Τετάρτη, 27 Νοέ, 2024
Εμμανουέλ Σαρπεντιέ και Τζένιφερ A. Ντούντνα (AP Photo/Susan Walsh, File)

Το εργαλείο για την «επανεγγραφή του κώδικα ζωής» κερδίζει το βραβείο Νόμπελ Χημείας 2020

Η βράβευση των ερευνητριών Εμανουέλ Σαρπεντιέ και Τζένιφερ A. Ντούντνα [Emmanuelle Charpentier, Jennifer A. Doudna] έγινε από την Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών την Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου στη Στοκχόλμη.

Οι ερευνήτριες Εμανουέλ Σαρπεντιέ (γεννημένη στις 11 Δεκεμβρίου 1968, στο Juvisy-sur-Orge, Γαλλία) και Τζένιφερ A. Ντούντνα (γεννημένη στις 19 Φεβρουαρίου 1964, στην Ουάσιγκτον, ΗΠΑ) μοιράστηκαν το βραβείο Νόμπελ Χημείας 2020 για την έρευνά τους σχετικά με την τεχνική CRISPR / cas9, «για την ανάπτυξη μιας μεθόδου επεξεργασίας του γονιδιώματος», ανέφερε η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας.

«Φέτος, το βραβείο αφορά την επανεγγραφή του κώδικα της ζωής», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ακαδημίας, Γκόραν Κ. Χάνσον, προτού ανακοινώσει τα ονόματα των νικητριών, τις οποίες υποδέχτηκαν με αυθόρμητα χειροκροτήματα οι λίγοι συμμετέχοντες στην τελετή.

Επί του παρόντος, η μικροβιολόγος Εμανουέλ Σαρπεντιέ είναι διευθύντρια της Μονάδας Max Planck για την Επιστήμη των Παθογόνων στο Βερολίνο της Γερμανίας και η χημικός Τζένιφερ A. Ντούντνα είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ των ΗΠΑ, καθώς και ερευνήτρια στο Ιατρικό Ινστιτούτο Howard Hughes.

Μαζί ανέπτυξαν την τεχνική CRISPR / cas9, ή γενετικό ψαλίδι, πριν από οκτώ χρόνια, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να κόψουμε το DNA σε συγκεκριμένη θέση. Η ιδέα του να μπορούμε να τεμαχίσουμε τον γενετικό κώδικα κατά βούληση με πολύ ακριβή τρόπο έφερε επανάσταση στην επιστήμη εκείνη την εποχή, επειδή επιτρέπει την επεξεργασία του γονιδιώματος εύκολα, κάτι που ήταν σχεδόν αδύνατο πριν.

Η χρήση του CRISPR / cas9 είναι πλέον κοινή στα εργαστήρια χημείας και μοριακής βιολογίας. Η τεχνική θα μπορούσε επίσης να εφαρμοστεί στη θεραπεία ασθενειών, όπως καρκίνου ή γενετικών ασθενειών, κάτι το οποίο είναι υπό μελέτη.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε