Παρασκευή, 19 Απρ, 2024

Πομπέο για κομμουνιστική Κίνα: «Ο ελεύθερος κόσμος πρέπει να θριαμβεύσει επί αυτής της νέας τυραννίας»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ζήτησε από τις δημοκρατικές χώρες να συνεργαστούν για να υπερασπιστούν τις εκτεταμένες απειλές που θέτει το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ), αποκαλώντας την μια επιλογή μεταξύ «ελευθερίας και τυραννίας».

«Εμείς, τα ελεύθερα έθνη του κόσμου, πρέπει να προκαλέσουμε αλλαγή στη συμπεριφορά του ΚΚΚ με πιο δημιουργικούς και δυναμικούς τρόπους, επειδή οι ενέργειες του Πεκίνου απειλούν τους ανθρώπους και την ευημερία μας», δήλωσε ο Πομπέο κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Προεδρική Βιβλιοθήκη και Μουσείο Ρίτσαρντ Νίξον στην Καλιφόρνια στις 23 Ιουλίου.

«Ο ελεύθερος κόσμος πρέπει να θριαμβεύσει επί αυτής της νέας τυραννίας», είπε, περιγράφοντας το ως «αποστολή της εποχής μας».

 

Ο Πομπέο κάλεσε τους Αμερικανούς και τις χώρες εταίρους να αναγνωρίσουν ότι το ΚΚΚ είναι θεμελιωδώς ένα μαρξιστικό-λενινιστικό καθεστώς, λέγοντας ότι «η ιδεολογία καθοδηγεί αυτήν την πολυετή επιθυμία για παγκόσμια ηγεμονία του κινεζικού κομμουνισμού». Σε αυτήν τη βάση, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να προσεγγίσουν το καθεστώς από την οπτική γωνία της «δυσπιστίας και επαλήθευσης», είπε, αλλάζοντας λίγο τα διάσημα λόγια του πρώην προέδρου Ρόναλντ Ρήγκαν σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τη Σοβιετική Ένωση: «εμπιστεύσου, αλλά επαλήθευσε».

«Ο μόνος τρόπος να αλλάξουμε πραγματικά την Κομμουνιστική Κίνα είναι να δράσουμε όχι βάσει των όσων λένε οι Κινέζοι επικεφαλής, αλλά βάσει του πως συμπεριφέρονται», είπε.

Οι παρατηρήσεις του Πομπέο ήρθαν μετά από μια σειρά ομιλιών από ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης τις τελευταίες εβδομάδες, που επιδίωκαν να επισημάνουν τις κακοήθεις ενέργειες του ΚΚΚ στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο. Έγιναν καθώς η Ουάσινγκτον αντιδρά προς το κινεζικό καθεστώς στα θέματα κλοπής τεχνολογίας, τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την στρατιωτική επιθετικότητα.

Αυτήν την εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια πρωτοφανή κίνηση, διέταξαν το κινεζικό προξενείο στο Χιούστον να κλείσει μέχρι το απόγευμα της 24ης Ιουλίου, με τον Πομπέο να κατηγορεί την εγκατάσταση ότι είναι «κέντρο κατασκοπείας και κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας». Το υπουργείο Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε επίσης στις 23 Ιουλίου ότι το προξενείο του Σαν Φρανσίσκο φιλοξενεί μια καταζητούμενη Κινέζα ερευνήτρια, η οποία κατηγορείται ότι δεν αποκάλυψε στην αίτησή της για βίζα ότι ήταν μέλος του κινεζικού στρατού.

Τρεις άλλοι Κινέζοι υπήκοοι συνελήφθησαν πρόσφατα με παρόμοιες κατηγορίες απάτης στην απόκτηση βίζα, ανέφερε το υπουργείο.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε επίσης στις 21 Ιουλίου κατηγορητήριο εναντίον δύο Κινέζων χάκερ που κατηγορούνται για μια δεκαετή εκστρατεία κλοπής εμπορικών μυστικών από εταιρείες εργολάβους άμυνας και εκατοντάδες εταιρείες σε όλο τον κόσμο — και πιο πρόσφατα για μια προσπάθεια απόκτησης έρευνας που σχετίζεται με την COVID-19.

«Φρανκενστάιν»

Ο Πομπέο είπε ότι σε περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες εξομάλυναν τις σχέσεις με το ΚΚΚ, η Κίνα δεν έχει γίνει πιο ελεύθερη όπως πολλοί ήλπιζαν.

«Η αλήθεια είναι ότι οι πολιτικές μας και οι πολιτικές άλλων ελευθέρων εθνών ανέστησαν την αποτυχημένη οικονομία της Κίνας, μόνο για να δουν το Πεκίνο να δαγκώνει τα διεθνή χέρια που το έτρεφαν», είπε.

«Ο πρόεδρος Νίξον είπε κάποτε ότι φοβόταν ότι είχε δημιουργήσει έναν Φρανκενστάιν ανοίγοντας τον κόσμο στο ΚΚΚ. Και εδώ είμαστε».

Ο Ρίτσαρντ Νίξον, ο οποίος ήταν πρόεδρος από το 1969 έως το 1974, άνοιξε τον δρόμο για την επισημοποίηση των διπλωματικών σχέσεων των ΗΠΑ με το κινεζικό καθεστώς το 1979, οργανώνοντας μια σειρά συναντήσεων με Κινέζους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένης μιας επίσκεψης στο Πεκίνο το 1972.

Όχι μια «κανονική χώρα»

Ο Πομπέο είπε ότι άνθρωποι και χώρες «πρέπει να πουν την αλήθεια» για το ΚΚΚ: «Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την ενσάρκωση της Κίνας ως μια φυσιολογική χώρα, σαν μια οποιαδήποτε άλλη [χώρα]».

Για παράδειγμα, στον τομέα του εμπορίου, το Πεκίνο «αντιμετωπίζει τις διεθνείς… συμφωνίες ως προτάσεις, ως αγωγούς για παγκόσμια κυριαρχία», είπε.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα με εταιρείες του ΚΚΚ δεν είναι η ίδια με τις συνήθεις εμπορικές συναλλαγές, σημείωσε ο Πομπέο, λέγοντας ότι αυτές οι εταιρείες «δεν ελέγχονται από ανεξάρτητα διοικητικά συμβούλια, και πολλές από αυτές χρηματοδοτούνται από το κράτος και έτσι δεν χρειάζεται να επιδιώκουν κέρδη».

Αναφέρθηκε στο παράδειγμα του γίγαντα τηλεπικοινωνιών Huawei. Η διοίκηση ονόμασε την εταιρεία «αυτό που είναι — μια αληθινή απειλή εθνικής ασφάλειας», σημείωσε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει ανησυχίες για το ότι η Huawei και άλλες κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας μπορεί να χρησιμοποιηθούν από το Πεκίνο για κατασκοπεία, δεδομένου ότι όλες οι κινεζικές εταιρείες ελέγχονται από το Κόμμα.

«Εάν οι εταιρείες μας επενδύουν στην Κίνα, ενδέχεται να υποστηρίξουν εκούσια ή ακούσια τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κομμουνιστικού Κόμματος», είπε.

Η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει δεκάδες κινεζικές εταιρείες λόγω του ρόλου τους στην ενίσχυση της καταστολής που διαπράττεται από το καθεστώς εναντίον εθνοτικών μειονοτήτων στην περιοχή Σιντζιάνγκ.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Πομπέο είπε ότι πολλοί Κινέζοι φοιτητές και υπάλληλοι «έρχονται εδώ για να κλέψουν την πνευματική ιδιοκτησία μας και να την πάρουν μαζί τους στην χώρα τους».

Ο Τραμπ τον Μάιο απαγόρευσε την είσοδο σε Κινέζους μεταπτυχιακούς και φοιτητές ανώτερου επιπέδου που είναι συνδεδεμένοι με κινεζικά στρατιωτικά ιδρύματα, σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της κρατικής κλοπής αμερικανικής πνευματικής ιδιοκτησίας που διαπράττεται από το καθεστώς.

Δύναμη στον κινεζικό λαό

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει επίσης να «συνεργαστούν με, και να ενδυναμώσουν τον κινεζικό λαό», τον οποίο ο Πομπέο ονόμασε «δυναμικό, ανθρώπους που θέλουν ελευθερία και που είναι κάτι το τελείως διαφορετικό από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα».

Είπε ότι το «μεγαλύτερο ψέμα» που λέει το ΚΚΚ είναι «ότι μιλούν εκ μέρους 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που παρακολουθούνται, καταπιέζονται και φοβούνται να μιλήσουν».

«Αντίθετα, το KKK φοβάται τις ειλικρινείς απόψεις του κινεζικού λαού περισσότερο από οποιονδήποτε αντίπαλο», δήλωσε ο Πομπέο.

Επέκρινε την καταστολή του καθεστώτος εναντίον εκείνων που εκφράζουν απόψεις μη αποδεκτές από το Κόμμα, όπως οι αντιφρονούντες και οι γιατροί που λένε την αλήθεια, οι οποίοι σήμαναν συναγερμό για τον ιό του ΚΚΚ στα αρχικά στάδια της πανδημίας.

«Για πολλές δεκαετίες, οι ηγέτες μας αγνόησαν, υποβάθμισαν, τα λόγια γενναίων Κινέζων αντιφρονούντων που μας προειδοποιούσαν για την φύση του καθεστώτος που έχουμε τώρα μπροστά μας», είπε.

«Δεν μπορούμε να το αγνοούμε πλέον».

Ακολουθήστε την Cathy στο Twitter: @CathyHe_ET

 

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε