Δευτέρα, 25 Νοέ, 2024
Ασκούμενοι του Φάλουν Ντάφα κάνουν τις ασκήσεις του Φάλουν Ντάφα στην Μελβούρνη, Αυστραλία, στις 14 Ιουλίου 2018. (Henry Jom/The Epoch Times)

Πώς να ανακτήσετε την υγεία σας, σύμφωνα με 3 παραδόσεις

Η δυτική ιατρική, η κινεζική ιατρική, και το Τσιγκόνγκ (Qigong) ακολουθούν διαφορετικά μονοπάτια ως προς τη θεραπεία ασθενειών.

Πόσο συχνά αρρωσταίνετε, έχετε κάποιο κρυολόγημα ή ανεβάζετε πυρετό; Και πώς συνήθως αναρρώνετε; Απλά περιμένετε να περάσει ή επισκεφθήκατε κάποιο γιατρό ή φαρμακείο; Αναζητήσατε κάποιες φυτικές ιατρικές συνταγές της κινεζικής ιατρικής; Ή ακολουθήσατε κάποιου άλλου είδους εναλλακτική [μη συμβατική] θεραπεία;

Ας ρίξουμε μια ματιά σε τρεις μεθόδους θεραπείας, που είναι σήμερα διαθέσιμες στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης μιας εναλλακτικής προσέγγισης, που εξασκούν πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι.

Δυτική ιατρική

Αυτή είναι η μέθοδος με την οποία είμαστε πιο εξοικειωμένοι, οπότε δεν χρειάζεται να την εξηγήσουμε με μεγάλη λεπτομέρεια. Σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν αρρωσταίνουν, επισκέπτονται έναν γιατρό της δυτικής ιατρικής ή ένα φαρμακείο για τα συνταγογραφούμενα χάπια, τα οποία παίρνουν μέχρι να αναρρώσουν. Αυτά τα χάπια γενικά επιτίθονται απευθείας στην ασθένεια και παρακάμπτουν τα φυσικά συστήματα καταπολέμησης του ίδιου του οργανισμού μας. Για παράδειγμα, εάν έχετε πυρετό, τα χάπια θα καταστείλουν την εμφάνιση του πυρετού στο σώμα, ο οποίος είναι στην πραγματικότητα μια αντίδραση του ανοσοποιητικού για την καταπολέμηση των παθογόνων κυττάρων. Όμως, μπορεί να είναι επικίνδυνο για έναν οργανισμό αν η διαδικασία αυτή (της καταπολέμησης) υπερβεί τα επιτρεπτά όρια. Η δυτική ιατρική περιλαμβάνει ένα σύνολο κλινικών μελετών και μεθόδων θεραπείας, που περιλαμβάνουν χάπια, χειρουργική επέμβαση, ενέσεις, χημειοθεραπεία κλπ.

Η δυτική ιατρική επικεντρώνεται σε άμεσες μεθόδους όπως «γιάτρεψε το κεφάλι όταν πονάει το κεφάλι» και «γιάτρεψε το πόδι όταν πονάει το πόδι». Για παράδειγμα, θεραπεία με ακτινοβολία και χημειοθεραπεία μπορεί να συστηθεί για αντιμετώπιση του καρκίνου, ενώ ένας πυρετός θα αντιμετωπιστεί με λήψη αντιπυρετικών. Από την άλλη, ένας όγκος μπορεί να αφαιρεθεί μέσω εγχείρισης.

Παραδοσιακή κινέζικη ιατρική

Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική (ΠΚΙ) χρησιμοποιεί μια ολιστική προσέγγιση για τη θεραπεία μιας ασθένειας αντί να στηρίζεται αποκλειστικά στη φαρμακευτική αγωγή. Προσπαθεί να συνεργαστεί με τα υπάρχοντα συστήματα του σώματος, ενισχύοντάς τα, ώστε να καταπολεμήσει την ασθένεια ή να «κατευθύνει» τον ασθενή στο πώς να απομακρύνει τη ρίζα της νόσου.

Στην ΠΚΙ, το ανθρώπινο σώμα θεωρείται ένα ολιστικό σύστημα και οι γιατροί χρησιμοποιούν την θεωρία του Γιν και του Γιανγκ, την θεωρία των Πέντε Στοιχείων και του συστήματος των μεσημβρινών για να κάνουν μια διάγνωση. Επιπλέον, δίνεται έμφαση στην εναρμόνιση με το περιβάλλον, τον νου και το σώμα. Εστιάζει επίσης στο πώς τα συναισθήματα και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ανθρώπινη υγεία.

Έτσι, ενώ ένας γιατρός της δυτικής ιατρικής συμπεραίνει ότι ένα κρυολόγημα οφείλεται σε λοίμωξη που προήλθε από έναν ιό, ένας γιατρός της ΠΚΙ θα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα ανισορροπίας του Γιν και του Γιανγκ, που προκλήθηκε από φραγμένα ενεργειακά κανάλια. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε συναισθηματική αναταραχή, έλλειψη ανάπαυσης, ή κακή διατροφή.

 

Illustration – Shutterstock | Akane1988

 

«Η ΠΚΙ είναι ένα προηγμένο ιατρικό και θεραπευτικό σύστημα, που έχει πολύ στενή σχέση με τον Ταοϊσμό, εστιάζοντας στην πρόληψη και την προστασία», δήλωσε η Κριστίνα Σου (Christina Xu) στο PreserveHealth.com.au, μια ιστοσελίδα που ειδικεύεται στην ΠΚΙ.

«Αυτό είναι μια πολύ διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με τη δυτική ιατρική, η οποία επικεντρώνεται περισσότερο στη θεραπεία των ασθενειών μετά την εμφάνισή τους. Η κινεζική ιατρική στοχεύει στην προστασία, την βελτιστοποίηση της υγείας και της φυσικής κατάστασης, και αποτελεί μια προληπτική μορφή ιατρικής», πρόσθεσε.

Ο ιατρός Γιανγκ Τζινγκ-ντουάν (Yang Jing-duan, MD) που είναι επίσης ειδικός στην κινεζική ιατρική και τον βελονισμό, συμφωνεί. Ο κ. Γιανγκ ανέφερε κάποτε σε μια συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκε στο CBS Health Watch το 2000, ότι εάν ένας ασθενής τον συμβουλευόταν για θεραπεία μέσω της δυτικής ιατρικής, θα χρέωνε στον ασθενή 200 δολάρια, ενώ εάν ο ασθενής ζητούσε θεραπεία μέσω της παραδοσιακής ιατρικής, θα χρέωνε μόνο 100 δολάρια.

Ο ιατρός Τζινγκ-ντουάν Γιανγκ (Jingduan Yang) είναι νευρολόγος, ψυχίατρος, και ειδικός στην κινεζική και ολιστική ιατρική. (Ευγενική παραχώρηση του κ. Γιανγκ.)

 

Αναφερόμενος στον λόγο διακύμανσης της τιμής, ο κ. Γιανγκ δήλωσε: «Ο ασθενής φέρει το ήμισυ της ευθύνης για την υγεία του, προσέχοντας τη διατροφή του και προβαίνοντας σε μεθοδικές αλλαγές στον τρόπο ζωής του, ώστε να θεραπευθεί».

Ο κ. Γιανγκ είναι επίσης ιδρυτής του Ινστιτούτου Ολιστικής Ιατρικής – Γιανγκ (Yang Institute of Integrative Medicine), της Κλινικής Βελονισμού – Τάο (Tao Clinic of Acupuncture) και του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κλινικού Βελονισμού (American Institute of Clinical Acupuncture).

Τσιγκόνκ

Εκτός της δυτικής και της κινεζικής ιατρικής, υπάρχουν πολλοί δημοφιλείς, μη συμβατικοί τρόποι τους οποίους οι άνθρωποι επιλέγουν για να ανακουφιστούν από τις ασθένειές τους, ιδιαίτερα όταν δεν λειτουργούν οι συμβατικές μέθοδοι. Ένας από αυτούς είναι το Τσιγκόνγκ, το οποίο είναι ένας σύγχρονος όρος που οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν για χαρακτηρίσουν ασκήσεις με αργές κινήσεις, όπως το Τάι Τσι. Στην πραγματικότητα, ο όρος σημαίνει άσκηση καλλιέργειας και αυτοβελτίωση.

The Epoch Times

 

Οι πρακτικές καλλιέργειας, ιδίως οι αρχαίες κινεζικές πρακτικές, είχαν ως επί το πλείστον τις ρίζες τους στις θρησκείες του Βουδισμού και του Ταοϊσμού. Εκτός από την διατήρηση καλής υγείας, αυτές οι πρακτικές σχετίζονται και με την ταυτόχρονη βελτίωση πνεύματος και σώματος. Ο κ. Γιανγκ, ανέφερε ότι θα χρέωνε 100 δολάρια αν κάποιος τον αναζητούσε για θεραπεία μέσω ΠΚΙ. Ωστόσο, υποσχέθηκε να προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες του για εκείνους που θέλουν να μάθουν μια άσκηση καλλιέργειας όπως το Φάλουν Γκονγκ (ή αλλιώς Φάλουν Ντάφα). Ο λόγος;

Ο ειδικός της ΠΚΙ, δήλωσε ότι σε αυτή την κατάσταση «ο ασθενής αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για την υγεία του, και έχει πάρει το μονοπάτι για την ίαση». Αλλά πώς ακριβώς μια πρακτική καλλιέργειας, όπως το Φάλουν Γκονγκ, βοηθά κάποιον να ανακτήσει την υγεία του;

Το Φάλουν Γκονγκ, γνωστό και ως Φάλουν Ντάφα, δημοσιοποιήθηκε το 1992 στην Κίνα. Βασισμένο στις αρχές της Αλήθειας, Καλοσύνης και Ανεκτικότητας, αυτή η αρχαία εξάσκηση νου και σώματος αποτελείται από πέντε ήπιες ασκήσεις.

Η βάση της θεραπευτικής δύναμης του Φάλουν Γκονγκ είναι η ικανότητά του να βοηθά το άτομο να αλλάξει τον εαυτό του και την ψυχική του κατάσταση ώστε να είναι πιο ήρεμο και να εξασκεί αυτοσυγκράτηση ώστε να αποβάλλει αρνητικές σκέψεις, συναισθήματα και συμπεριφορές. Αυτό μπορεί να του επιτρέψει να αφήσει την μνησικακία και να μην καταφεύγει σε ανθυγιεινές τροφές όταν αισθάνεται άγχος.

Υπάρχουν και βαθύτερες πτυχές.

Μέσα σε πέντε χρόνια από την παρουσίασή του στην Κίνα, ο αριθμός των ανθρώπων που το εξασκούσαν ανερχόταν σε τουλάχιστον 70 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με έρευνα κρατικής υπηρεσίας στην Κίνα εκείνον τον καιρό. Ο λόγος ήταν η θεραπευτική του δύναμη, τόσο πνευματικά όσο και σωματικά. Σήμερα, το Φάλουν Γκονγκ εξασκείται από περισσότερους από 100 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Τον Σεπτέμβριο του 1998, το «Κρατικό Γραφείο Αθλητισμού» της Κίνας διενήργησε έρευνα σε 12.553 ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ και διαπίστωσε ότι το ποσοστό ίασης των ασθενειών ήταν 77,5%, ενώ το άλλο 20,4% δήλωσε ότι παρατήρησε βελτίωση στην υγεία του. Σε μια άλλη έρευνα που διεξήχθη σε πέντε περιοχές του Πεκίνου, σε 14.199 ασκούμενους, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 80,3% των ανθρώπων ήταν σε καλύτερη φυσική κατάσταση μετά την εξάσκηση της πρακτικής, και το 96,5% δήλωσαν ότι είδαν βελτίωση στη νοητική τους κατάσταση.

«Η ιατρική, θεραπευτική δύναμη του Φάλουν Γκονγκ είναι δύσκολο να κατανοηθεί, γιατί ανήκει σε μια διαφορετική προσέγγιση» δήλωσε ο κ. Γιανγκ, λέγοντας επίσης ότι «η καλλιέργεια του πνεύματος και του σώματος που διδάσκει το Φάλουν Ντάφα είναι σύμφωνη με την σύγχρονη αντίληψη  της ιατρικής».

Ο Μίλαν Φράιταγκ (Milan Freitag), κλινικός ψυχολόγος, δεν είναι ασκούμενος του Φάλουν Γκονγκ· ωστόσο, είπε στο CBS Health Watch, ότι η εναρμόνιση του νου, του σώματος και του πνεύματος, γίνεται μια «ισχυρή  θεραπευτική δύναμη».

Φωτογραφία: Friends of Falun Gong

 

«Υπάρχει μια αναδυόμενη συνειδητοποίηση, ότι δεν είναι επαρκής η εξέταση του ήπατος μεμονωμένα», είπε. «Πρέπει να κοιτάξετε συνολικά το άτομο: άσκηση, διαλογισμός, σύστημα κοινωνικής υποστήριξης και ενσυνείδητος τρόπος διαβίωσης».

Έχοντας κάνει έρευνα για τη σχέση μεταξύ του νου και του σώματος και τη σχέση του με την υγεία, ο Φράιταγκ, κάτοχος πτυχίου διδακτορικών σπουδών, έδωσε ένα παράδειγμα για το πώς το μυαλό κάποιου μπορεί να επηρεάσει την υγεία του. «Το συσσωρευμένο άγχος μειώνει τη δραστικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος και τελικά επιβαρύνει την υγεία μας».

Ο Τζι Πινγκ Κολούτς, ένας ασκούμενος του Φάλουν Γκονγκ που είναι επίσης βελονιστής, συμπληρώνει τα λόγια του Φράιταγκ, με ένα απλό παράδειγμα: «Αν κάποιος είναι θλιμμένος μέσα στην καρδιά του, τότε μπορεί να αρρωστήσει».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε