Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είπε την Παρασκευή ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα δημοσιεύσει τα email της Χίλαρι Κλίντον και υπαινίχθηκε ότι η αποκάλυψη μπορεί να γίνει πριν από την ημέρα των εκλογών.
«Έχουμε τα email, τα βγάζουμε», δήλωσε ο Πομπέο στο Fox News στις 9 Οκτωβρίου. «Το κάνουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Σίγουρα πιστεύω ότι θα υπάρξουν περισσότερα να δούμε πριν τις εκλογές».
«Θα βγάλουμε όλες αυτές τις πληροφορίες για να τις δουν οι Αμερικανοί. Θα θυμάστε ότι υπήρχαν απόρρητες πληροφορίες μέσα σε έναν ιδιωτικό διακομιστή, δεν θα έπρεπε να ήταν ποτέ εκεί, η Χίλαρι Κλίντον δεν έπρεπε ποτέ να το κάνει αυτό, ήταν απαράδεκτη συμπεριφορά», πρόσθεσε ο Πομπέο.
Η χρήση ενός μη εξουσιοδοτημένου ιδιωτικού διακομιστή email από την Κλίντον για τη διεξαγωγή κυβερνητικών επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της θητείας της ως υπουργός Εξωτερικών έγινε σημαντικό θέμα στις εκλογές του 2016. Ο τότε διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ απάλλαξε την Κλίντον από οποιαδήποτε κατηγορία τον Ιούλιο του 2016 μετά από μια διετή έρευνα που επικεντρώθηκε στο κατά πόσον κακοδιαχειρίστηκε τις απόρρητες πληροφορίες.
Διαβάστε επίσης:
Στη συνέχεια, ο Κόμεϊ ανακοίνωσε δημοσίως την επανέναρξη της έρευνας αφού το γραφείο του FBI στη Νέα Υόρκη ανακάλυψε emails της Κλίντον στο λάπτοπ του Άντονι Γουίνερ, του πρώην συζύγου της Χούμα Άμπεντιν, δεξί χέρι της Κλίντον. Ερευνητές που εργάζονται στη μονάδα Εγκλήματα Κατά Παιδιών (Crimes Against Children) βρήκαν εκατοντάδες χιλιάδες email της Κλίντον, ενώ εξέταζαν το λάπτοπ του Γουίνερ ως μέρος μιας έρευνας για την πορνογραφική επικοινωνία του με ανήλικο κορίτσι. Μέρες αργότερα, ο Κόμεϊ ανακοίνωσε ότι το FBI είχε ελέγξει τα email, δεν βρήκε νέα στοιχεία και έκλεισε ξανά την υπόθεση.
Η άρση του απορρήτου έρχεται μετά την πρόσφατη κριτική του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην οποία απευθύνεται άμεσα στον Πομπέο. Ο Τραμπ, εδώ και χρόνια κατηγορεί την Κλίντον για τη διαγραφή χιλιάδων email τα οποία ήταν υπό εντολή προστασίας. Ένας εξωτερικός συνεργάτης πληροφορικής, που σε κάποιο σημείο εργαζόταν για την Κλίντον, διέγραψε χιλιάδες email παρά το ότι γνώριζε ότι τα αρχεία ήταν υπό κλήτευση από το Κογκρέσο. Ο εξωτερικός συνεργάτης και αρκετοί από τους συνεργάτες της Κλίντον έλαβαν ασυλία με αντάλλαγμα την κατάθεσή τους.
«Είπε ότι είχε 33.000 email», δήλωσε ο Τραμπ στο Fox News την Πέμπτη. «Είναι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά ο Μάικ Πομπέο δεν μπορεί να τα βγάλει έξω, πράγμα που είναι πολύ λυπηρό. Δεν είμαι χαρούμενος γι ‘αυτόν εξαιτίας αυτού».
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Τραμπ είπε ότι έχει εξουσιοδοτήσει την πλήρη άρση του απορρήτου των εγγράφων που σχετίζονται με την έρευνα της Ρωσίας και τα email της Κλίντον.
Διαβάστε επίσης:
Και οι δύο έρευνες αλλοιώθηκαν από την προκατάληψη μεταξύ των βασικών αξιωματούχων του FBI, συμπεριλαμβανομένων των Πίτερ Στροκ και Λίζα Πέιτζ. Και οι δύο εξέφραζαν το μίσος τους για τον Τραμπ, σεβασμό για την Κλίντον, είχαν κάνει τη συζήτηση να σταματήσουν τον Τραμπ από το να γίνει πρόεδρος και ανέφεραν μια πολιτική ασφάλισης στο απίθανο σενάριο που κέρδιζε τις εκλογές.
Ο έλεγχος της έρευνας από το Γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή του Υπουργείου Δικαιοσύνης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προκατάληψη «θόλωσε» την ακεραιότητα της έρευνας, δεν βρήκε όμως στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η προκατάληψη άλλαξε οποιεσδήποτε ερευνητικές αποφάσεις ή το τελικό αποτέλεσμα.
Ο Κόμεϊ τελικά δεν μπόρεσε να αποκλείσει το γεγονός ότι μια ξένη δύναμη μπορεί να είχε χακάρει τον διακομιστή email της Κλίντον. Όλα εκτός από τέσσερα email που παραδόθηκαν από τους δικηγόρους της Κλίντον στο Κογκρέσο περιείχαν μια διεύθυνση Gmail στα μεταδεδομένα -carterheavyindustries@gmail.com- που θυμίζει το όνομα μιας κινεζικής εταιρείας.
«Μπορείτε να το δείτε, είτε πρόκειται για τη Ρωσία είτε την Κίνα ή το Ιράν ή τους Βορειοκορεάτες που θέλουν να πάρουν στα χέρια τους τέτοιου είδους πληροφορίες, οι απόρρητες πληροφορίες πρέπει να παραμένουν στα σωστά μέρη. Η υπουργός Κλίντον, όταν ήταν εδώ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δεν το έκανε αυτό», δήλωσε ο Πομπέο την Παρασκευή.
Δύο γενικοί επιθεωρητές διερεύνησαν το ζήτημα του Gmail και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το email «carterheavyindustries» κατέληξε στα μεταδεδομένα κατά λάθος λόγω της διαδικασίας που ο βοηθός της Κλίντον χρησιμοποιούσε για να αντιγράψει τα email σε έναν νέο διακομιστή. Υπάρχουν ωστόσο κενά σε αυτήν τη θεωρία, διότι οι δικηγόροι της Κλίντον θα έπρεπε να είχαν πρόσβαση στα μηνύματα που αντιγράφηκαν χρησιμοποιώντας τη διεύθυνση Gmail. Η ομάδα συντηρητικών επιτηρητών Judicial Watch έκτοτε το ανέθεσε στην Google και έλαβε αρχεία ως απάντηση, κανένα εκ των οποίων δεν είναι ακόμη δημόσιο. Ο λογαριασμός Gmail είχε ακόμα εκατοντάδες email της Κλίντον όταν το FBI ανακάλυψε την ύπαρξή του.
Ακολουθήστε τον Ivan στο Twitter: @ivanpentchoukov