Οι ιστοσελίδες κοινωνικών μέσων, τα παιχνίδια και άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες δεν θα μπορούν να «σπρώξουν» τα παιδιά από τη Βρετανία στην αποκάλυψη των προσωπικών τους δεδομένων ή στη μείωση των ρυθμίσεων απορρήτου, σύμφωνα με τους νέους νόμους που τέθηκαν από την Αρχή Διασφάλησης του Απορρήτου.
Το σύνολο αυτών των προδιαγραφών που στοχεύουν στην προστασία της διαδικτυακής ιδιωτικότητας των παιδιών δημοσιοποιήθηκε στις 22 Ιανουαρίου από το Γραφείο Πληροφόρησης του Επιτρόπου ώστε να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο.
«Υπάρχουν νόμοι που προστατεύουν τα παιδιά – βαθμολογίες ταινιών, καθίσματα αυτοκινήτων, ηλικιακοί περιορισμοί στο ποτό και το κάπνισμα. Χρειάζονται επίσης οι νόμοι μας να προστατεύουν τα παιδιά και στον ψηφιακό κόσμο», είπε η επίτροπος πληροφοριών Elizabeth Denham. «Σε μία γενιά από τώρα, θα κοιτάμε πίσω και θα μας εκπλήσσει πως οι ψηφιακές υπηρεσίες δεν σχεδιάζονταν πάντα έχοντας υπόψιν τα παιδιά».
Οι εταιρείες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν «τεχνικές προώθησης», όπως το να κάνουν κάποια επιλογή να μοιάζει ευκολότερη από την άλλη, να ενθαρρύνουν τα παιδιά να παρέχουν αχρείαστες προσωπικές πληροφορίες, να αποδυναμώσουν ή να απενεργοποιήσουν τις διάφορες ασφάλειες περί ιδιωτικότητας. Θα πρέπει επίσης να επιβεβαιώνουν την ηλικία του χρήστη ή διαφορετικά να εφαρμόζουν τον κώδικα για όλους τους χρήστες.
Εφαρμογές κινητών παρουσιάζονται στο Μαϊάμι, 29 Οκτωβρίου. (Wilfredo Lee/AP Photo)
Οι νέοι κανονισμοί επισημαίνουν πως η κοινοποίηση ή η εμφάνιση της τοποθεσίας ενός παιδιού θα πρέπει να είναι απενεργοποιημένη από προεπιλογή, όπως και η δημιουργία προφίλ παιδιών για τις αποκαλούμενες συμπεριφορικές διαφημίσεις. Άλλες απαιτήσεις προς τις εταιρείες περιλαμβάνουν την συγκέντρωση και αποθήκευση ενός «ελάχιστου αριθμού» προσωπικών δεδομένων όπως και να είναι προεπιλεγμένες οι ρυθμίσεις «υψηλής ιδιωτικότητας». Οι ψηφιακές υπηρεσίες θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν υπόψη το συμφέρον των παιδιών και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα δεδομένα τους για να προτείνουν αυτόματα επιβλαβές περιεχόμενο όπως βίντεο που προωθεί την αυτοκτονία και την ανορεξία.
Ο «κώδικας καταλληλότητας ηλικίας» έχει συνολικά 15 κανονισμούς που θα πρέπει να τηρήσουν οι εφαρμογές, τα παιχνίδια με πρόσβαση στο διαδίκτυο, οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, τα διαδικτυακά παιχνίδια, οι εκπαιδευτικές ιστοσελίδες και οι υπηρεσίες streaming. Ισχύουν για οποιαδήποτε διαδικτυακή υπηρεσία που μπορεί πιθανώς να χρησιμοποιηθεί από ένα παιδί και σε οποιαδήποτε εταιρεία που προσφέρει τις υπηρεσίες της στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι παραβάτες αντιμετωπίζουν ποινές συμπεριλαμβανομένης, στις σοβαρότερες περιπτώσεις, της επιβολής προστίμου ύψους 4 τοις εκατό των παγκόσμιων εσόδων μίας εταιρείας, κάτι το οποίο θα ισοδυναμούσε με δισεκατομμύρια δολάρια, για κολοσσούς της Silicon Valley όπως το Facebook.
Μόλις εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, οι εταιρείες θα λάβουν μία δωδεκάμηνη μεταβατική περίοδο προσαρμογής για να προσαρμοστούν στους νέους κανονισμούς. Πρόκειται να τεθούν σε ολοκληρωτική ισχύ μέχρι και το φθινόπωρο του 2021.
Οι εταιρείες τεχνολογίας συναντούν ολοένα και αυξανόμενη πίεση για να ενισχύσουν τη διαδικτυακή προστασία των παιδιών ενώ παράλληλα αξιωματούχοι στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιρλανδία και άλλα μέρη εργάζονται επίσης προς ενημέρωση των νόμων τους.