράφος, και διδάσκων στρατηγικής πράξης και θεωρίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. Το τελευταίο βιβλίο του είναι το «Κοκτέιλ από την Κόλαση: Πέντε Πόλεμοι που Διαμόρφωσαν τον 21ο αιώνα».

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι η γνώμη του συγγραφέα και δεν αντανακλούν κατ’ ανάγκην τις απόψεις της Epoch Times.

Ακολουθήστε την Epoch Times στο Twitter: @EpochTimesGr

Το γνωρίζατε;

Η Epoch Times είναι η πρώτη και μοναδική εφημερίδα που εκθέτει την πραγματική φύση, τον αντίκτυπο και τον τελικό στόχο του κομμουνισμού. Εξηγούμε τη ζημιά του στα ηθικά μας θεμέλια και στις ανατολικές και δυτικές παραδόσεις. Συζητάμε επίσης τα αποτελέσματα του σοσιαλισμού και τον αντίκτυπό του στην οικονομική και πολιτική σταθερότητα των χωρών.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε